We maken gebruik van functionele cookies die minimaal nodig zijn om de website goed te laten werken. Met analytische cookies kunnen we het gebruik van deze website beter begrijpen en verbeteren. Je kan analytische cookies weigeren of aanvaarden.

Hoe we met deze informatie omgaan vind je terug in ons privacy- en cookiebeleid.

Deel op facebook
Deel op Instagram
Terug naar het overzicht

Mensen helpen - 265.085 €

Wereld op je bord

Korte omschrijving

Op de Stuivenbergsite koken mensen van verschillende culturen samen typische gerechten uit hun land,
delen hun maaltijd met en voor de buurt en vertellen hun verhaal. Eten als brug tussen
mensen. 

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

38.000

Wat ga je doen en waarom?

Dom Srca vzw

Dom Srca vzw is een warme plek op de Stuivenbergsite waar iedereen welkom is: onder andere mensen op straat, nieuwkomers en mensen zonder netwerk. We bieden voedselpakketten, kleding, koffie en een luisterend oor – maar vooral een plek waar je mag zijn.

 

Toekomst

Om onze werking te versterken, willen we starten met een sociaal en verbindend kookproject.
Elke maand koken we samen met bewoners een gerecht uit een andere cultuur. Niet alleen voor de buurt, maar ook voor wie geen geld heeft voor een warme maaltijd.

 

Keuken op wielen

We investeren in een mobiele keuken (gasvuur, spoelbak, werkblad) zodat we flexibel kunnen koken – binnen of buiten. Vrijwilligers helpen mee. Tijdens elke kookavond worden verhalen, herinneringen en smaken gedeeld.

 

Jaarkookboek

Aan tafel ontmoeten buren elkaar, en mensen op straat voelen zich weer mens.
Na één jaar bundelen we alle recepten, verhalen en foto’s in een buurtkookboek.

Dit project voedt meer dan magen.
Het doorbreekt eenzaamheid, geeft trots en maakt van verschil een kracht.

 

Samen koken. Samen eten. Samen mens zijn.


Dit project bestrijdt isolement, voedt vriendschap en maakt van eten een gedeeld verhaal.
Want als je samen eet, zie je elkaar niet meer als vreemdeling. Dan proef je vooral
herkenning, warmte en menselijkheid.

Welke stappen ga je zetten, wanneer, met wie?

Maand 1: Voorbereiding

Opstartteam samenstellen (vrijwilligers, coördinator)

Aankoop mobiele keuken: gasvuur, spoelbak, werktafel, kookmateriaal

Promotie starten: oproep deelnemers uit verschillende culturen


Maand 2: Organisatie & testen

Testkooksessie intern (praktisch + timing)

Planning maken voor 12 maandelijkse wereldkeukenmomenten

Taken verdelen: koken, opkuis, fotografie, verhalen verzamelen


Maand 3 t.e.m. 12: Uitvoering maandelijkse sessies

Elke maand kookmoment rond een ander land of thema
(vb. Syrië, Oekraïne, Eritrea, België, vegan koken, vrouwenkeuken, enz.)

Deelnemers koken een gerecht + delen hun verhaal

Samen eten met buurt, mensen op straat, vrijwilligers en bezoekers

Fotoreportage, quotes en recept van elke sessie verzamelen


Doorheen het jaar:

Coördinatie door vaste medewerker (voorbereiding, begeleiding, opvolging)

Vrijwilligers worden ondersteund en versterkt

Sociale media en posters voor uitnodiging publiek

Kort evaluatiemoment na elke sessie met team en deelnemers


Maand 12: Afronding - evalutie - toekomst

Eindfeest met proevertjes uit alle landen, een evaluatie over het project en verdere toekomstplannen.

Publicatie “Recepten van de buurt” – boekje met foto’s, verhalen en recepten

Bedankmoment voor alle vrijwilligers en deelnemers

Wie dient het idee in?

een vzw of een Autonoom Gemeentebedrijf

Wat is de naam van de feitelijke vereniging, vzw, VME of AG?

Dom Srca vzw

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Stuivenbergsite is een levendige ontmoetingsplek waar vele verenigingen met verschillende achtergronden zijn gevestigd.

Welke valkuilen zie je?

Taalbarrières en kookstress bij deelnemers

Culturele gevoeligheid: verschillende smaken, gewoontes of verwachtingen

Praktische problemen: koken in een nieuwe ruimte kan een uitdaging zijn

Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

500

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Dranken zoals koffie en thee zodat we deze gratis kunnen aanbieden tijdens onze kookmomenten en ontmoetingen. En aankoop van herbruikbare bekers.

Hoeveel budget heb je nodig voor werkingskosten zoals workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…?

12500

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Eten en drinken: 12 maanden kookmomenten € 4000

Promotie & communicatie: flyser, affiches, uitnodigingen, sociale media, foto's, agrafa € 2000 Receptenboek: vormgeving, druk, illustratie, foto's en verhalen € 2000 

Vrijwilligersvergoedingen € 4500

Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

25000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

25.000€: voor een halftijdse medewerker doorheen het jaar. Deze persoon is verantwoordelijk voor het hele project en de keuken.

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

50% ofwel halftijds - gemiddeld 19u/week

Ondernemingsnummer (enkel vereist voor vzw, VME en AG)

1009.716.847