home-page
Terug naar het overzicht

Minder stenen - € 67.426

'T Klein Paradijs

Korte omschrijving

Elcker-Ik Huis onthardt haar terras. Er komt extra (eetbaar) groen en we hergebruiken zoveel mogelijk regenwater. We houden rekening met de klimaatverandering, biodiversiteit, toegankelijkheid en de flexibele sociale invulling van de ruimte.

Voeg een leuke foto toe of mail ons die nadien. Dit maakt jouw idee aantrekkelijker!

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

20000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Elcker-Ik Huis vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Elcker-Ik Huis stelt haar pand in de Breughelstraat ter beschikking van burgers voor ontmoeting, vorming en sociale actie. Momenteel wordt het pand verhuurt aan buurthuis Peperfabriek.

Wat ga je doen en waarom?

De koer van het gebouw wordt zoveel mogelijk onthardt. Bij de herinrichting streven we naar een gezond even wicht tussen de toegankelijkheid, het flexibel gebruik van de ruimte, de esthetiek en de ecologische meerwaarde. We denken onder meer aan eetbaar groen (voor het buurthuis), meer biodiversiteit, beteren hittebestendigheid, en meer regenwaterrecuuperatie en infiltratie. Daarnaast worden ook de muren zoveel mogelijk vergroent met klimplanten en kleiner, hangend groen. We leren van de ervaring van Buurthuis Unik en bekijken ons ontwerp ook vanuit het perspectief van mensen met diverse beperkingeen.

 

Met deze kleine oase versterken we het sociaal potentieel van ons pand: van de tuin als ontmoetingsplek tot een gedeeld project om aan te werken. Het ontwerp voor de tuin wordt vormgegeven in overleg met de diverse gebruikers van het pand: jongeren, ouderen, ecologische organisaties, culturele organisers en meer. Het is een participatief traject, ook in de uitvoering van de plannen. 

 

Klein Antwerpen ligt onder het Stadspark maar is zelf zeer verstedelijkt. (ver boven het gemiddelde van Antwerpen) De wijk is zeer druk en luid. Met dit project volgen we het voorbeeld van de Juffertuin achter het ADVN archief om een rustige plek voor inwoners te creeëren.

Welke valkuilen zie je?

De koer is langs alle kanten ommuurt. Daardoor krijgt niet ieder plekje evenveel zonlicht. Een goede plantkeuze zal nodig zijn om de ruimte optimaal te benutten.

 

De koer wordt momenteel ook gebruikt voor ontmoetingen en kleine evenementen. We moeten ervoor zorgen dat de verschillende functies (sociaal, cultureel, ecologisch) elkaar niet verdringen, maar net
versterken. Daarom stellen we het ontwerp op in overleg met de gebruikers.

 

Het pand in de Breughelstraat was vroeger een pakhuis. Het is een oud gebouw, dat meerdere keren verbouwd is doorheen de jaren. We zijn niet zeker hoe diep de verharding van de koer is.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

In het najaar van 2024 verzamelen we input en werken we een eerste plan uit voor de koer. Het buurthuis verzamelt feedback op dat plan. Het plan wordt hertekend en in januari-februari zou het uiteindelijke plan klaar moeten zijn. Vervolgens zoeken we met de tuinaannemer naar een gepast moment om de werken te laten doorgaan. De gebruikers helpen bij de voorbereiding van het ontharden (tegels uitbreken) en het aanleggen van de tuin na de heraanleg.


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

20000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Offerte volgt nog. Input van team Burgerbegroting gewenst.

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0410.958.613