Skip to main content
home-page
Terug naar het overzicht

Minder stenen - € 67.426

Ontharden van de Damwijk

Korte omschrijving

Omdat ontharding zoveel positieve gevolgen heeft, zet dit project in op ontharding van den Dam. Enkele groenvakken op strategische plaatsen kan wonderen doen. 

Voeg een leuke foto toe of mail ons die nadien. Dit maakt jouw idee aantrekkelijker!

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

30000

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

het district krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met bewoners)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

We willen de oude kern van DEN DAM van meer groen en een betere afwatering voorzien. Beplante boomspiegels of hier en daar groenvakken voorzien die voor een betere waterinfiltratie zorgen. (zie afb.)

Wat ga je doen en waarom?

De inwoners van DEN DAM snakken al decennia naar meer groen. Helaas werden we veel te lang genegeerd. Daar is gelukkig de laatste jaren al héél wat in positieve zin aan veranderd. Helaas stellen we vast dat het oudste gedeelte van onze wijk het nog steeds met bitter weinig groen in de straten moet stellen.  De oude kern van DEN DAM ligt er nog steeds troosteloos bij. Om voor een totale metamorfose te zorgen moet er véél groen bijkomen. Héél véél groen! We denken hierbij aan grote groenvakken, eventueel met zitmeubilair, waar er grassen en robuuste bodembedekkers kunnen tussen groeien. Eventueel met boordstenen met openingen werken (zie afbeelding) die het water langzaam in mini wadi's laten doorsijpelen. Ik denk daarbij eveneens aan parkeerplaatsen waar men grasbetondallen aanbrengt voor een betere insijpeling en vergroening. Kortom een groene metamorfose die het voor iedereen aangenamer maakt om er te wonen.

De meerwaarde bestaat erin om een groenere, aangenamere, buurt en een betere afwatering te voorzien. Onze buurt heeft van oudsher bij langdurige, hevige regenval héél wat problemen met de afwatering. Elke positieve bijdrage om daar verandering in te brengen is meer dan welkom. Ik denk hierbij (gezien het beperkte budget) in eerste instantie aan de Lange Lobroekstraat. (Het oude gedeelte voor de slachthuissite = waar  de kerk zich bevindt), en net voor de brug van het Damstation richting Lange Lobroekstraat waar je de stadsfietsen van velo Antwerpen kan ontlenen. Daar is een lelijke betonnen vlakte met een blok beton als zitbank. Er zou daar beter een ergonomisch zitmeubel met een leuning komen zodat oudere mensen of mensen met rugklachten er optimaal van gebruik kunnen maken. 

Welke valkuilen zie je?

Het wegdek/trottoirs moet ervoor opengebroken worden. Duurzame materialen zoals speciale boordstenen, speciale klinkers, alsook verse aarde en aangepaste bomen en planten zoals bodembedekkers moeten worden voorzien.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

District Antwerpen heeft dit idee eerder al eens gescreend op haalbaarheid, en zou er alles aan doen om het project te realiseren als het verkozen wordt. Het eindresultaat hangt echter af van een aantal zaken die nog moeten gebeuren na de stemming: technisch onderzoek (bv. ondergrondse leidingen, draaicirkels, garages en brandweer, terrasvergunningen etc), financiële haalbaarheid (bv. onvoorziene stijging prijzen) en praktische uitvoerbaarheid (beschikbaarheid aannemers en materialen, afstemming met andere werven).


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

30000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Er moet eerst met studiebureau Createlli en de groendienst gekeken en overlegd worden welke plekken in de straten het meest geschikt zijn voor de aanplanting van bomen en of het aanleggen van beplante boomspiegels, mini wadi's en speciale infiltratiestroken. Er is sowieso een absolute voorkeur voor planten die een grote ecologische meerwaarde bieden.