Terug naar het overzicht

Mensen samenbrengen

Empathy Benches

Korte omschrijving

Empathy Benches brengt diverse gemeenschappen samen door buurtbewoners 20 gevelbanken te laten bouwen, beschilderen en plaatsen. Een creatief, gemeenschapsvormend project voor 2060.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

8360

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Spazio Nour

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Seefhoek

Wat ga je doen en waarom?

We initiëren het project "Empathy Benches" om gemeenschapscohesie te bevorderen, culturele uitwisseling te stimuleren en diversiteit binnen de stad Antwerpen te vieren. Dit initiatief komt voort uit een diepgeworteld geloof in de kracht van kunst om barrières te doorbreken, mensen samen te brengen en betekenisvolle verbindingen te creëren binnen buurten.

Met dit project willen we een platform bieden voor lokale bewoners van alle leeftijden en achtergronden om samen te komen, samen te werken en zich creatief te uiten. Door 20 losstaande banken te bouwen en te beschilderen, dragen de deelnemers niet alleen bij aan het fysieke landschap van hun gemeenschap, maar nemen ze ook deel aan een gedeelde ervaring die begrip, empathie en wederzijds respect bevordert. Door ze te plaatsen aan gevels nodigen ze mensen uit om samen te zitten en te praten. De banken worden gebouwd in twee of drie workshop-dagen. Uit ervaring in Merksemdok weten we dat bij een eerste workshop weinig mensen komen, bij een tweede meer en vanaf een derde blijven de inschrijvingen binnenstromen. Mensen nemen initieel een afwachtende houding aan, maar wanneer ze bij anderen zien wat er gebeurt en waar het om gaat, springen ze graag mee op de kar. 

De beslissing om dit project te organiseren komt voort uit het besef van de noodzaak van initiatieven die sociale cohesie en culturele uitwisseling bevorderen, met name in stedelijke omgevingen die gekenmerkt worden door diversiteit. Antwerpen, met zijn rijke verscheidenheid aan culturen, biedt een ideaal decor voor een dergelijke onderneming.

Door mensen samen te brengen rond een gemeenschappelijk doel van kunstcreatie, hopen we barrières te doorbreken, stereotypen te doorbreken en bruggen te bouwen tussen verschillende gemeenschappen. Door het proces van samen kunst maken, krijgen deelnemers de kans om van elkaar te leren, verhalen te delen en verbindingen te smeden die culturele grenzen overstijgen.

Bovendien dient het bouwen en schilderen van banken ook een praktisch doel. Deze installaties zullen gemeenschappelijke ruimtes bieden waar bewoners kunnen samenkomen, ontspannen en in gesprek kunnen gaan. Ze zullen tastbare symbolen zijn van eenheid en verbondenheid binnen de buurt, waardoor een gevoel van trots en eigendom ontstaat bij lokale bewoners.

Uiteindelijk streeft het project "Empathy Benches" ernaar om de kracht van kunst te benutten om sociale inclusie te bevorderen, interculturele dialoog te stimuleren en de banden binnen de gemeenschap te versterken binnen de stad Antwerpen. Door kansen te creëren voor betekenisvolle interactie en samenwerking, streven we ernaar om een ​​levendiger, verbonden en inclusief stedelijk landschap te cultiveren waar alle bewoners van kunnen genieten.

We maken losstaande gevelbanken, volgens een 'ikea-geïnspireerde' methode. Dat wilt zeggen dat de onderdelen van de bank op voorhand gemaakt worden, zodat ze enkel nog in elkaar gevezen moeten worden door de deelnemers. Daarna kunnen ze beginnen schilderen! Door ze nadien te vernissen, blijft de kleur lang mooi (we zijn ondertussen een dikke drie jaar na het originele project, de banken in Merksemdok staan nog steeds voor de deur en zien er nog even kleurrijk uit als toen). We hebben dit project voorheen twee keer georganiseerd in Merksemdok (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210519_94205099),

