home-page
Terug naar het overzicht

Toegankelijke straten en pleinen - € 174.331

Sanitaire stop

Korte omschrijving

In navolging van Brussel wil het Antwerps Straatsyndicaat een onderzoek uitvoeren naar hoe  (erg) het gesteld is met het openbaar sanitair in Antwerpen en de toegankelijkheid voor onder andere vrouwen

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

89740

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Antwerps Straatsyndicaat vzw (in wording)

Wie krijgt het budget?

district en bewoner/organisatie krijgen elk een deel van het budget en voeren elk een deel uit

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

2000, 2018 en 2060 bijvoorbeeld Sint jansplein omdat straatbewoners vooral daar gebruik maken van de publieke ruimte 

Wat ga je doen en waarom?

Het district Antwerpen telde volgens wikipedia op 1 januari 2023 198.784 inwoners, waaronder 49,39% vrouwen. Gemiddeld plast een persoon tussen de 5 à 7 keer per dag. Toch blijken er in het district Antwerpen maar 12 gratis openbare toiletten voor allen (geen urinoir dus). Slechts één daarvan is na 19 uur open én betalend. Vrouwen, mensen met een grote boodschap en andere mensen met aandrang, moeten dus een beroep doen op horeca-aangelegenheden in het weekend of na 7 uur ’s avonds.  Iets wat een behoorlijke drempel kan opwerpen: financieel, logistiek of psychologisch. Dit gegeven beperkt in belangrijke mate de bewegingsvrijheid in de openbare ruimte van bepaalde bevolkingsgroepen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen bijvoorbeeld zich daardoor serieus gehinderd voelen en vinden dat de openbare ruimte door mannen is ontworpen en voor hen ook is bedoeld. Ook voor mensen met plasproblemen is de drempel tot de publieke ruimte door het gebrek aan sanitaire voorzieningen hoog. Voor hen kan het lang ophouden van een plas medische complicaties uitlokken. En wat met de kinderen? De pakjeskoeriers ? De busgebruikers?  En wat met de straatbewoners (waarvan 1 op 3 vrouw is)? Antwerpen kon zich tijdens de daklozentelling immers beroemen op het beschamende aantal van bijna 3500 dak- en thuislozen waarvan 910 kinderen. Het stedelijke experiment met inpandige sanitaire voorzieningen om de toegankelijkheid te verhogen, blijft  voorlopig beperkt tot de toiletten van Permeke, die bibliotheek-gewijs ook ’s avonds dicht is. Het geplande Belvedère-sanitair is gekoppeld aan een établissement.  Daarom deze ‘grote’ boodschap : Antwerpse vrouwen hebben recht op een net toilet. Openbaar. En gratis. En ten allen tijde beschikbaar.  Om duidelijkheid te krijgen hoe  (erg) het gesteld is met het openbaar sanitair in Antwerpen willen we in navolging van Brussel een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van extra openbare toiletten, de huidige situatie, de mogelijke valkuilen, de sterktes en de zwaktes van extra sanitair in de openbare Antwerpse ruimte. Door het sanitaire aanbod en de noden in kaart te brengen, leggen we de nadruk op toegankelijkheid van de openbare ruimte We willen hier maximaal ook participatief onderzoek van maken en zo ook onderzoeken hoe breed gedragen en hoe hoog de nood is. Het gaat om een pilootproject waarvan we hopen dat dit als voorbeeld verder kan worden uitgebouwd om zich duurzaam tot een vast aanbod in de stad te verankeren. We nemen daarbij het onderzoek dat in Brussel gebeurde door Brussels Studies als lichtend voorbeeld. https://journals.openedition.org/brussels/7151 en https://www.bruzz.be/stedenbouw/brussels-studies-wijst-op-tekort-en-belang-van-brusselse-openbare-toiletten-2023-11-27.   'Als we de openbare ruimten in Brussel uitnodigend en divers willen maken, moet het aanbod van gratis en goed onderhouden openbare toiletten uitgebreid worden.

Welke valkuilen zie je?

Hoe garanderen we een gemengd medegebruik van de publieke ruimte in de omgeving? - Hoe zorgen we ervoor dat het project ook gedragen wordt door omwonenden? - Hoe kunnen de sanitaire ruimtes kwaliteitsvol manier ingepast worden in de publieke ruimte? - Hoe kan de inrichting bijdragen tot een veilig en comfortabel gebruik? Wat met de duurzaamheid van de toiletten zelf?  Hoe vermijden we overlast in de omgeving of vandalisme? Hoe gaan we om met misbruik van de toiletten ( mogelijk druggebruik)? - Hoe zorgen we ervoor dat de sanitaire ruimte voor iedereen toegankelijk en bruikbaar is? - Hoe houden we het overzicht over het beheer van de toiletten? - Wat als er problemen opduiken met de toiletten of met het gebruik ervan? - Wat met de verschillende bevoegdheden? 

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

1.           Contacteren onderzoekers Brussel (maand 1)

2.           Doelstellingen uitklaren en SWOT-analyse  (maand 2)

3.           Doelgroepen verfijnen die bevraagd worden (maand 2)

4.           Literatuurstudie (vooronderzoek) (maand 3)

5.           Onderzoeksvraag finetunen en onderzoeksplan uitwerken (maand 3)

6.           Gegevensverzameling (veldonderzoek, literatuurstudie, casestudy en diepte-interviews) (maand 4 -9)

7.           Gegevensanalyse (verwerken van gegevens uit veldonderzoek, literatuurstudie, casestudy en diepte-interviews tot typologie en resultaten). Op basis van deze data een schematisch overzicht distilleren van huidige aanbod om lacunes te vinden + SWOT-analyse om sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van voorstellen  (maand 9-11)

8.           Rapportage (maand 12)

9.           Aanbevelingen maken op basis van onderzoek voor de stad (maand 12) 

 

Een aangewezen plek  voor een eerste fase  van een sanitair plan, de inplanting van een sanitaire installatie,  is bijvoorbeeld het Sint jansplein. Daar werd in 2020 nog een speeltuin met pannaveld aangelegd. Daarnaast is er ook het speelpleintje voor kinderen. Op woensdag- en vrijdagochtend  is er markt. Het is een knooppunt aan busverbindingen. En het dichtstbijzijnde openbaar toilet (dus geen pissijn maar een bril) ligt volgens de wc-gebruikerssite Hoge Nood aan het skatepark in park Spoor noord (tussen 850 en 1000 meter stappen). Naar Permeke is het 500 meter.

Er is een ondergrondse parkeergarage, en het is het grootste plein van Antwerpen.  De openbare ruimte op haar best dus.

Om dit alles te funderen is dus echter eerst een onderzoeksfase nodig.


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

50000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

de aanschaf van de toiletten
- het plaatsen van de toiletten

- de inrichting van de locatie(s) waar de toiletten worden geplaatst.

 

 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

38740

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

We contacteren een onderzoeksinstelling (UIA) die een onafhankelijk onderzoek uitvoert met een rapport als resultaat

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

50% ofwel halftijds (gemiddeld 19u/week)

halftijds gedurende een jaar


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

1000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

promotie, kopiekosten, versnaperingen bij interviews en denk en doenamiddagen