home-page
Terug naar het overzicht

Toegankelijke straten en pleinen - € 174.331

Toegankelijke evenementen en feesten zonder drempels

Korte omschrijving

Kando wil via de Burgerbegroting drempelhulpen en oprijplaten laten aankopen. De aangekochte hulpmiddelen en de basiskoffer kunnen dan ontleend worden via de BOF. Ook een budget voor ontlening aangepaste sanitaire voorzieningen wordt voorzien.

Voeg een leuke foto toe of mail ons die nadien. Dit maakt jouw idee aantrekkelijker!

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

50000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Kando VZW

Wie krijgt het budget?

district en bewoner/organisatie krijgen elk een deel van het budget en voeren elk een deel uit

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Het materiaal en de bijgaande koffer kan ontleend worden net als het materiaal zoals tenten, tafels, stoelen bij de BOF. En dit voor alle postcodes van de Burgerbegroting.  

Wat ga je doen en waarom?

Toegankelijkheid is een basisrecht voor iedereen. In het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap krijgt toegankelijkheid ruime aandacht. België heeft dit Verdrag op 2 juli 2009 geratificeerd en heeft bijgevolg toegankelijkheid als een recht voor personen met een handicap aangenomen. Maar we denken bij toegankelijkheid ook aan de groeiende groep ouderen en ook de jonge gezinnen die op stap gaan met kinderwagens, nemen we mee in ons verhaal. En ook de ongelukkige skiër die tijdelijk in de rolstoel zit. Toegankelijkheid komt iedereen ten goede. 

Handicap wordt vandaag niet enkel meer omschreven als het gevolg van een persoonlijk ‘medisch’ verschijnsel, maar als het resultaat van een wisselwerking tussen persoons- en omgevingskenmerken. De handicapsituatie wordt ‘gecreëerd’ door de onaangepastheid van de omgeving of de maatschappij aan de noden van de betrokken personen. 

Daarom roept Kando op tot samenwerking, samen werken we drempels weg en verhogen we de toegankelijkheid. Want iedereen heeft recht op een kwaliteitsvol bestaan. De mate van inclusie en de mogelijkheid om deel te nemen aan de samenleving spelen hierin een cruciale rol. Door iedereen op een gelijkwaardige en onafhankelijke wijze toegang te bieden tot de omgeving, tot vervoer, gebouwen, producten, diensten en informatie, kan de maatschappij een grotere participatie en dus een kwaliteitsvoller bestaan voor iedereen bewerkstelligen. 

Bij grootschalige evenementen, is er doorgaans omkadering en ondersteuning voor het toegankelijk maken. Echter zien we lokaal, bij buurtfeesten dat dergelijke ondersteuning niet voor handen is. Kando wil met dit project ook kleinschalige festiviteiten toegankelijker maken, om zo actief te bouwen aan inclusieve buurten. 

Kando zet echt ook in op warme buurten en gezellige samenkomsten. Hierbij moet ook het aspect veiligheid voldoende aandacht krijgen. We opteren dan ook voor zeer degelijk materiaal ipv zelf ineen geknutseld materiaal. Om bv een podium toegankelijk te maken is er nood aan een modulair systeem dat voldoende gewicht kan dragen en met de juiste hellingsgraad kan aangelegd worden. Voor grotere hoogtes (vanaf 25 cm – ongeveer 1m) is het belangrijk te werken met een modulair systeem, zodat men met verschillende modules telkens andere lengtes kan verkrijgen en er zo veel flexibiliteit in inzetbaarheid is.

Naast hulpmiddelen als hellingen, oprijplaten en dorpelbruggen voorzien we een pakket basisinfo over het omgaan met personen met een handicap. 

We voorzien ook een bedrag voor het ontlenen van sanitaire voorzieningen voor personen met een handicap. Want ook dat is een belangrijke factor om te spreken over een toegankelijk evenement. Deze firma’s komen de voorziening plaatsen en terug ophalen. 

