Groen in straten en op pleinen: 374.316 €

Groenere Slachthuiswijk

Korte omschrijving

De Slachthuissite op den Dam maakt op dit ogenblik een enorme metamorfose door. De oudere delen van de wijk zijn nog erg versteend, meer vergroening is dus welkom. Dit kan door bomen, struiken en insectvriendelijke bloemen aan te planten.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

45000

Wie dient het idee in?

een feitelijke vereniging

Wie krijgt het budget?

het district krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met bewoners)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Als bewoner van den Dam valt het mij op dat er in de zijstraten van de Lange Lobroekstraat zo goed als geen groen te bespeuren valt. De Rupelstraat en de Dijlestraat alsook de andere zijstraten liggen er heel erg kil en ongezellig bij. Door een paar eenvoudige ingrepen kan er een veel aangenamere sfeer gecreëerd worden. Ik denk daarbij aan plaatsbesparende zuilvormige bomen en groenspiegels bestaande uit divers struikgewas en insectenlokkende bloemen.

Wat ga je doen?

De bedoeling is om in overleg met de groendienst de buurt te vergroenen zodanig dat het er vanuit een esthetisch als ecologisch standpunt aangenamer vertoeven wordt. Mijn bedoeling is om hiermee ook gedeeltelijk de hitte-eilanden tegen te gaan, en voor een betere afwatering te zorgen. Onze buurt heeft een verleden van wateroverlast, en meer groen kan dit helpen tegengaan.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Meer groen heeft een positieve invloed op het algemeen welzijn van de mensen en dieren die er leven. Niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook om hitte-eilanden in de steden mee tegen te gaan. Het zorgt daarnaast ook voor een betere afwatering en voor voedsel en schuilplaatsen voor allerlei dieren.

Welke valkuilen zie je?

Het wegdek moet ervoor opengebroken worden. Duurzame materialen zoals boordstenen, alsook verse aarde moeten voorzien worden.

Wat is het stappenplan?

Er moet eerst met de groendienst gekeken en overlegd worden welke plekken in de straten het meest geschikt zijn voor de aanplanting van bomen en het aanleggen van groenspiegels. Daarna moet er gekeken worden welke soort bomen en planten vanuit een ecologisch en esthetisch standpunt interessant kunnen zijn. Bomen met bloesems kunnen o.a. een meerwaarde vormen voor zowel mens als dier. Daarna moet ernaar de praktische uitvoering en de materialenkeuze gekeken worden. En als laatste wordt er overgegaan tot de aanleg ervan.


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

44.500

Medewerkersbudget: VTE verhouding

geen personeel