Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page
Terug naar het overzicht

Alle niet gekozen projecten

Bicicletpret met het Blijbedrijf

Korte omschrijving

Dit project bevordert het fietsplezier van 700 kleuters met een natuurlijk fietsparcours en maakt fietsende pendelaars blij met traktaties en herstellingen. Twee personen, samen 4/5de VTE, coördineren en begeleiden dit project.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

64000

Wie dient het idee in?

een vzw

Naam van de feitelijke vereniging of vzw

Het Blijbedrijf VZW

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2050

Geef wat meer uitleg over de specifieke locatie

De voetgangerstunnel en de overzetboot zijn de ideale plekken om wachtende mensen te verblijden, in Europark zijn boeiende plekken en heuveltjes in de natuur om parcourtjes te maken, hier is ook een garage waar alle materiaal kan gestockeerd worden.

Wat ga je doen?

Het Blijbedrijf wil via eenvoudige acties het geluk versterken door verrassende acties in de openbare ruimte. We willen ons richten op de trage fietsen als goedkoop, maar desalniettemin waardevol vervoersmiddel. In steden zorgt het fietsen voor meer geluk bij de mensen. Linkeroever is de fietsoase van het district. Het fietsen is ook hier achteruit gegaan ten voordele van scooter en step. Maar het fietsen versterkt het welbevinden en het veiligheidsgevoel, het brengt rust en maakt gelukkig en gezond. Er is geen betere plek dan Linkeroever voor kinderen om te leren fietsen en te genieten van het leukste vervoersmiddel.

Kleuters komen dit jaar naar Europark om te oefenen met loopfietsjes en allerlei rollend materiaal – ze maken hun eigen parcours met elementen. Ze leren bollen en balanceren op een speelse manier. Dit jaar willen we met alle 700 kleuters van de omliggende scholen aan hun fietsplezier werken. We merken dat de fietsvaardigheid achteruitgaat, dus zo vroeg mogelijk leren fietsen is de boodschap. Ook de stad en de zorgcoördinatoren van de scholen wezen al op die behoefte. Wij willen aan die vraag beantwoorden en willen alvast starten met alle kleuters van Linkeroever. De allerkleinsten bouwen de leukste parcourtjes en rollen en bollen met al wat hen lief is. Op Europark zijn er houtsnipperpaadjes tussen de bloemenweides, terreinen met heuveltjes en zoveel meer waar de kinderen hun evenwicht leren bewaren en snel het vertrouwen winnen om finaal de pedalen te kiezen. De kinderen ontwerpen hun eigen parcours en ontdekken tegelijk wat meer over de natuur. De kleuters spenderen een halve dag op Lekkeroever en krijgen gezonde sapjes en hapjes.
Het Lyceum werkt samen met het Blijbedrijf om 1 op 1 te leren fietsen samen met de hulp van een leerling sport. Elke voormiddag kunnen we zo 50 leerlingen helpen. We hopen er zo 5 te organiseren in september – oktober.

Fietsen stimuleert ook ontmoeting en daar speelt het Blijbedrijf ook een rol in. Wij geloven dat blijheid besmettelijk kan zijn en de fietser die blij gemaakt wordt door onze acties zal daar niet voer zwijgen. Wij willen daarom spontane acties ontwikkelen die niet veel kosten maar een grote impact hebben op het humeur van mensen. Het Blijbedrijf wil het plezier van het fietsen meer in de kijker zetten met vrolijke acties. Wij nemen de categorie fietsvriendelijk dus letterlijk. We stimuleren het fietsen en de vriendelijkheid tegelijkertijd. Gezapig fietsen verzacht de ziel en het welbevinden en we tonen dat aan door de mensen te helpen met fietsen, hen te belonen voor het fietsen en te verblijden met tractaties en felicitaties. De rust, de stilte, het groen zijn de kenmerken van Linkeroever. We willen dat hier tot het maximum stimuleren en vanaf de vroegste leeftijd.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?

Fietsers bevorderen de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in een stad, ook het geluk gaat erop vooruit. We willen ook de inwoners verrassen vanuit het Blijbedrijf waarbij de blijheid hopelijk aanstekelijk is.

Welke valkuilen zie je?

Norsheid en onbegrip van sommige mensen bij de acties van het Blijbedrijf waardoor de jongeren misschien gedesillusioneerd gaan zijn.

Wat is het stappenplan?

We tellen 30 kleuterklasjes in Linkeroever.
Ze komen vanaf maart telkens 30 halve dagen fietsen/spelen/eten/leren en in het najaar komen ze nog een keertje terug. Zodoende hopen wij dat ze op het einde van het jaar voor de pedalen kiezen ipv de loopfietsjes.
In september en op woensdag is er fietsles in samenwerking met de leerlingen sport van het Lyceum. Hier nodigen we de grotere kinderen uit om te oefenen.
Het Blijbedrijf wil ook de fietsende pendelaar aan de voetgangerstunnel en de overzet verblijden. Extra acties van het Blijbedrijf worden sporadisch georganiseerd door een clubje jongeren.

 • Banden oppompen aan de overzet of de voetgangerstunnel
 • Limonade uitdelen en verfrissen
 • Gezonde fruitsla maken met deelfruit
 • 6 zaterdagnamiddagen herstellen we fietsen met vrijwilligers: eenvoudige fietsherstellingen zoals remblokjes vervangen, banden plakken etc.
 • Op het einde van het seizoen organiseren we een themadag rond geluk, tevredenheid en wonen met fietsen als centraal thema (november): Blije kinderen, blije ouders, blije buren.


Hoeveel is het budget voor duurzaam materiaal (wat langer meegaat dan een jaar, bv laptop, meubels, fiets…)

3500

Geef wat meer uitleg over het budget voor duurzaam materiaal

 • 25 loopfietsjes aan 50€/stuk: 1.250€
 • 20 à 25 grotere fietsen met rem en in hoogte verstelbaar aan +/- 100€/stuk: 2.250€


Hoeveel is het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar (bv workshops, eten en drinken, promotie en communicatie,…)?

16500

Geef wat meer uitleg over het budget voor zaken die gebruikt worden binnen het jaar

 • Blijbedrijfmateriaal: 8.000€
  Fietspompen, koelboxen, schotels, potjes, lepeltjes, servietjes, ingredienten, potjes, bestickering, bekers, etc. 
 • Parcours: 3.500€
  Op de bestaande heuvels wordt een pad gemaaid in het hoge groen en wat strobalen gelegd waar het gras pas eind juni wordt gehooid. Daar zullen de kleinste kleuters op het autovrije deel in Europark spelen met rollend materiaal (loose parts play materiaal). Zo kunnen ze de mogelijkheden van het bollen exploreren met een zelfgemaakt parcours.
 • Fietsherstelmateriaal: 2.000€
  Plakgerief, binnenbanden, remblokjes,1 extra driepoot, tafel, schragen,... voor de fietsherstelhappening en de zes herstelmomenten
 • Eten: 3.000€


Hoeveel is het budget voor medewerkers (in dienstverband of freelance, vergoeding voor artiesten of vrijwilligers)

44000

Geef wat meer uitleg over het budget voor medewerkers

 • Loon begeleider fietsen 2/5 VTE: 21.500€
 • Loon Blijbedrijf coach 2/5 VTE: 21.500€
 • Vrijwilligersvergoedingen: 1.000€

Medewerkersbudget: VTE verhouding

vrijwilligersvergoeding, 80% ofwel 4/5de (gemiddeld 30,4u/week)

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0484065213