Terug naar het overzicht

Mensen samenbrengen

De Raddraaiers van de Poëzie

Korte omschrijving

Zie de raddraaiers aan het rad draaien, zie het rad flitsen en luister naar het gedicht dat door het rad werd aangewezen! Ontdek samen met anderen de mooiste woorden die je ooit hebt gehoord.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

2000

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Voor de locaties dient overleg te worden gehouden met dienstencentra en WZC's. Daarna kunnen drie tot vier locaties worden gekozen.

Wat ga je doen en waarom?

Cultuur is een typische factor waarrond mensen kunnen worden samengebracht en poëzie hoort daarbij. Dat kan ook op een speelse manier, zoals met bedoeld rad, waarbij een toevalsfactor bepaalt welke gedichten ten gehore worden gebracht. De activiteit is bedoeld om plaats te vinden in dienstencentra of WZC's, waarbij het uitdrukkelijk de bedoeling is om de bredere buurt samen te brengen op deze locaties, om de samenhorigheid te vergroten en de buurtbetrokkenheid groter te maken. Zo wordt gezorgd voor meer connectie tussen meestal oudere mensen die leeftijdsmatig meer en meer contacten verliezen en andere buurtbewoners. Het project kan door geheel de stad worden opgezet en uitgevoerd. De raddraaiers in kwestie worden gerecruteerd uit de brede laag dichters in aantocht, zodat er een afwisseling in raddraaiers is. De continuïteit wordt verzekerd door de organisator. De raddraaiers leveren zelf een aantal gedichten voor inzet op het rad, naast gedichten uit de poëtische traditie. Wisselende publieken kunnen zo kennismaken met wisselende dichters en wisselende ernstige, zotte, kinderlijke, dwaze, absurde, liefdevolle, troostende, boze, brave, lange, smalle, korte en dikke gedichten. En dat allemaal samen. 

 

Dit project wil wel enige aandacht besteden aan de mensen die jaar en dag hebben bijgedragen aan onze samenleving, maar die nu al eens dikwijls 'vergeten' worden, in WZC's weggestopt of vereenzamend op een appartementje, met een klein pensioen dat dikwijls weinig mogelijkheden overlaat om nog veel buitenaf te kunnen doen. Als we die mensen zoals geschetst kunnen samenbrengen in een dienstencentrum, denk ik dat we goed bezig zijn. 

Welke valkuilen zie je?

Het zal wellicht enige moeite kosten om de voorkeurpartners te overtuigen van samenwerking, omdat dit een gloednieuw en dus onbekend initiatief is. De slaagkans hangt in hoge mate af van de samenwerking. 

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Stap 1. Laten vervaardigen van het rad. Kan vanaf toewijzing project worden gestart. 

Stap 2. Contacteren dienstencentra en WZC's in de verschillende wijken van de stad, om er uiteindelijk 3 tot 4 over te houden. Bepalen data van uitvoering. Januari. 

Stap 3. Contacteren raddraaiers in kwestie. Dit hoeven niet altijd dezelfden te zijn. De raddraaiers leveren zelf een aantal gedichten voor het rad. Ze worden geselecteerd uit de brede laag dichters die in opgang zijn, maar nog niet bekend bij het grote publiek. De continuïteit wordt verzekerd vanuit de organisator/raddraaier. 

Stap 4. Uitvoering tussen half februari en einde december, in onderling overleg. 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

700

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Aanmaak rad door gespecialiseerde firma. 


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

1300

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

- Vergoedingen AKV: 75 x 12 = 900 euro

- Sabam minimumvergoeding: 73 x 3 = 219 euro

- Variabele kleine kosten: 181 euro