Terug naar het overzicht

Mensen helpen

Zorgtuinen van A

Korte omschrijving

Een zorgtuin is een samentuin die sociale ondersteuning biedt of versterkt én die zorg ondersteunt. Commons Lab ziet in de samentuinen mogelijkheden om zorgbehoeftige, kwetsbare buren intergenerationeel mee te laten werken met de huidige vrijwilligers. Dit project wil 3 zorgtuinen opstarten met een 1/5 VTE.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

30000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Commons Lab vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

We doen een open oproep naar alle samentuinen van het district Antwerpen. Extra focus voor wijken waar meer zorgbehoevenden wonen: 2050, 2060, 2030, 2020

Wat ga je doen en waarom?

We willen 3 zorgtuinen in het district Antwerpen gaan opstarten/ondersteunen. Ze krijgen ondersteuning bij het organiseren van activiteiten waarin samen wordt getuinierd met verschillende doelgroepen (OKAN leerlingen, senioren van een rusthuis, buurtbewoners, jongeren in een kwetsbare situatie,…). Deze verschillende activiteiten versterken het welzijn en de gezondheid van de buurtbewoners. Senioren kunnen actief zaaien in verhoogde bedden, delen hun kennis over tuinieren, jongeren zetten zich met hun talenten in de tuin, nieuwkomers oefenen Nederlands, ….   
We willen de 3 zorgtuinen ook ondersteunen in het opnemen van zorgtaken door hen te coachen in het opzetten van nieuwe samenwerkingen met allerhande zorginstellingen en sociale organisaties. Tenslotte worden er in de 3 zorgtuinen allerhande aanpassingen gedaan zodat deze effectief voor iedereen toegankelijk en bruikbaar worden gemaakt.  
Want er is een steeds groeiende nood aan zorg in het district. Wij denken dat er nog enorm veel mogelijkheden zijn om via de samentuinen in het district extra buurtgerichte zorg te organiseren.  

Welke valkuilen zie je?

Samentuinen zien het niet zitten om extra rollen en taken op te nemen 
Samenwerking met de zorgsector en andere partners komt niet van de grond

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Stap 1:Projectopstart. We hebben nu al 3 samentuinen die interesse hebben. We detecteren nog mogelijke samentuinen, onderzoeken welke verschillende partners essentieel zijn in het project en stellen een groep van partners.  
Stap 2: Startmoment met partners (Zorgbedrijf, CM, SAAMO, CAW, verenigingen waar armen het woord nemen, scholen, VELT, Natuurpunt,…)  
Stap 3: 2 Workshops. We ontwikkelen per samentuin 1 of 2 workshops die we met burgers en vrijwilligers organiseren in en rond de samentuinen. We ontwikkelen draaiboeken voor deze workshops en delen naderhand de opgedane ervaringen.  
Stap 4: Coachingstrajecten. Heel wat samentuinen worstelen met een tekort aan vrijwilligers, met het zoeken naar de juiste afspraken tussen vrijwilligers,… Door coachingstrajecten op te zetten willen we trekkers van samentuinen ondersteunen in hun zorginitiatieven en het versterken van hun tuin. De aanpassingen in de samentuin worden in deze fase gerealiseerd. 
Stap 5: Evaluatie. We volgen de verschillende tuinen die zich kandideren, zorgen voor tussentijdse evaluaties van activiteiten die ze organiseren en zoeken oplossingen voor problemen… Dit in samenspraak met de stuurgroep. 
Stap 6: Open slot/leermoment . De vorm bekijken we verder, kan bijvoorbeeld via een fietstocht zijn. 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

10000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

  • Verhoogde bakken
  • Dierenhokken, banken
  • Zaai- en planttafels


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

15000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Projecten beheren van A tot Z gedurende 10 maanden

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

20% ofwel 1/5de (gemiddeld 7,6u/week)


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

5000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

  • worshops, communicatiecampagne,... 
  • zaaigoed

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0685.997.262