Stap 2: geld verdelen

Geld verdelen

In de lente beslis jij in overleg met andere deelnemers hoeveel geld gaat naar elk van de 12 thema's (die in stap 1 zijn gekozen). Hoe meer budget je inzet op een thema, hoe meer projecten binnen dat thema gerealiseerd kunnen worden.

De Burgerbegroting beschikt elk jaar over 10 procent van de jaarbegroting van het district, dat is 1,4 miljoen euro. ​Veel geld, maar niet onbeperkt... je zal dus keuzes moeten maken.

Kom naar een live moment! (door corona niet in 2021)

We organiseren live momenten over heel het district Antwerpen, ook in jouw buurt. Kom meedoen! We starten met een heldere uitleg over de Burgerbegroting, en bekijken hoe de begroting van de districtsraad eruit ziet. Zij beslissen immers over 90% van de middelen, en hun  prioriteiten vind je hier.

Je zit met 7 medebewoners aan een tafel om budget te verdelen over de 12 thema's. Iedere deelnemer krijgt 12 pokerchips die elk 10.000 euro waard zijn. Iedereen mag zelf beslissen op welke thema's hij/zij de pokerchips inzet. Maar een budget is pas goedgekeurd als minstens 4 verschillende mensen het in totaal minstens 60.000 euro toekennen.

Als de pokerchips op alle tafels verdeeld zijn, wordt het gemiddelde van alle tafels berekend. Nu is duidelijk hoeveel geld elk thema krijgt tijdens dit live moment.

Verdeel geld online! (in 2021 enige optie, door corona)

Ruzie met de buren of je moet je kinderen naar de muziekles brengen? Wat verlegen of druk-druk-druk? Geen nood: je kan ook thuis online meedoen. Je verdeelt individueel geld over de 12 thema's.

Je stemt telt minder zwaar door dan de live momenten, omdat we dialoog en ontmoeting erg belangrijk vinden. Maar toch beïnvloed je mee het resultaat, dus laat je stem horen!

Resultaat

De resultaten van alle tafels op alle momenten worden samengevoegd met de online stemmen. Het budget voor elk van de 12 thema's ligt dan vast voor het volgende jaar. En dan kunnen jullie projecten indienen! We versturen hierover een nieuwsbrief, schrijf je zeker in!

Nog vragen?

Bekijk onze rubriek vraag en antwoord of contacteer ons.