Groen in straten en op pleinen: € 291.229

Mobiele zittuintjes Haringrode

Korte omschrijving

Leuke combinatie van laagdrempelige stadstuintjes en groen rustpunt voor de wijk. De mobiele zittuintjes kunnen de betonnen parking en de grijze stoep van de straat opfleuren en een sociale functie geven voor de buurtbewoners en de Parcivalschool.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

15250

Wie dient het idee in?

een vzw

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

Vzw De Beek

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

In de Van Diepenbeeckstraat bevinden zich de Parcivalschool en stadskeuken De Beek die wekelijks kookt voor de buurt. Aanliggend aan De Beek is een parking die nu grotendeels beton en grijs is en waar de ruimte (waar geen auto’s staan) nuttiger gebruikt kan worden door De Beek en de buurtbewoners. Ook vóór de Parcivalschool is er ruimte om voor de kinderen, ouders en leraren een aantrekkelijk, groen rustpunt te creëren waar kinderen veiliger kunnen worden afgezet aan de schoolpoort.

Wat ga je doen?

Stadskeuken De Beek wil een viertal stuks straatmeubilair aanschaffen waarin tuintjes verwerkt zijn. Deze “mobiele parkjes” zijn voor iedereen toegankelijk en maken de wijk aantrekkelijker om buiten samen te komen en zorg te dragen voor de eigen buurt. De zittuintjes worden gemaakt door een lokale houtbewerker en tuinman. De ruime plantenbak zorgt voor meer groen en natuur in het straatbeeld en het zitgedeelte nodigt uit om elkaar te ontmoeten, wat de sociale cohesie van de wijk bevordert. De parkjes worden onderhouden door de buurtbewoners en vrijwilligers van De Beek zelf. Kinderen van de Parcivalschool en de wijk krijgen een veiligere plek om te spelen vlakbij school en huis en ouders kunnen bij het afzetten van hun kinderen genieten van de zittuintjes. De zittuintjes zijn verplaatsbaar en kunnen dus onder tijdelijke omstandigheden (bijvoorbeeld bij werken in de straat) op andere plekken gezet worden om tijdelijke groene oases te creëren. De Van Diepenbeeckstraat is een zijstraat van de Lange Leemstraat waar weinig tot geen groenvoorzieningen zijn. Ze heeft overwegend smalle voetpaden en weinig tot geen speelruimte voor kinderen. De parking naast De Beek en de stoep voor de Parcivalschool verlenen zich hiertoe, mits deze aantrekkelijker worden gemaakt. De Beek zet zich in om gezond, lokaal en duurzaam eten voor de buurt aan te bieden. Een groenere, gezondere omgeving sluit hierbij mooi aan. De Beek en haar vaste vrijwilligersgroep zullen zich ontfermen over de mobiel zittuintjes.

We hebben contact met de eigenaar van de parking en dat is in orde, de school is ook enthousiast.

We hebben een buurman met een transpalet die we mogen gebruiken indien dat nodig is.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

De mobiele zittuintjes zijn toegankelijk voor iedereen en creëren de mogelijkheid voor ontmoeting en om even uit te rusten zowel voor buurtbewoners als voor bezoekers van De Beek, leraren en leerlingen van de Parcivalschool en toeristen. Kortom de groene zitbanken stimuleren de sociale cohesie van de wijk. De kleine parkjes op de parking voorzien een veilige speelruimte voor kinderen van de straat. Ook zorgen de ruime plantenbakken voor vergroening met onder andere koelte in de zomer. We hopen door de straat aantrekkelijker te maken, dat het buurtbewoners uitnodigt om zorg te dragen voor de straat, en eventueel inspireert om zelf ook te zorgen voor groen.

Welke valkuilen zie je?

De valkuilen van dit project zijn vandalisme van de zitbanken en zwerfvuil dat achtergelaten wordt in de plantenbakken. Ook het onderhoud van het groen, het bewateren bijvoorbeeld kan een valkuil zijn. Er zijn ehter genoeg vrijwilligers van De Beek en de wijk die dit op zich kunnen nemen en er zal gekozen worden voor planten die niet dagelijks water nodig hebben. Ten laatste is er jaarlijks onderhoud nodig van de zittuintjes.

Wat is het stappenplan?

  • Productie: De zittuintjes worden gemaakt door het Bloemenbos (partner van De Beek). Er wordt gekozen voor een ontwerp dat stevig en verplaatsbaar is en aangenaam zit, gebaseerd op eerdere modellen die reeds te vinden zijn in de stad. Er zullen duurzame materialen gebruikt worden.
  • Plantenkeuze: Een expert van planten van het Bloemenbos zal meebeslissen over de plantenkeuze in overleg met de groendienst van de stad.
  • Plaatsing: In overleg met buurtbewoners, georganiseerd door De Beek, zal er samen beslist worden waar exact de mobiele zittuintjes geplaatst worden.
  • Inhuldiging: Klein officieel moment met aperitief


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

14000

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

De mobiele zittuintjes worden op maat gemaakt uit staal waardoor ze lang gebruikt kunnen worden. De constructie van de plantbak plus zitbank, inclusief duurzame meerjarige planten en grond is 3500 per zittuin. Vier zittuinen maakt 14000.


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

1250

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

Enkel het vervoer van de tuintjes van de plaats waar ze gemaakt worden naar de Van Diepenbeeckstraat is een eenmalige kost (1000). Ook het feest ter gelegenheid van de plaatsing is eenmalig (250). Verder zijn alle kosten duurzaam.

<span class="entries-new-sublabel"> Medewerkersbudget: VTE verhouding</span>

geen personeel

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0826.761.979