10de Burgerbegroting: bewoners kiezen voor betere voetpaden, fietsvriendelijke straten en vergroening

Voor de 10de keer kozen de inwoners van district Antwerpen hun favoriete thema’s en verdeelden ze er maar liefst 1,4 miljoen euro over. Zo beslisten alle stemmers samen over 10 procent van het volledige jaarbudget van het district. De populairste thema’s zijn 'betere voetpaden’ en 'groen in straten en op pleinen'.

Meer dan 1.000 inwoners van district Antwerpen kozen de afgelopen weken hun 5 favoriete thema’s uit een lijst van 30 thema’s en verdeelden er 1,4 miljoen euro over. Stemmen kon zowel online als tijdens de officiële Kick-off op zondag 5 maart in zaal Horta. Daarnaast ging de Burgerbegroting op bezoek bij heel wat lokale bewonersgroepen en organisaties om zoveel mogelijk stemmen te horen.

Tijdens de live sessies bespraken de deelnemers alle thema's tijdens enkele speeddates om daarna de belangrijkste thema’s te bepalen. In onderlinge dialoog en met pokerchips koppelden ze er nadien budgetten aan.

5 gekozen thema's

Alle stemmen zijn nu opgeteld. Dit zijn de 5 gekozen thema’s en de toegekende bedragen:

   Betere voetpaden 

€ 390.540

   Groen in straten en op pleinen 

€ 291.229

   Meer bomen 

€ 260.404

   Ontharden 

€ 245.083

   Fietsvriendelijke straten 

€ 212.744

Ideeën indienen vanaf 29 maart

Nu de thema’s gekozen zijn en de bedragen verdeeld zijn, start de volgende stap van de Burgerbegroting: de ideeënronde. Iedereen kan vanaf woensdag 29 maart ideeën indienen via www.burgerbegroting.be.

Een idee moet passen binnen één van de 5 thema’s en de gekozen bedragen. Indienen kan tot en met zondag 14 mei 2023.

In september kiezen de inwoners vervolgens welke ideeën effectief geld krijgen. Dit kan zowel online als op het Burgerbegrotingfestival op zondag 24 september.

Alle info is te vinden op www.burgerbegroting.be.