cultuur op straten en pleinen: 91.202 euro

Antwerp Light Festival / Antwerp By Lights

Korte omschrijving

Antwerp Light festival is een lichtwandeling langs bekende en onbekende trekpleisters. Deze locaties en hun bijhorende architectuur worden letterlijk in de spotlight gezet door lichtinstallaties, sensationele visuals en performances van kunstenaars.

Wat is het totale budget voor jouw idee?

30000

Wie voert het uit

vzw, andere

In welke postcodes vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzes mogelijk)

2000

Wat ga je doen?

Antwerp Light Festival is een meerdaags lichtfestival in de Antwerpse binnenstad. Op Antwerp Light Festival verlichten installaties en lichtkunstwerken bezienswaardigheden, monumenten, gebouwen en pleinen van Antwerpen. Visuals geprojecteerd op het Stadshuis op De Grote Markt en het Museum Van Schone Kunsten? Lichtsculpturen op het Mechelseplein? Light art performances in de kleine steegjes van de binnenstad? Samen met lokale kunstenaars tovert Antwerp light festival de stad om tot een groot lichtspektakel. Het is een gratis, meerdaags stadsfestival en toegankelijk voor iedereen. Jong, oud, kunstliefhebber of niet, iedereen kan genieten van een adembenemende lichtwandeling door de stad. Er wordt een licht parcours uitgestippeld langs de verschillende installaties. Elke bezoeker zal zijn of haar eigen route kunnen raadplegen via een plattegrond met bijhorende info over al de kunstwerken. De licht installaties, kunstwerken en performances die tentoongesteld zullen worden, worden ontworpen door veelal lokale, jonge en opkomende kunstenaars. Hiervoor gaan we een samenwerking aan met designers, beeldende kunstenaars, collectieven, scholen en academies. De bedoeling van deze samenwerking is om een platform te bieden aan jonge en onbekende kunstenaars zodat zij hun werk aan de wereld kunnen laten zien. Daarnaast zullen er ook gevestigde artiesten de Antwerpse pleinen, gebouwen en straten verlichten.

Wat is de meerwaarde voor de inwoners van het district Antwerpen?
Welke impact heeft jouw idee na dat ene jaar?

Door middel van een meerdaags laagdrempelig, gratis en interactief lichtfestival willen we een moment van samenhorigheid en licht creëren voor de Antwerpenaren en al zijn bezoekers. Daarbij willen we vooral inzetten op kunsteducatie -en ontdekking voor jong en oud. We proberen mensen te inspireren door light art. Daarnaast ambiëren we met dit interactief evenement een moment van licht te creëren in de donkere wintermaanden. Volgens ons moet het belangrijkste uitgangspunt zijn: ‘beginnende en ervaren creatives en makers een platform bieden om hun werk tentoon te stellen’. Door samen te werken met grote en kleine kunst- en opleidingsorganisaties zorgen we voor een buzz rond de nieuwe Antwerpse/Belgische culturele generatie. Net zoals in andere steden en lichtfestivals zorgt dit voor de nodige exposure van de Stad Antwerpen en zijn toeristische trekpleisters. Daar krijgt zowel de stad, zijn creatives en de lokale economie een positieve boost van. Een win-win voor vele stakeholders dus.

Welke valkuilen zie je?

De prijzen voor de techniek van de licht installaties liggen hoog. Hiervoor zijn verschillende techniekers en veel materiaal vereist. Omdat het een meerdaags festival is zal er ook bij de verschillende installaties nachtbewaking moeten zijn. Tijdens het festival zullen er veel bezoekers op hetzelfde moment passeren. Goede afspraken met de stadsdiensten ivm mobiliteit en crowd control zijn hier cruciaal. Antwerp Light festival is zeer laagdrempelig en inclusief. Het is voor zowel jong als oud en we hechten hier belang aan kunst educatie. We moeten onze communicatie optimaliseren voor zowel jongeren als ouderen.

Hoe ga je jouw idee uitvoeren? Welke stappen zet je wanneer?

1. Research thema 2. Projectmedewerker(s) aanstellen 3. Kunstenaars en partners betrekken 4. Programmatie en locaties vastleggen 5. Productie uitwerken 6. Communicatie en marketing 7. Vrijwilligers aanwerven 8. Festival uitvoeren 9. Evaluatie


Hoeveel werkingsbudget denk je nodig te hebben?
Werkingskosten zijn bijvoorbeeld verbruikskosten, huur, knutselmateriaal, etc.

Werkingsbudget: bedrag (schatting)

22.000

Schatting en begroting werkingskosten

Budget productie en techniek: €12.000 Vergoeding en materiaal kunstenaars: €7000 Communicatie: €3000


Hoeveel personeelsbudget denk je nodig te hebben?
Werken alle krachten samengeteld fulltime (100%), 4/5 (80%), ..., 1/5 | Over welke periode: 1 maand, ...

Personeelsbudget: bedrag (schatting)

8000

Personeelsbudget: meer uitleg

2 half time project medewerkers (4 maanden)

Personeelsbudget: VTE verhouding

50% ofwel halftijds (gemiddeld 19u/week)