home-page
Terug naar het overzicht

Groen in straten en op pleinen - € 198.638

De Tuincoach 2: Het Groot Onderhoud

Korte omschrijving

Heel wat geveltuintjes in ons district hebben hun fut verloren. Een halftijdse tuinncoach brengt ze opnieuw in topvorm met nieuwe plantjes en aarde. Ook de aanleg van nieuwe geveltuinten wordt ondersteund. Een 100-tal geveltuinen of het equivalent daarvan wordt gecreëerd of gerenoveerd. 

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

44000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Peperfabriek vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

In Klein Antwerpen en omliggende straten helpt de tuincoach bij de aanleg van de geveltuin. Alle inwoners binnen de singel kunnen gratis beroep doen op haar advies.

Wat ga je doen en waarom?

  • De inwoners van Antwerpen zijn stevig aan het ontharden en vergroenen. Jammer genoeg overleven niet alle geveltuintjes hun de drukte van onze stad. Heel wat plantjes zijn gesneuveld door hondenpipi of spelende kinderen. Om dit groene potentieel toch te benutten komt de tuincoach je geveltuintje opfrissen met nieuwe grond en plantjes. Waar mogelijk voorzien we extra bescherming. Zoals altijd zijn de geveltuintjes zowel functioneel als esthetisch.
  • We engageren ons voor het opfrissen van verkommerde geveltuinen en voor de aanleg van nieuwe. Een 100-tal geveltuinen of het equivalent daarvan wordt gecreëerd of gerenoveerd. De geveltuintjes worden een thuis voor verschillende planten- en diersoorten waardoor een gezond mini-ecosysteem ontstaat, aangepast aan de lokale omstandigheden. De tuincoach helpt bewoners en organisaties van ontwerp tot en met aanleg. Zij zal adviseren over de beste plantenkeuzes en het ontwerp, evenals onderhoudstips om de groene creaties in topconditie te houden.
  • Omdat doen zonder denken nergens toe leidt, voorziet de tuincoach ook een aantal workshops. De workshops staan open voor iedereen maar zijn gratis voor deelnemers. Buurtbewoners ontmoeten elkaar maandelijks: tijdens wildplukwandelingen, een sessie rond bodemonderhoud en andere activiteiten. Ze leren van elkaar en inspireren elkaar. Met deze activiteiten pakken we het ecologisch analfabetisme aan en dringen we het aantal gesneuvelde geveltuintjes terug.
  • Het gebouw van Peperfabriek kan flexibel worden ingezet voor bijeenkomsten en de opslag van materiaal. De bestaande vrijwilligerswerking van het centrum ondersteunt het project waar nodig.

Welke valkuilen zie je?

  • Weinig enthousiasme: De persoonlijke begeleiding van de coach verlaagt de drempel voor het aanleggen van een geveltuintje. Het project loopt al 2 jaar en heeft bekendheid verworven in de wijk. Via kleine deelprojecten zoals 'roosjes voor Rembrandt' in de Rembrandtstraat houden we het project nieuw en verassend.
  • Weinig tijd/middelen inwoners: Het budget van het project voorziet de aankoop van planten. Gereedschap wordt uitgeleend of gehuurd door Peperfabriek. Vrijwilligers van het centrum helpen waar nodig.
  • Gebrek aan kennis/zelfzekerheid: Deelnemers worden actief geïnformeerd en getraind door de tuincoach.  Peperfabriek organiseert aansluitend een reeks workshops om het project te ondersteunen. Inwoners die een tuintje aanleggen kunnen gratis deelnemen en krijgen een gratis drankje in de bar.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

In het najaar van 2024 beginnen we met de voorbereidingen. Peperfabriek ontwikkelt promotiemateriaal, organiseert de vorming voor het volgende jaar, etc..

 

In januari en februari maken we samen met partners het project bekend. We gaan op zoek naar deelnemers. Vanaf de eerste inschrijvingen begint de tuincoach met het inplannen van bezoeken ter plaatse. Vervolgens wordt in overleg met de inwoners een ecologische geveltuin ontworpen. Samen met de inwoner wordt de geveltuin voorbereid (put graven en vullen met aarde).

 

Vanaf maart (1ste plantseizoen) beginnen we met het aanplanten van groen. In oktober en november (2de plantseizoen) planten we opnieuw groen aan. De begeleiding loopt doorheen het hele jaar.

 

Voor dit project willen we samenwerken met andere vergroeners in district Antwerpen: Commons Lab, en Klimplant. We delen kennis en ondersteunen elkaars promotie.

Klimaat- en milieugroepen zoals Extinction Rebellion, Fridays For Future en Grootouders voor het Klimaat. Zij helpen bij de promotie en het fysieke werk om het groen aan te leggen.
 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

5000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Aankoop kabels voor klimplanten, boorden en beschermingselementen,...


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

30000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Voor een halftijdse medewerker doorheen het jaar: de tuincoach. Deze persoon begeleidt de deelnemers, voorziet materiaal en coördineert de aanleg van de geveltuinen. We doen occassioneel beroep op een freelancer voor het installeren van klimkabels.

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

50% ofwel halftijds (gemiddeld 19u/week)


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

9000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Communicatie en promotie (ontwerp, flyers, posters,...): 2.000€
Planten en teelaarde: 7.000€

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

BE0456156950