Het deelnemen aan de workshops enerzijds en het uitzicht van de kleurrijke banken anderzijds, zijn twee belangrijke onderdelen van het project. Spazio Nour focust zich op urban regeneration via participatieve kunsten. Door de workshops te organiseren, brengen we op korte termijn mensen dichter bij elkaar. Door die gevelbanken dan voor de gevels te zetten, brengen we mensen op langere termijn bij elkaar. Ze hebben een plaats om buiten te zitten, samen te babbelen of een koffietje te drinken. Daarnaast zorgen ze ook voor kleur in een buurt, wat een gedeelde identiteit creëert: mensen uit die bepaalde buurt wonen in 'de buurt van de banken' en in de 'buurt van de kleurrijke banken'. Dat bevordert gemeenschap, ook tussen verschillende culturen! Merksemdok is bijvoorbeeld heel multicultureel. 

We nodigen mensen ook actief uit om deel te nemen. We gaan langs in de buurt en kloppen aan de deuren, brengen een flyer rond waarin we kort het project aankondigen, waar en wanneer het zal plaatsvinden. Mensen kunnen de flyer dan afgeven in het lokale culturele centrum, of in een centrale brievenbus. Zo weten we wie er komt! Daarnaast kunnen mensen zich ook online inschrijven, en werken we met tijdssloten zodat het aantal mensen te managen is. 

Om dat te bevorderen, hebben we tijdens de vorige projecten (in samenwerking met Merksemdok) de mensen een klein 'overeenkomstje' laten ondertekenen, waar in stond dat, als ze de banken maken, dat ze die zeker voor de gevel moeten zetten (en niet in de tuin, bijvoorbeeld). Zo'n overeenkomst werkt bovendien extra verbindend, hebben we gemerkt! 

 

 

Welke valkuilen zie je?

Het betrekken van een diverse groep deelnemers met verschillende achtergronden en vaardigheden kan communicatie- en organisatorische uitdagingen met zich meebrengen. Het is belangrijk om deze valkuilen proactief aan te pakken door middel van duidelijke communicatie, effectieve planning en flexibiliteit in de uitvoering van het project.
 

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

  • Planning en coördinatie: In januari 2025 zullen we beginnen met het plannen van het project en het coördineren van de benodigde middelen en partners.
  • Locatieverkenning: In februari 2025 zullen we de locaties voor de workshops verkennen en bevestigen.
  • Werving van deelnemers: Van maart tot april 2025 zullen we actief deelnemers werven voor de workshops, zowel via online kanalen als persoonlijke benadering in de buurt.
  • Workshopuitvoering: Van mei tot augustus 2025 zullen de workshops plaatsvinden op de gekozen locaties, waarbij buurtbewoners worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bouwen en beschilderen van gevelbanken.
  • Evaluatie en afronding: In september 2025 zullen we het project evalueren en de resultaten bespreken met de betrokken partners. We zullen ook eventuele afrondende taken uitvoeren, zoals het documenteren van het project en het delen van de bevindingen met de gemeenschap.
  • We zullen samenwerken met verschillende partners, waaronder lokale organisaties, buurtbewoners, kunstenaars en vrijwilligers, om het project tot een succes te maken. Deze samenwerking zal ervoor zorgen dat we de nodige expertise, middelen en ondersteuning hebben om het project uit te voeren en de beoogde resultaten te behalen.


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

3100

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

  • Alle materiaal om banken te maken (hout, schroeven, acrylverf en vernis) = 2300 euro 
  • De factuur van de schrijnwerker die 20 banken maakt: 800 euro


 


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

5260

 

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

  • Begeleiden en voorbereiden van min 3 workshops door kunstenaar Mahmoud Saleh Mohammadi: 2000 euro 
  • Coördineren van min 3 workshops + administratie door mezelf: 1000 euro
  • Foto- en videografie tijdens min 3 workshops: 1500 euro 
  • Catering, digitale en fysieke communicatie: 500 euro
  • Onvoorziene kosten: 260 euro

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0758.769.434