Terug naar het overzicht

Sterke verenigingen en vrijwilligers

Vrijwilligers, de bouwstenen van Unik

Korte omschrijving

Op zoek naar Uni(e)ke profielen met een uitgebreide wervings- en bekendmakingscampagne. Het ontwikkelen van een vormings- en intervisietoolbox voor de ruime vrijwilligersploeg van Unik. De start van een Uni(e)ke ambassadeurswerking. Een 3/10 VTE ondersteunt.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

21500

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Unik

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Buurthuis Unik is een levendige ontmoetingsplaats waar buurtbewoners samenkomen. We organiseren activiteiten voor en door de buurt. Deze activiteiten zorgen voor verbinding en voor een versterkt wijkgevoel.

Wat ga je doen en waarom?

  • Om onze bruisende werking goed verder te laten lopen hebben wij, naast onze vele vrijwilligers, toch nog nood aan enkele sterk geprofileerde vrijwilligers die naast de inhoudelijke personeelsondersteuning de concrete, dagelijkse werking mee aansturen. Met de werking die gegroeid is moet de inhoudelijke personeelsondersteuning meer een coördinerende rol opnemen, er is nog bijkomende nood aan vrijwilligers die de dagelijkse werking kunnen ondersteunen: vrijwilligers aansturen, activiteiten voorbereiden en begeleiden, communicatie en promotie...
  • We willen dus een gerichte wervingscampagne voeren: duidelijk in kaart brengen welke ondersteunende profielen we nodig hebben die onze vereniging kunnen versterken. Dan willen we via de juiste kanalen en met de juiste middelen daarnaar op zoek. Tot slot willen we hen ook een goed onthaaltraject in onze werking steken, onder de vorm van enkele informatiesessies. We mikken op het vinden van een 7-tal nieuwe vaste vrijwilligers.
  • Daarnaast hebben we bij Unik al een mooi ondersteuningsbeleid uitgewerkt, waar vrijwilligers van elkaar leren via intervisiemomenten. We bieden ook een vormingsprogramma aan. Voor dit laatste willen met de middelen van de Burgerbegroting een professionele vormings- en intervisiebox maken, met afgewerkte vormingen – een soort train the trainers - waaruit vrijwilligersoachen kunnen putten om vormingen en intervisiegroepjes in Unik inhoud te geven. We hebben reeds veel materiaal samengebracht. Om een aantrekkelijke toolbox met mooie afgewerkte educatieve materialen op te maken kunnen we daarvan vertrekken. De toolbox is een koffer per coach met educatieve materialen en inhoudelijke stappenplannen om zijn coaching voor te bereiden. De toolbox geeft hen een houvast, waardoor zij na dit jaar zelfstandig aan de slag gaan. We willen duurzaam materiaal gebruiken dat meerdere jaren meegaat.
  • We bouwen tevens een ambassadeurswerking uit met als doel Unik nog beter bekend te maken bij een breder publiek, die duidelijk maakt dat we een burgerinitiatief zijn en een vrijwilligersbeweging zijn waar de vrijwilligers de belangrijkste schakel vormen. Op deze manier proberen we een constante stroom van vrijwilligers en geëngageerde burgers aan Unik te binden. Een 15 à 20 ambassadeurs is het oogpunt.
  • Tot slot willen we alle vrijwilligers voldoende kunnen waarderen.

Welke valkuilen zie je?

Er zal een goede afstemming nodig zijn met de Stad Antwerpen, waar we ook al samenwerken rond vrijwilligerswerking.  Dit is een nieuw aspect, een gerichte wervingscampagne, het maken van een toolbox en de ambassadeurswerking. We zullen de grens duidelijk bewaken. 

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

  • uittekenen van vrijiwilligersprofielen – zowel inhoudelijk als grafisch aantrekkelijk
  • opzetten van wervingscampagne
  • aankopen promomateriaal
  • opvolgen coachingsgroepen
  • uitwerken vormingsprogramma
  • uitwerken toolbox
  • uitwerken ambassadeurswerking
  • uitwerking waarderingsbeleid en inzetten van gadgets of producten hiervoor 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

16000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Persoon zal werken in Unik. Personeelskost wordt verdeeld tussen omkadering project die werkt rond ambassadeurs werking en waardering en projectwerker die de toolbox, het ondersteuningsprogramma en de wervingscampagne en onthaalsessies  uitwerkt

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

30% ofwel 3/10de (gemiddeld 11,4u/week)


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

5500

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

  • 3 houten koffers met houten spelborden, pionnen en ander educatief materiaal: 1.500 euro
  • wervingscampagne en ontwerp grafisch vormgever : 1.500 euro
  • betaalde advertenties: 500 euro 
  • balpennen en totebags: 500 euro 
  • petjes en badges: 500 euro
  • truien en schorten: 1.000 euro

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

 0755.912.28