Terug naar het overzicht

Mensen helpen

Fietsbron

Korte omschrijving

Dit project, dat al twee jaar bestaat, biedt mensen de mogelijkheid om fietsen en fietsmtaeriaal te lenen of te ruilen voor een groter formaat. Ze leren ook veilig fietsen op straat. 1/5 VTE coördineert het project.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

27000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Ergohuisje vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Wat ga je doen en waarom?

Ons project heeft tot doel het fietsgebruik en de -veiligheid te bevorderen door middel van een fietsuitleensysteem, een ruilprogramma en educatieve workshops. Deze workshops, die gericht zijn op verkeersveiligheid, fietsonderhoud en het gebruik van fietspaden, worden gehouden in een reeks van 10 sessies, elk met een minimum van 15 deelnemers. We streven ernaar mensen bewust te maken van de voordelen van fietsen en hen de nodige vaardigheden en kennis bij te brengen om een cultuur van fietsvriendelijkheid en -veiligheid te bevorderen. Daarnaast bieden we fietsaccessoires aan voor uitlening, zoals fietshelmen, sloten, verlichting en reparatiesets, om deelnemers te voorzien van de nodige uitrusting om veilig en comfortabel te fietsen.
Ons project biedt de mogelijkheid voor 10 fietsontleningen per maand gedurende een periode van 4 maanden, waardoor deelnemers flexibel kunnen genieten van fietsmobiliteit en de voordelen van een duurzaam transportmiddel kunnen ervaren.

 

Welke valkuilen zie je?

Logistieke uitdagingen: Het beheren van een fietsuitleensysteem kan logistiek complex zijn, vooral als het aantal deelnemers groeit. 
Dit omvat ook het retourneren van fietsen die niet rij-klaar zijn en het onderhouden ervan. 
Veiligheidskwesties: Het leren fietsen op straat en het uitwisselen van fietsen brengt mogelijk veiligheidsrisico's met zich mee.

Beperkte participatie: Het kan moeilijk zijn om mensen te betrekken bij het project, vooral als fietsen niet gebruikelijk is, als er weinig interesse is of geen gepaste fiets aanwezig is.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

1. Planning en coördinatie voor alle activiteiten: workshops, fietsuitleningen, ruilsysteem. 

2. Werving van personeel en vrijwilligers.

3. Promotie 

4. Uitvoering van activiteiten

5. Evaluatie 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

17000

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

20% ofwel 1/5de (gemiddeld 7,6u/week)


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

10000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

  • vrijwilligersvergoedingen: 1.200 euro
  • reparatiekosten: 1.000
  • huur van lokaal voor het organiseren van workshops en fietsuitleningen, en voor de opslag van 50 fietsen: 2.800 euro
  • catering, drank en snacks tijdens de workshops, fietstochten en voor de betrokkenheid en motivatie van de vrijwilligers: 1.000 euro
  • workshops: 2.500€ voor 10 workshops aan 15 jongeren
  • verzekeringen: 1.000 euro
  • promotie, flyers en posters in de gemeenschap, lokale organisaties en scholen om het project en de workshops verder te promoten: 500 euro

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

7 378 80 58 2