Bistro Breughel: Sociale Keuken
Bistro Breughel: Sociale Keuken
Korte omschrijving
Peperfabriek wil ervoor zorgen dat iedereen uit de buurt een warme maaltijd krijgt. In de Peperfabriek
wordt er gekookt door én voor de buurt. Onze keuken verwelkomt iedereen. Maaltijden worden verkocht
aan democratische prijzen of vrije bijdrage.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?
40000
Wat ga je doen en waarom?
Elke dinsdag en donderdag wordt er in de Peperfabriek gekookt door vrijwilligers. Het gaat om eenzame
zielen, langdurig zieken en werklozen of mensen die willen ontsnappen aan de dagelijkse stress van het
leven. Op deze manier zetten we in op empowerment bij de vrijwilligers want een keuken is niet louter
een plek om te koken. Het is een plek waar mensen kunnen aankomen, samenkomen en iets voor elkaar
betekenen. Om dit in goede banen te leiden, hebben we een halftijdse werknemer nodig die het reilen en
zeilen in de keuken coördineert en zorgt voor een veilige atmosfeer. Deze maaltijden bieden we aan aan democratische prijzen of vrije
bijdrage.
We merken dat niet iedereen in ons district aan basisbehoefte van ‘een warme maaltijd’ geraakt. De
Peperfabriek wil hier als ontmoetingscentrum van de buurt een hand in helpen. Daarom bieden we op
een laagdrempelige manier warme maaltijden aan die iedereen kan gebruiken. In de eerste plaats voor
wie geen toegang heeft tot warme maaltijden (o.a. dakloze mensen, mensen die in armoede leven,
mensen zonder papieren, mensen met psychische kwetsbaarheden, …) maar we zetten ook in op een
ontmoetingsplek zijn voor iedereen uit de buurt. Onze ervaring leert dat samen eten en samen koken
verbindend werkt. De maaltijden worden bereid met voedseloverschotten. De maaltijden die daarna over
zijn, delen we outreachend uit aan diegenen die, om welke reden dan ook, niet in de Peperfabriek
geraken. Naast de strijd tegen armoede leveren we hiermee een bijdrage tegen voedselverspilling.
Welke stappen ga je zetten, wanneer, met wie?
Het project is opgestart in 2025. In het voorjaar van 2026 ontwikkelen we het promotiemateriaal voor de volgende jaargang en stellen we een overzicht op van grote evenementen in het voorjaar. Ondertussen blijven we het project bekend maken in de buurt en via ons netwerk van partnerorganisaties. De keuken start samen met de werking van Peperfabriek terug op na de wintervakantie. Elke dinsdag- en donderdagvoormiddag wordt gekookt zodat de buurtbewoners ‘s middags kunnen aanschuiven aan tafel. Het zou fijn zijn als we dit project kunnen opschalen zodat de buurtkeuken een vaste waarde wordt in het hele district.
Wie dient het idee in?
Wat is de naam van de feitelijke vereniging, vzw, VME of AG?
Peperfabriek vzw
Wie krijgt het budget?
In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)
Geef wat meer uitleg over de plaats.
Klein Antwerpen telt 15.000 inwoners van allerlei culturen en talen maar alle inwoners van het dsitrict zijn welkom.
Welke valkuilen zie je?
- Te weinig middelen ontvangen van de bezoekers om het project duurzaam te laten lopen. Een kapitaalkrachtiger publiek compenseert voor gratis maaltijden.
- Het wisselend engagement van vrijwilligers. De halftijdse medewerker zorgt hierin voor stabiliteit.
- Het beoogde doelpubliek niet bereiken. Dit willen we voorkomen door te netwerken met organisaties in
de buurt, deur aan deur te gaan in de buurt om het project voor te stellen en outreachend werken met
mensen die we ‘nog’ niet bereiken.
Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?
5000
Geef wat meer uitleg over deze investeringen.
De Peperfabriek heeft reeds een uitgeruste keuken en café. Het intensief gebruik van de die ruimtes brengt heel wat slijtage met zich meebrengt van materiaal en machines. Zo moeten gebroken glazen en borden, een van de ovens, ... vervangen worden.
Hoeveel budget heb je nodig voor werkingskosten zoals workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…?
5000
Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.
1000 vrijwilligers ondersteuning (vorming, eventueel vergoedingen, …)
2000 communicatie en promotie
2000 minimale aankoop van groenten, koffie en thee
Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?
30000
Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.
Voor een halftijdse medewerker doorheen het jaar. Deze persoon is verantwoordelijk voor de keuken en
de vrijwilligerswerking.
Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?
Voor een halftijdse medewerker doorheen het jaar.
Ondernemingsnummer (enkel vereist voor vzw, VME en AG)
0456.156.950