Gered met Liefde
Gered met Liefde
Korte omschrijving
Antwerpen, help ons voedselverspilling om te zetten in hoop! Vzw Food for Heart wil via de burgerbegroting voedseloverschotten redden en mensen verbinden door het delen van gezonde maaltijden. Stem op ons project voor een warmere en duurzamere stad!
Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?
90000
Wat ga je doen en waarom?
In het hart van Antwerpen (2060) willen we een laagdrempelige en gastvrije ontmoetingsruimte met een volledig uitgeruste keuken realiseren. Deze ruimte wordt de centrale hub van waaruit vzw Food for Heart haar missie zal ontplooien, gericht op het actief tegengaan van voedselverspilling en het bieden van concrete ondersteuning aan mensen die in kansarmoede leven. Onze voornaamste activiteiten omvatten:
Wekelijkse Buurtkookmomenten: We organiseren regelmatige kook- en eetmomenten waar buurtbewoners, vrijwilligers en mensen in kwetsbare situaties samen maaltijden bereiden met voedseloverschotten die we ophalen bij lokale supermarkten, bakkers, groothandels en marktkramen. Deze maaltijden zijn gratis of aangeboden voor een symbolische vrije bijdrage waardoor ze toegankelijk zijn voor iedereen. Deze momenten overstijgen het louter consumeren van voedsel; ze creëren een sociale context waar mensen elkaar ontmoeten, verhalen delen en nieuwe contacten leggen om zo bij te dragen aan een levendigere, meer solidaire en veerkrachtigere gemeenschap.
Workshops rond Gezonde Voeding en Duurzaamheid: Naast de kookmomenten bieden we educatieve workshops aan over thema’s als gezonde voeding met een beperkt budget, koken met restjes en algemene duurzaamheidstips.
Actieve Voedselredding: Dagelijks gaat er een enorme hoeveelheid perfect eetbaar voedsel verloren. Food for Heart vzw biedt een concrete oplossing door dit voedsel te redden van de afvalberg en het een nieuwe, waardevolle bestemming te geven. Een team van vrijwilligers zal zich inzetten voor het systematisch ophalen van kwalitatieve voedseloverschotten die anders verloren zouden gaan. Hiervoor is een betrouwbaar vervoermiddel (bestelwagen of grote auto) essentieel.
Vrijwilligerswerking en Empowerment: We bouwen op de kracht van vrijwilligers uit de buurt die een actieve rol spelen in alle aspecten van onze werking.
Welke stappen ga je zetten, wanneer, met wie?
1.Realisatie ruimte (Stuivenbergsite of alternatief): Het voeren van concrete gesprekken met de beheerder van de Stuivenbergsite (Entrakt) met als doel het huren van een geschikte ruimte die kan dienen als ontmoetingsplek en keuken. Indien deze locatie niet haalbaar blijkt binnen het budget of de timing mogen we gebruik maken van de keuken van Dom Srca vzw, maar is niet uigerust voor grootschalig koken en samenkomsten. Binnen 3 maanden.
2. Aanschaf en inrichting vervoermiddel: De aankoop van een tweedehands bestelwagen die essentieel is voor het efficiënt ophalen van voedseloverschotten bij onze partners. Na de aankoop zal de wagen functioneel worden ingericht voor dit doel, met aandacht voor de veilige en hygiënische transport van voedsel. Binnen 2 maanden na toekenning.
3. Inrichting ontmoetingsruimte en keuken: Het functioneel inrichten van de gekozen ruimte met een basiskeuken en een gemeenschappelijke eetruimte. Hierbij streven we naar een duurzame en budgetvriendelijke aanpak. Met leveranciers van tweedehands of betaalbare keukenapparatuur en meubilair. Zodra de ruimte beschikbaar is streven we naar afronding binnen 2 maanden.
4. Werving en betrekken van vrijwilligers: Met lokale vrijwilligersorganisaties, buurtcentra, online platforms. Doorlopend, maar met een intensieve wervingsperiode in de eerste 2 maanden.
5. Verzekering en Basisadministratie. Gelijktijdig met de werving van vrijwilligers.
6. Lancering en Activiteiten: 4-6 maanden na toekenning.
Wie dient het idee in?
Wat is de naam van de feitelijke vereniging, vzw, VME of AG?
Food for Heart vzw
Wie krijgt het budget?
In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)
Geef wat meer uitleg over de plaats.
De wijk rond de Stuivenbergsite in Antwerpen-Noord.
Welke valkuilen zie je?
Transport en opslag van voedseloverschotten kan complex zijn. Goed onderhoud voertuig, degelijke opslag (voedselveilig), duidelijke schema's, training vrijwilligers.
Werken met voedseloverschotten vereist strikte hygiëne
Inclusieve en Veilige Omgeving: Uitdaging om een welkome plek voor iedereen te creëren.
Financiële Duurzaamheid: Financiering na burgerbegroting is onzeker
Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?
40000
Geef wat meer uitleg over deze investeringen.
Aankoop + inrichting tweedehands bestelwagen, basis keukenapparatuur vaste ruimte, meubilair ontmoetingsruimte, grote koeling vaste ruimte
Hoeveel budget heb je nodig voor werkingskosten zoals workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…?
30000
Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.
huur lokaal + keuken, verzekeringen, logistiek en vervoer, communicatie en promotie, materiaal en ingrediënten voor kookmomenten, workshops, vrijwilligersvergoedingen, kosten voor basisadministratie, loonkosten + overheadkosten
Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?
20000
Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.
Coördinator deeltijds in loonverband. Algemene coördonatie, planning, administratie. Vrijwilligersmanagement. Voedselpartners en Logistiek. Organisatie van Activiteiten. Communicatie en Netwerking. Evaluatie en Rapportage.
Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?
1 persoon halftijds gedurende lopend project
Ondernemingsnummer (enkel vereist voor vzw, VME en AG)
1017139921