home-page
Terug naar het overzicht

Mensen helpen - € 255.557

Groeien doen we samen - Uilenspel vzw

Korte omschrijving

Uilenspel biedt gratis ondersteuning door buurtbewoners aan kinderen uit gezinnen met een maatschappelijke kwetsbaarheid. We zitten in 3 Antwerpse wijken en willen uitbreiden naar een 4e wijk. 

Voeg een leuke foto toe of mail ons die nadien. Dit maakt jouw idee aantrekkelijker!

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

45000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Uilenspel vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Uilenspel is actief in Borgerhout, 2060 en 2000. We ondersteunen meer dan 50 kinderen uit 14 partnerscholen.  Omdat we in 2018 Antwerpen al heel wat vrijwilligers bereiken, willen we ook hier starten.

Wat ga je doen en waarom?

Volgens cijfers bedraagt het percentage van het aantal kinderen dat in de stad Antwerpen in  kansarmoede opgroeit maar liefst 29,6%. Uilenspel krijgt steeds meer bekendheid bij  Antwerpse organisaties en scholen waardoor Uilenspel vaak gecontacteerd wordt met het  verzoek om maatschappelijk kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn scholen uit diverse districten, Familiehulp, Huizen van het Kind, CLB's. De nood aan extra ondersteuning is voor deze kinderen zeer hoog. Wij krijgen een duidelijk signaal van verschillende instanties dat zij al lang wachten op initiatieven zoals Uilenspel om gezinnen in een kwetsbare positie 1 op 1 extra bij hen thuis te ondersteunen en hen te versterken. Voorbeelden zijn: toeleiden naar een vrijetijdsaanbod of sociale diensten, administratie, buurtwerk, oefenkansen, ...     In de eerste plaats willen we scholen en organisaties in ruim Antwerpen informeren over onze werking. Flyers en brochures zijn aanwezig in meerdere talen voor de scholen om de ouders te informeren. Indien interesse, gaan we een samenwerking aan met de scholen.   Vervolgens kunnen scholen kinderen die nood hebben aan extra ondersteuning aanmelden (op voorwaarde dat de ouders vragende partij zijn).   Er wordt uitvoerig aan promo gedaan voor het werven van nieuwe vrijwilligers. We organiseren een kennismakingsgesprek tussen een teammedewerker en de kandidaat-vrijwilliger. Vervolgens bieden we een verplichte basisvorming aan, waar enerzijds thema’s als "maatschappelijke kwetsbaarheid", "kansarmoede", "meertaligheid", etc. worden toegelicht, en anderzijds praktische en concrete tips worden meegegeven om aan de slag te gaan als begeleider. We staan stil bij het principe van spelend leren en zetten in op motivatie en zelfvertrouwen van het kind.     De vrijwilliger gaat wekelijks minstens één uur aan huis langs en werkt op een speelse manier aan de schoolse vaardigheden en motivatie van het kind gedurende minstens één schooljaar. Door dit regelmatige contact ontstaat er een samenhorigheidsgevoel tussen de vrijwilliger en het gezin. De vertrouwensband zorgt ervoor dat er meer ruimte is om het over bredere niet-schoolse thema’s te hebben. Zo kunnen ook andere noden van het gezin ingevuld worden. Uilenspel zorgt voor meer sociale cohesie in de wijken waar zij actief is. Impactmetingen tonen alvast mooie resultaten in de scholen: kinderen met een Uilenspelbegeleiding participeren meer in de klas, zijn gemotiveerder en het contact tussen de ouders en de school verbetert. Het zelfvertrouwen van het kind groeit, het kind bloeit meer open. Vrijwilligers en gezinnen leren met andere ogen naar de eigen buurt te kijken: gezinnen maken kennis met het aanbod in de buurt en voelen zich ondersteund, vrijwilligers kunnen zich verplaatsen in een andere thuissituatie en cultuur. Door wekelijkse contacten ontstaat er een wederkerige relatie tussen het gezin en de vrijwilliger waardoor de begeleiding een meerwaarde is voor beide partijen. 

Welke valkuilen zie je?

We weten dat de nood aan ondersteuning groter is dan wat we momenteel kunnen aanbieden. Daarom willen we extra inzetten op de vorming en ondersteuning van vrijwilligers, zodat vrijwilligers een langdurig engagement bij Uilenspel willen aangaan.  

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

1. Bekendmaking werking bij scholen en organisaties in wijk 2018 (oktober 2024) 
2. Promo en werving vrijwilligers (doorlopend vanaf oktober 2024) 
3. Werving nieuwe medewerker (november – december 2024) 
4. Nieuwe samenwerkingen in de wijk opstarten (januari 2025) 
5. Kennismakingsgesprekken en opstart begeleidingen (januari – februari 2025) 
6. Vormingen voor vrijwilligers (opstart februari 2025): Door het aanbieden van educatief materiaal en gratis vormingen voelen de vrijwilligers zich voldoende ondersteund waardoor onze organisatie ook kan spreken van langdurig geëngageerde vrijwilligers in de organisatie. 

7. Activiteiten voor gezinnen en vrijwilligers (opstart februari 2025): nieuwjaarsactiviteit, ontmoetingsbrunch, slotfeest voor de kinderen, uitwisselingsmomenten tussen buurtbewoners, bedankingsfeest. Door onze activiteiten creëren we verbinding en meer sociale cohesie waardoor we een duurzamere relatie kunnen tot stand brengen tussen alle actoren.
 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

2000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Voor de nieuwe basiswerker kopen we IT-materiaal aan zoals een laptop+toebehoren, een  GSM, …  Daarnaast kopen we extra ICT-materiaal voor de uitbreiding van de algemene werking van Uilenspel.  


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

35000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

1 personeelslid, 50%. De medewerker begeleidt en verbindt vrijwilligers, blijft het contact warm houden met buurtinitiatieven, scholen, diensten en mogelijke partners, en kinderen en kandidaat-begeleiders met elkaar in contact brengen. 

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

50% ofwel halftijds (gemiddeld 19u/week)

halftijds voor 1 jaar. 


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

8000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

- verbindende activiteiten voor vrijwilligers en gezinnen: NY-feest, slotfeest. 

- vormingen voor vrijwilligers

- basistassen met educatief materiaal

- promo voor vrijwilligers, infobrochures ouders

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0808284568