De vernieuwde Burgerbegroting gaat van start!

(foto Frederik Beyens)

District Antwerpen organiseert de negende editie van de Burgerbegroting. Inwoners van het district beslisten opnieuw over de verdeling van 1,4 miljoen euro. Nieuw dit jaar is dat de eerste twee stappen werden samengevoegd: thema’s kiezen en geld verdelen vormen vanaf nu één stap. Zo wordt de start van de Burgerbegroting belangrijker dan ooit!

Kies uit 30 thema’s

Alle inwoners van district Antwerpen konden bepalen welke 5 thema’s zij het belangrijkst vinden. Uit een lijst met 30 thema’s kozen de deelnemers hun 5 favoriete onderwerpen en verdeelden ze er helemaal zelf 1,4 miljoen euro over.

“We hebben de Burgerbegroting in 2021 grondig geëvalueerd om ze te versterken. Een van de concrete bijsturingen na evaluatie is om de twee eerste stappen samen te voegen en die toegankelijker te maken. De aftrap van de Burgerbegroting wordt zo belangrijker dan ooit. En de stem van onze inwoners dus ook. Omdat dialoog en ontmoeting de uitgangspunten van onze Burgerbegroting zijn, gaan inwoners op zondag 27 maart op een leuke en vernieuwende manier met elkaar in gesprek tijdens de officiële Kick-off in Zaal Horta. Ook digitaal kan er worden gestemd.” zegt Femke Meeusen, districtsschepen bevoegd voor participatie & Burgerbegroting.

Op zondagavond 27 maart werden de 5 populairste thema’s bekend gemaakt en welk budget elk thema toegewezen krijgt.

Burgerbegroting in 4 stappen

Bewoners en organisaties beslissen elk jaar over de Burgerbegroting in verschillende stappen. In de eerste stap kiezen ze hun 5 favoriete thema’s en verdelen ze er 1,4 miljoen euro over. Tussen 1 april en 15 mei 2022 kan iedereen ideeën indienen. In september, tijdens de derde stap, kiezen de inwoners van district Antwerpen welke projecten er volgend jaar uitgevoerd worden. Het uitvoeren van die projecten is de vierde en laatste stap. Inwoners kiezen zelf aan welke en aan hoeveel stappen ze deelnemen.