De begeleidende koffer bij uitlening voorziet basisinfo, nummers hulpdiensten, contactgegevens voor tolken gebarentaal, fluo hesjes zodat duidelijk is wie personen met een beperking kunnen aanspreken, plooirietjes. 

Welke valkuilen zie je?

Bij het kiezen van de juiste hulpmiddelen is het belangrijk de plaats goed te kennen om voor de beste oplossing te kiezen. In het systeem van ontlening is er dus geen bezoek ter plaatse mogelijk. Maar de technische kenmerken en te nemen hoogteverschillen zullen duidelijk aangegeven worden. We opteren voor stevig, veilig en praktisch materiaal dat zo breed mogelijk ingezet kan worden. Het materiaal bevat handvaten zodat het goed hanteerbaar is.   We hebben hulp nodig van heel de samenleving om te zorgen voor betere toegankelijkheid. Geen obstakels door fietsen, bloembakken, kerstbomen, steps. Hulpmiddelen bij hoogteverschillen zijn heel vaak nodig zeker in een stad als Antwerpen met veel oudere gebouwen. Het zou mee in de vergunningsvoorwaarden voor evenementen moeten opgenomen zijn dat de evenementen toegankelijk zijn voor iedereen. Iedereen in de samenleving moet een steentje bijdragen en moet mee bijdragen aan inclusie en toegankelijkheid zowel bij kleine als grote evenementen. 

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Het project wordt uitgewerkt en opgevolgd binnen Kando door een expertengroep met ervaringsdeskundigen zowel personen met auditieve beperking, fysieke beperking, als andere noden.

Daarnaast krijgen we veel steun en hulp van de firma Metra die veel ervaring heeft met deze hulpmiddelen.

Bij Kando beschikken we reeds over uitgewerkte vormingen rond inclusie en tips rond omgaan met personen met een handicap.

Natuurlijk wordt ook Inter het Vlaams Steunpunt toegankelijkheid betrokken. Inter | Vlaanderen.be

We betrekken de expertengroep toegankelijkheid van Antwerpen (Laure Alterman) en hebben dan ook een gesprek ingepland op dinsdag 30/4/2024

We hebben hulp nodig van BOF vermits we zelf geen opslag of uitlening kunnen organiseren. Deze contacten gingen opgenomen worden door team participatie/burgerbegroting zodat zij naast de reeds gekende artikelen (stoelen, tafels, tenten) in 2025 ook hulpmiddelen kunnen aanbieden, in eerste instantie aan evenementen uit de betrokken postcodes. 

Kando geeft tips rond respectvol en helpend omgaan met personen van de verschillende doelgroepen. We benadrukken we zelf geen opmetingen of opslag kunnen doen. 

Eén van de firma’s die toiletwagens voor personen met een beperking uitleent is de firma Toi Toi maar natuurlijk kan dit via de gebruikelijke weg verder opgezocht en bevraagd worden.


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

50000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

De keuze welke hulpmiddelen in dit budget zullen aangekocht worden kan gebeuren op basis van ervaring en noden die gemeld worden bij de Expertengroep toegankelijkheid 5Laure Aelterman) ook het aantal te ontlenen toiletwagens moet bekeken en ingeschat worden. Met het budget voor Kando gebeuren de andere kleine investeringen. Zoals folders, rietjes, folders, pijlen, flu hesjes bekostigen. Voor het geven van de workshop aan de BOF rekenen we op €500 (opstellen, presentatie, verplaatsing, kopies...)


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

0

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

De personeelsinzet van Kando zou minimaal moeten kunnen zijn, het is vooral het personeel van de Stad dat met de praktische uitvoering aan de slag moet. Enkel voor de uitwerking en tijd voor geven workshop en samenstelling koffer is er een kost.

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

Andere:

Er wordt een minimale personeelskost voorzien.


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

500

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Met het budget voor Kando gebeuren de andere kleine investeringen. Zoals folders, rietjes, folders, pijlen, flu hesjes bekostigen. Voor het geven van de workshop aan de BOF rekenen we op €500 (opstellen, presentatie, verplaatsing, kopies...

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0413 132 601