Ontharden: 229.140 €

Oasys: maak van de Osystraat een groene oase

Korte omschrijving

Het doodlopende gedeelte van de Osystraat tussen het Atheneum en de Rotterdamstraat is gebaat bij meer ontharding en vergroening. Zo ontstaat er meer groene ruimte in een wijk waar veel grijs is.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

30000

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

het district krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met bewoners)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Antwerpen-Noord, wijk Amandus-Atheneum, tussen Rooseveltplaats en Sint-Jansplein.

Wat ga je doen?

Het doodlopende gedeelte van de Osystraat, tussen het Atheneum en de Rotterdamstraat, is een zeer brede straat met uitzonderlijk grote voetpaden én een brede rijbaan. Tegelijk is het hier vrij rustig, want er is geen doorgaand verkeer. De T-vormige straat is langs twee kanten afgesloten met paaltjes. Bovendien is er langs beide kanten een pleintje. Het enige spijtige is dat de straat heel versteend is. Er staan mooie bomen, maar in kleine, kale bakjes. Voor de rest is het een woestijn van stoeptegels en asfalt, zowel de straat als de twee pleintjes. Nochtans passeren hier meer voetgangers en fietsers dan auto's. De straat lijkt mij een perfecte locatie voor ontharding en vergroening. Zeker in deze drukke, dichtbevolkte, grijze buurt, die snakt naar meer groen en rustige plekjes. Het zou ook helpen tegen het vele zwerfvuil, dat nu wordt aangetrokken door de brede, verloederde trottoirs. Er ligt ook altijd veel vogelpoep op de stenen onder de bomen, wat met plantvakken eronder geen probleem zou zijn. Het potentieel is hier dus groot. De Antwerpse straten die al omgevormd worden tot tuinstraten, zijn inspirerend. De boomvakken worden onderhouden door bewoners.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Meer groene ruimte in een wijk waar weinig groen is. Minder hitte door ontharding van een zeer versteende buurt. Aangenamer voor voetgangers en fietsers op een veelgebruikte route voor zachte weggebruikers (o.a. veel passage door de scholieren van het atheneum en wie richting Rooseveltplaats of Centraal Station moet).

Welke valkuilen zie je?

Er is nog veel concrete uitwerking nodig. Wat zijn alle mogelijkheden rond ontharden en vergroenen? Kunnen de pleintjes aan beide kanten van de straat uitgebroken worden? De stoep? Misschien zelfs het asfalt? Wat kan er in de plaats komen? Hoeveel zou dat allemaal kosten? Hoe ingrijpend mag dat zijn: hier en daar een plantvak of de straat gewoon volledig omtoveren tot een park? Mag je parkeerplaatsen opofferen? Waar moet je nog allemaal rekening mee houden? Moet je de bewoners niet mee laten beslissen?