Terug naar het overzicht

Sterke verenigingen en vrijwilligers

Vrijwilligersboost-pakket voor sociale verenigingen

Korte omschrijving

Een laagdrempelig all-in vormingspakket dat intern bij Senzo (maar ook extern bij andere vrijwilligerswerkingen) ingezet kan worden om de werking en de vrijwilligers te versterken en te vormen op persoonlijk en sociaal-emotioneel vlak. Een 1/2 VTE coördineert.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

36000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Sensitieve Zorg vzw/Senzo vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

De projectmedewerker zal werken vanuit 2060 maar het definitieve opleidingspakket wordt breed beschikbaar gesteld ten dienste van alle Antwerpse vrijwilligerswerkingen.

Wat ga je doen en waarom?

Senzo botst als vrijwilligerswerking zelf op de drempel dat er weinig opleidingsaanbod bestaat op maat van onze vrijwilligers. Als er wel opleidingen zijn kosten ze best veel of zijn ze per persoon beperkt toegankelijk en niet blijvend raadpleegbaar. Zelf willen we een boost-pakket ontwikkelen dat zeer laagdrempelig en toegankelijk is en dat zich richt op vrijwilligerswerkingen en kleine vzw's in de sociale sector, gericht is op de persoonlijke en sociaal-emotionele ontwikkeling van vrijwilligers. 

Door samen te werken met partners en freelancers kunnen we duurzaam materiaal ontwikkelen dat ingezet kan worden in onze eigen werking en dat gedeeld kan worden met andere werkingen. Ons idee is om een multifunctioneel inzetbaar geheel te maken. Zo kunnen organisaties zelf beslissen of zij alles gebruiken of slechts enkele deelthema's/modules. Zo kunnen organisaties zelf kiezen of zij dit eenmalig gebruiken op een jaarlijkste startdag of jaarlijkse teambuilding, of zij dit inzetten voor herhaald gebruik. Het idee is om bij elk uitgewerkt thema een draaiboek te voorzien of digitale ondersteuning (train-de-trainer concept) zodat organisaties met deze handvaten vlot zelf aan de slag kunnen gaan. 

 

Inhoudelijk streven we in ons boost-pakket naar een combinatie van tools om werkingen en hun vrijwilligers te versterken rond volgende topics:

  • Een draaiboek met een goede intervisiemethodiek. Dit is breed toepasbaar: of je dat wil inzetten tijdens je halfjaarlijke evaluatie van je eigen werking, of maandelijks in functie van casusbesprekingen, kan allebei. Veel sociale organisaties kunnen hiervoor niet iemand extern aanwerven of freelance vergoeden om dat te komen doen. 
  • Een module rond kwaliteiten en valkuilen (bv. adhv de kernkwadranten methodiek en Johari-venster)
  • Een module communicatietraining rond 'gevoelige' communicatie met collega's of met de doelgroep, bijvoorbeeld  door de ontwikkeling van een rollenspel-pakket geïnspireerd door de praktijk.
  • Time-management en efficiënt werken en vergaderen
  • Zelfzorg: zeker in de sociale sector waar vrijwilligers vaak over grenzen gaan en buiten de lijntjes kleuren om anderen te helpen of willen "redden" van moeilijkheden en problemen, raken veel vrijwilligers vanuit een doorgedreven passie opgebrand. Organisaties willen deze vrijwilligers niet kwijt en een module/pakket rond balanceren, grenzen stellen en assertiviteit en weerbaarheid is dan een geschenk. 
  • Digitale vaardigheden in sociale organisaties: bv. Werken met een gedeelde sharepoint of dropbox of eender welke gedeelde tool om digitale samenwerking te kunnen volgen blijkt toch vaak een drempel in de praktijk. 
  • Een checklist voor een Do it yourself teambuilding om vrijwilligers in de watten te leggen

 

We vertrekken vanuit eigen ervaren drempels en noden als kleine vzw die draait op vrijwilligers die vaak geen 100, maar 300 procent geven. Met dit pakket kunnen werkingen heel laagdrempelig investeren in hun eigen vrijwilligersbeleid en investeren in het erkennen en engageren van sterke vrijwilligers. Geïnspireerd door het project "sociale adviseurs", willen we zelf ook experten betrekken bij de ontwikkeling van de basispakketten in onze reeks. Zo garanderen we materiaal dat onderbouwd is vanuit expertise. Vanuit ons professioneel netwerk kunnen wij zeker verschillende experten inschakelen. In de startfase van het project zouden we enkele partners betrekken in een adviesgroep, om mee te brainstormen vanuit hun actuele noden. Op die manier zorgen we voor een bredere inzetbaarheid van ons eindproduct.

Voor ons mag het boost-pakket als eindresultaat gratis ter beschikking gesteld worden van het werkveld. Op die manier nemen we de financiële drempels weg die sociale organisaties nu al weerhouden om hun vrijwilligers te kunnen opleiden en versterken. Inkomsten halen uit het pakket is niet ons doel. 

Het concept en het doel zijn dus al duidelijk afgebakend maar de eindvorm niet. Dit kan een website of onlineplatform zijn , maar dit kan eveneens grafische vormgeving voor een materiële toolbox zijn die in meervoudige exemplaren wordt ontwikkeld. Sowieso zullen we een toonmoment organiseren om ons eindproduct voor te stellen aan het werkveld en om de tool bekendheid te geven. 

Welke valkuilen zie je?

Dat partners hun expertise niet willen delen omdat zij uit deze vormingen zelf inkomsten halen.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

  • Aanwerven halftijdse werkkracht
  • Werven van partners die mee willen instappen en hun expertise kunnen delen 
  • Gesprekken met buurtsecretariaten en koepels van verenigingen voor korte bevraging rond noden en voor te bekijken of zij het pakket kunnen verankeren in hun aanbod voor Antwerpse verenigingen na afloop.
  • Uitwerken van een basispakket i.s.m. partners of freelancers. 
  • Vormgeven van een draaiboek of e-learning als leidraad om met dit boostpakket aan de slag te gaan.


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

26000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Halftijdse werkkracht kan werken vanuit Senzo kantoor in 2060 en staat in voor coördinatie om te komen tot de realisatie van het beoogde eindproduct.

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

50% ofwel halftijds (gemiddeld 19u/week)


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

10000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

kosten voor het proces: catering voor een adviesgroep, freelance vergoedingen voor externe deskundigen,... (max 2.000 euro)

kosten voor de uitvoering van het pakket: afhankelijk van de gemaakte keuzes kan dit een website of platform zijn online, maar dit kan eveneens grafische vormgeving voor een materiële toolbox en uitvoering in enkele exemplaren zijn. Ook het het toonmoment valt hieronder. Begroting op te maken als deze keuzes duidelijk zijn. 

 

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0691.719.767