Wereld op je bord
Wereld op je bord
Korte omschrijving
Op de Stuivenbergsite koken mensen van verschillende culturen samen typische gerechten uit hun land,
delen hun maaltijd met en voor de buurt en vertellen hun verhaal. Eten als brug tussen
mensen.
Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?
38.000
Wat ga je doen en waarom?
Dom Srca vzw
Dom Srca vzw is een warme plek op de Stuivenbergsite waar iedereen welkom is: onder andere mensen op straat, nieuwkomers en mensen zonder netwerk. We bieden voedselpakketten, kleding, koffie en een luisterend oor – maar vooral een plek waar je mag zijn.
Toekomst
Om onze werking te versterken, willen we starten met een sociaal en verbindend kookproject.
Elke maand koken we samen met bewoners een gerecht uit een andere cultuur. Niet alleen voor de buurt, maar ook voor wie geen geld heeft voor een warme maaltijd.
Keuken op wielen
We investeren in een mobiele keuken (gasvuur, spoelbak, werkblad) zodat we flexibel kunnen koken – binnen of buiten. Vrijwilligers helpen mee. Tijdens elke kookavond worden verhalen, herinneringen en smaken gedeeld.
Jaarkookboek
Aan tafel ontmoeten buren elkaar, en mensen op straat voelen zich weer mens.
Na één jaar bundelen we alle recepten, verhalen en foto’s in een buurtkookboek.
Dit project voedt meer dan magen.
Het doorbreekt eenzaamheid, geeft trots en maakt van verschil een kracht.
Samen koken. Samen eten. Samen mens zijn.
Dit project bestrijdt isolement, voedt vriendschap en maakt van eten een gedeeld verhaal.
Want als je samen eet, zie je elkaar niet meer als vreemdeling. Dan proef je vooral
herkenning, warmte en menselijkheid.
Welke stappen ga je zetten, wanneer, met wie?
Maand 1: Voorbereiding
Opstartteam samenstellen (vrijwilligers, coördinator)
Aankoop mobiele keuken: gasvuur, spoelbak, werktafel, kookmateriaal
Promotie starten: oproep deelnemers uit verschillende culturen
Maand 2: Organisatie & testen
Testkooksessie intern (praktisch + timing)
Planning maken voor 12 maandelijkse wereldkeukenmomenten
Taken verdelen: koken, opkuis, fotografie, verhalen verzamelen
Maand 3 t.e.m. 12: Uitvoering maandelijkse sessies
Elke maand kookmoment rond een ander land of thema
(vb. Syrië, Oekraïne, Eritrea, België, vegan koken, vrouwenkeuken, enz.)
Deelnemers koken een gerecht + delen hun verhaal
Samen eten met buurt, mensen op straat, vrijwilligers en bezoekers
Fotoreportage, quotes en recept van elke sessie verzamelen
Doorheen het jaar:
Coördinatie door vaste medewerker (voorbereiding, begeleiding, opvolging)
Vrijwilligers worden ondersteund en versterkt
Sociale media en posters voor uitnodiging publiek
Kort evaluatiemoment na elke sessie met team en deelnemers
Maand 12: Afronding - evalutie - toekomst
Eindfeest met proevertjes uit alle landen, een evaluatie over het project en verdere toekomstplannen.
Publicatie “Recepten van de buurt” – boekje met foto’s, verhalen en recepten
Bedankmoment voor alle vrijwilligers en deelnemers
Wie dient het idee in?
Wat is de naam van de feitelijke vereniging, vzw, VME of AG?
Dom Srca vzw
Wie krijgt het budget?
In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)
Geef wat meer uitleg over de plaats.
Stuivenbergsite is een levendige ontmoetingsplek waar vele verenigingen met verschillende achtergronden zijn gevestigd.
Welke valkuilen zie je?
Taalbarrières en kookstress bij deelnemers
Culturele gevoeligheid: verschillende smaken, gewoontes of verwachtingen
Praktische problemen: koken in een nieuwe ruimte kan een uitdaging zijn
Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?
500
Geef wat meer uitleg over deze investeringen.
Dranken zoals koffie en thee zodat we deze gratis kunnen aanbieden tijdens onze kookmomenten en ontmoetingen. En aankoop van herbruikbare bekers.
Hoeveel budget heb je nodig voor werkingskosten zoals workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…?
12500
Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.
Eten en drinken: 12 maanden kookmomenten € 4000
Promotie & communicatie: flyser, affiches, uitnodigingen, sociale media, foto's, agrafa € 2000 Receptenboek: vormgeving, druk, illustratie, foto's en verhalen € 2000
Vrijwilligersvergoedingen € 4500
Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?
25000
Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.
25.000€: voor een halftijdse medewerker doorheen het jaar. Deze persoon is verantwoordelijk voor het hele project en de keuken.
Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?
Ondernemingsnummer (enkel vereist voor vzw, VME en AG)
1009.716.847