Geld verdelen: vraag & antwoord

Wie mag meedoen?

Alle inwoners van district Antwerpen die 13 jaar of ouder zijn. Dit controleren we via je rijksregisternummer.

Hoe werkt het?

Hier leggen we uit hoe je dat doet.

Tot wanneer kan ik geld verdelen?

Je kan geld verdelen van dinsdag 2 maart tot en met woensdag 31 maart om middernacht. De volgende dag maken we de budgetten per thema bekend.

Kan ik mijn budget achteraf wijzigen?

Neen. Als je op 'Keuze bevestigen' klikte, kan je jouw keuze daarna niet meer veranderen. Je kan ook maar één keer geld verdelen.

Waarom moet ik mijn rijksregisternummer opgeven en is dat wel veilig?

Dit nummer wordt gebruikt om te zien of je in district Antwerpen woont. De nummers worden versleuteld en strikt volgens de GDPR-richtlijnen behandeld.

Kan ik in iemand anders zijn plaats geld verdelen?

Neen, je kan dat enkel voor jezelf doen. Je kan wel iemand anders helpen om met zijn of haar rijksregisternummer deel te nemen, online of op papier.

Wat is de begroting die de districtsraad heeft vastgelegd voor de 90% van het budget?

Bewoners beslissen via de Burgerbegroting over 10% van het totale budget van het district. Dat is 1,4 miljoen euro! Maar om goede keuzes te maken wil je misschien weten wat er sowieso al op de planning staat voor de 90% van het budget. De districtsraad maakt in het begin van een bestuursperiode een meerjarenplanning op met bijhorend budget. Jaarlijks wordt die aangepast. Het budget voor volgend jaar vind je hier.

Kan ik deze ronde overslaan en toch in de zomer op projecten stemmen?

Je kan aan één, twee, drie, vier of aan de vijf stappen van de Burgerbegroting deelnemen. Dat beslis je helemaal zelf. Meedoen aan stap 2, het verdelen van het geld, verplicht je verder tot niets. En je hoeft ook niet deelgenomen te hebben aan de eerste stap (het kiezen van de 12 thema’s).

Kan het district onder bepaalde omstandigheden de verdeling van het geld nadien wijzigen?

Neen, het zijn de inwoners van district Antwerpen die de budgetten van de 12 gekozen thema’s bepalen. Die kunnen nadien niet gewijzigd worden.

Wat zijn de restmiddelen?

Elk jaar zijn er projecten die goedkoper uitgevoerd worden, of niet kunnen doorgaan. Dit geld steken we in één grote pot, waarmee district Antwerpen investeringen realiseert binnen een thema van de Burgerbegroting. Jij mag kiezen welk investeringsthema volgend jaar de restmiddelen krijgt.