home-page
Terug naar het overzicht

Mensen helpen - € 255.557

Verdriet en verbinding

Korte omschrijving

Verdriet mag verbinden in plaats van afzonderen. Met dit initiatief kun je als buurtgenoten een zeer persoonlijk keramisch werk laten maken voor iemand in de buurt met veel verdriet. 

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

19452

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

In elk postcode gebied kan een groep buurtbewoners een keramisch werk aanbieden aan iemand die nood heeft een mooie herdenking en meer contact met de buurt. 

Wat ga je doen en waarom?

Verdriet mag verbinden in plaats van afzonderen. Met dit initiatief kun je als buurtgenoten een zeer persoonlijk keramisch werk laten maken voor iemand in de buurt met veel verdriet. Als je even niet weet wat je moet zeggen, dan kan een gebaar veel betekenen. Met assen, aarde en zand uit betekenisvolle locaties wordt een glazuur gemaakt. Objecten met een speciale betekenis worden gedrukt in de klei. Bloemen worden geplaats als aandenken.

 

Te vaak gaan verdriet en isolatie hand in hand, met een klein gebaar hoop ik buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. Mensen in de buurt krijgen de gelegenheid om een keramisch werk aan te bieden aan iemand in de buurt die bijvoorbeeld een dierbare heeft verloren. Nadat eerst is gevraagd of de persoon in kwestie behoefte heeft aan deze vorm van contact, gaan we samen met de buurtbewoner(s) in gesprek. Hierbij wordt ruimte gegeven aan de persoon die het werk zal ontvangen om te vertellen, te herdenken of gewoon even samen te zijn. Mochten er belangrijke plaatsen naar voren komen in een verhaal dan kunnen assen, aarde en zand verzameld worden en verwerkt worden in het glazuur van het werk. Er kan een sieraad gebruikt worden voor een afdruk in de klei. Kleuren en structuren kunnen besproken worden, favoriete bloemen mogen benoemd worden. Als uitvoerder zal ik eerder een observerende rol aannemen dan gespreksleider. Ik hoop dat de buurt zelf de verbinding aan gaat.

Welke valkuilen zie je?

Het kan zijn dat mensen zich juist liever afsluiten in hun verdriet, daarom zullen we eerst nagaan of er behoefte is aan het aanbod.

Het werken met verschillende organische materialen kan verassende resultaten geven, dit hoeft geen valkuil te zijn maar is wel iets om rekening mee te houden. De uitkomst van het werk wordt altijd uniek. 

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Voorbereiding 2025
De keramiek werkplaats zal vóór januari 2025 in orde zijn. Research naar as glazuren zal tegen januari 2025 afgerond zijn. 

Stap 1
Een website voor inschrijvingen ontwikkelen

 

Stap 2
Basismaterialen inkopen

 

Stap 3

Uitwerken op welke manier mensen benaderd worden

Stap 4

Een datum uitkiezen om met buurt bewoners (max 3) langs te gaan bij de persoon in kwestie of op locatie.

 

Stap 5
De buurtbewoners gaan in gesprek waarbij ik informatie opvang wat ik kan verwerken in het eindwerk. Ik probeer de energie van het gesprek en de verhalen op te vangen en mee te nemen in het maakproces. 

Stap 6
Ik verzamel de nodige materialen om het werk te personaliseren. Dit kan betekenen dat ik binnen België afreis naar een locatie om zand mee te nemen. Er is ook een optie om materialen uit het buitenland op te laten sturen mochten daar bekenden wonen.

 

Stap 7
Ik voer het werk uit. Er kan overlap zitten tussen het maken van het eerste werk en het starten van het tweede gesprek voor een volgend werk.

 

Stap 8

Bloemen worden uitgekozen en samen met het werk aan de buurtbewoners gegeven die het initiatief hebben genomen. Zij zullen het werk vervolgens aan de ontvanger overhandigen.  


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

350

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Er zullen basis materialen voor het werken met keramiek aangekocht moeten worden. Denk aan tools om de klei te vormen. 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

13612

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

- Opzetten van inschrijfwebsite
- Marketing en communicatie

- Aanwezig zijn bij gesprekken

- Materialen verzamelen

- Ontwerp

- Werk uitvoeren

- Bakproces uitvoeren

- Afleveren werk

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

20% ofwel 1/5de (gemiddeld 7,6u/week)

De werkzaamheden worden verspreid over het gehele jaar


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

5490

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

- Grondstoffen glazuur

- Klei

- Koffie, thee & lekkers (tijdens gesprekken)

- Stoken oven

- Huur

- Reiskosten

- Verzendkosten

- Marketing & communicatie

- Bloemen