home-page
Terug naar het overzicht

Mensen helpen - € 255.557

Rondreizende stiltecocon

Korte omschrijving

Fysieke en mentale rust zijn meer dan ooit ver zoek. Vaak merken we dit pas als we overprikkeld afhaken. Hoog tijd dus om voldoende rust te creëren. In het district Antwerpen willen we de mobiele stiltecocon laten rond reizen. 

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Commons Lab vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Tijdens het project gaan de burgers zelf op verkenning naar waardevolle luwteplekken in hun buurt. De exacte locaties worden bepaald door de buurten en burgers (stuurgroep) die betrokken worden. 

Wat ga je doen en waarom?

Onze samenleving wordt drukker en lawaaiiger. Plekken waar het wat stiller en rustig is, worden schaarser. Vanuit een groot verlangen bij kinderen, jongeren, ouderen, ... naar een (samen)leven waar waarden zoals rust, vertraging en natuurverbondenheid een plaats krijgen, willen we als Commons Lab overal in het district gaan samen werken aan stilte- en rustplekken.  
Rust en kalmte in de eigen buurt kan gezien worden als een common. Een waardevol goed waarvoor we als gemeenschap verantwoordelijkheid dragen om het onverminderd door te geven aan de toekomstige generaties. Luwte-oases zijn immers plekken die worden beheerd en gebruikt op een collectieve, inclusieve en duurzame manier. Om de luwte als common te installeren en te onderhouden, zijn goede praktijken van betrokkenheid en participatie belangrijk. Hoe dat concreet vorm kan krijgen, willen we in 2025 gaan ontdekken door samen met veel buurten en partners te gaan experimenteren. 
Stilte, rust en ruimte is een belangrijk goed. Waerbeke, ‘de sterkhouder van een brede maatschappelijke beweging van initiatieven en praktijken rond stiltebeleving in Vlaanderen en Brussel’ omschrijft het als volgt op haar website: ‘Stilte leidt naar verdieping, eenvoud en onthaasting, en legt zo de basis voor duurzaam samenleven. We bieden hiermee een tegengewicht aan de dominante cultuur van versnelling en vermarkting die leidt tot het opbranden van mens en aarde. De verwijzing naar innerlijke stilte is terug te vinden in alle tradities en culturen. Stiltebeleving kan ons helpen bij het vinden van richting, betekenis en verdieping los van dwingende ideologische kaders. Stilte is een gastvrije, open ruimte in de samenleving, stilte is van iedereen.’ 
Stilte heeft dan ook de kracht in zich om over de verschillen van culturen heen te verbinden en nieuwe plekken vorm te geven. In dit project en de experimenten die we opzetten op plekken en in buurten willen we die kracht van ‘verbinding’ verkennen. 
1) We gaan met burgers geluidsmetingen doen 
2) We gaan met burgers plekken bestuderen, evalueren en waar mogelijk herinrichten, reorganiseren, toegankelijk maken. 
3) We gaan een stiltecocon laten rondreizen in het district zodat iedereen in zijn/haar buurt stilte kan ervaren. Ideeën vonden we alvast bij de Stiltebox van een stilteproject in de Kempen en de stiltecocon Ghonga in het Prinsenpark. 

Welke valkuilen zie je?

Geschikte locaties vinden: niet elke locatie zal makkelijk bereikbaar of toegankelijk zijn.  
Gedreven inwoners vinden 
Toegang krijgen 

Kosten stiltecocon te hoog
Geen experimenteerruimte krijgen 
Afstemmen met beleid van stad en district 
Doorwerking 

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Stap 1: opstart van een stuurgroep die proces vormgeeft, monitort, bijstuurt, evalueert. We denken aan medewerkers district, stad, verenigingen, experts, ... 
Stap 2: Verkennen mogelijke locaties, geïnteresseerde burgers 
Stap 3: Verkenning locaties. Eerst moet een plekken geselecteerd worden. Vervolgens worden mensen uit de wijk gemobiliseerd en wordt een lokale werkgroep opgestart.  
Stap 4: Implementatie: Mobiele stiltecocon op rondreis.  
Stap 5: Evaluatie. Samen met alle betrokkenen wordt de experimenten uit stap 4 onderzocht. Samen wordt een evaluatie gemaakt en aanbevelingen geformuleerd voor het district, de wijk, stad. 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

10000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

We willen een stiltecocon laten bouwen die achteraf nog gebruikt kan blijven worden.


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

15000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

1 persoon zal een gans jaar, 10 maanden het project van a tot z beheren. Ze zet de stuurgroep op, begeleidt de burgers en buurten bij de metingen, zet de verkenningen van de luwteplekken op touw, staat in voor begeleiding vrijwilligers

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

30% ofwel 3/10de (gemiddeld 11,4u/week)

Deeltijds voor 10 maanden


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

5000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

We willen een communicatiecampagne laten uitwerken: verhalen, affiches, flyers, drukwerk, grafische vormgeving, vrijwilligersvergoedingen, onkosten vergaderingen, ...

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

BE0685997262