Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Terug naar het overzicht

Fietsvriendelijke straten: € 212.744

Fietskans

Korte omschrijving

Fietskans is een ambitieus project dat families in armoede de mogelijkheid biedt om niet alleen een fiets voor zichzelf maar ook voor hun kinderen in bruikleen te krijgen. Het vergroot hun mobiliteit en onafhankelijkheid, creëert gelijke kansen en het hergebruik zorgt voor een betere toekomst. Een 1/4de medewerker zorgt voor de coördinatie en administratie.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

46000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

Omgeving Stadspark Antwerpen - Lange Leemstraat

Wat ga je doen?

Fietskans is een ambitieus project dat families in armoede de mogelijkheid biedt om niet alleen een fiets voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen in bruikleen te krijgen. Zowel voor kort als langduriger gebruik kan men fietsen uitlenen. Het doel is om mensen met weinig middelen hun mobiliteit te vergroten en gelijke kansen te creëren, waarbij we ook grote gezinnen ondersteunen die hun fiets een tweede leven willen geven of een groter formaat nodig hebben. Fietskans is een baanbrekend initiatief dat zich richt op het verbeteren van de mobiliteitssituatie van kwetsbare gezinnen in het district Antwerpen. Met een groter budget en dezelfde solide basis als het succesvolle project Fietsruil van 2023, willen we dit jaar nog meer impact creëren en levens veranderen. Families in armoede krijgen toegang tot het gebruik van fietsen, waardoor zij ook over een duurzaam en gezond vervoersmiddel kunnen beschikken. We erkennen dat mobiliteit een essentiële factor is bij het vergroten van kansen en het bevorderen van sociale inclusie. Daarom is het onze missie om de barrières die armoede met zich meebrengt te doorbreken en een weg vrij te maken naar een betere toekomst. Bij Fietskans geloven we ook sterk in het hergebruik van fietsen en het verminderen van verspilling. Daarom bieden we gezinnen de mogelijkheid om hun gebruikte fietsen een tweede leven te geven. Op deze manier creëren we een win-winsituatie, waarbij gezinnen die hun fietsen niet langer nodig hebben, anderen kunnen helpen die ze hard nodig hebben. Met ons uitgebreide netwerk van partners, bestaande uit fietsenwinkels, maatschappelijke organisaties en lokale overheden, zijn we in staat om een breed scala aan fietsen aan te bieden die aansluiten bij de specifieke behoeften van gezinnen. We zorgen ervoor dat de fietsen van hoge kwaliteit zijn, goed worden onderhouden en voldoen aan de veiligheidsnormen, zodat de gebruikers met vertrouwen kunnen fietsen. Om Fietskans nog krachtiger te maken, zullen we ook dit jaar zorgen voor aanvullende ondersteuning. We bieden fietsaccessoires aan, zoals fietshelmen, sloten en verlichting, om ervoor te zorgen dat gezinnen veilig en goed uitgerust zijn tijdens hun fietsavonturen. Bovendien zullen we workshops en trainingen organiseren over fietsreparatie, verkeersveiligheid en fietsvaardigheden, waardoor gezinnen meer zelfredzaam worden.
Kleine herstellingen voeren we zelf uit, eventueel met vrijwilligers. Voor grote herstellingen wordt beroep gedaan op een fietsenmaker maar het project voorziet in de helft van de kosten hiervan.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Door gezinnen in Antwerpen de middelen te geven om zich vrij te bewegen, geven we hen de kans om hun wereld te vergroten, toegang te krijgen tot onderwijs, werk en sociale voorzieningen en een gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid te ontwikkelen. We streven naar een samenleving waarin mobiliteit geen belemmering vormt maar juist een springplank is naar een betere toekomst voor alle gezinnen, ongeacht hun financiële situatie.

Welke valkuilen zie je?

 • Toegankelijkheid en bereik: Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het project bekend is bij de doelgroep en dat alle gezinnen in armoede gelijke kansen hebben om deel te nemen. Het bereiken van geïsoleerde of moeilijk bereikbare gemeenschappen kan een uitdaging zijn die moet worden overwonnen.
 • Onderhoud en reparatie: Het waarborgen van regelmatig onderhoud en reparaties van de verstrekte fietsen kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de fietsen in goede staat blijven en dat gezinnen toegang hebben tot reparatiediensten wanneer dat nodig is.

Wat is het stappenplan?

 • Stap 1: Enquête/doelgroepanalyse en behoeftenidentificatie
  Een grondige analyse van de doelgroep, met inbegrip van gezinnen in armoede en grote gezinnen die behoefte hebben aan fietsen, waarbij hun specifieke behoeften en mobiliteitsbeperkingen worden geïndentificeerd.
 • Stap 2: Projectontwerp en implementatie
  Een gedetailleerd plan voor de implementatie van Fietskans. Een gestructureerd systeem voor het verzamelen en beheren van fietsdonaties.
 • Stap 3: Werving en selectie van gezinnen
  Het project in de gemeenschap, bij scholen en andere relevante instanties promoten. Een aanmeldings- en selectieprocedure ontwikkelen om gezinnen te identificeren die in aanmerking komen voor deelname.
 • Stap 4: Aankoop van fietsen en accessoires, rekening houdend met de specifieke behoeften van gezinnen, zoals kinderfietsen, fietsen voor grotere gezinnen aangepaste fietsen voor kinderen/volwassenen met een beperking.
  Zorgen voor fietsaccessoires zoals helmen, sloten en verlichting.
 • Stap 5: Onderhoud en reparatie
  Een systeem oprichten voor regelmatig onderhoud en reparatie van de verstrekte fietsen. Zorg voor toegang tot betaalbare reparatiediensten en organiseer workshops of trainingen over fietsreparatie voor gezinnen om hun zelfredzaamheid te vergroten.


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

5000

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

Min. 4 fietsen, aangepast aan kinderen/volwassenen met een beperking of specifieke noden met betrekking tot fietsen.


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

20000

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

 • Fietsaccessoires (helmen, fietsvlaggen, fietsverlichting, fluovesten,...): 3.000€
 • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor de fietsers: 1.500€
 • Huur opslagruimte voor de fietsen: 2.800€
 • Klein fietsherstelmateriaal, reparaties door een fietsenmaker: 5.500€
 • Grafisch ontwerp van promotiefolders, communicatie en promotie: 3.000€
 • Kleine catering: 2.000€
 • Workshops of trainingen over fietsreparatie: 2.200€


Hoeveel is het budget voor medewerkers (in dienstverband of freelance, vergoeding voor artiesten of vrijwilligers)

21000

Geef wat meer uitleg over het budget voor medewerkers

 • 1/4de VTE voor coördinatie, administratie, klantencontacten,...: 19.000€
 • Vrijwilligersvergoedingen: 2.000€

Medewerkersbudget: VTE verhouding

vrijwilligersvergoeding, Andere:

Min. 1/4de VTE of 25%

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0737.880.582