home-page
Terug naar het overzicht

Mensen samenbrengen - € 175.860

Van Kloostertuin naar buurttuin voor Willibrordus

Korte omschrijving

We openen de verborgen kloostertuin voor de buurt en richten hem in tot een nieuwe rustige, groene ontmoetingsplek in de wijk. Via samenwerk-momenten maken we er een prachtige nieuwe samentuin en pluktuin van. Samen werken, samen genieten ! 

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

43000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Buurtcentrum Cortina

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Kerkstraat 121

Wat ga je doen en waarom?

Buurtcentrum Cortina, Parochie Sint-Willibrordus, Welzijnsvereniging Beschut Wonen Antwerpen, Wijkcomité Willibrordus en Klimplant vzw slaan de handen in elkaar om in verschillende stappen een nieuwe collectieve buurttuin uit te bouwen.
Een stuk van de tuin wordt fysiek omgetoverd tot moestuin en pluktuin, en we bouwen aan een netwerk van extra partners, vrijwilligers en buren om de tuin de komende jaren gezamenlijk te beheren en in te richten als groene ontmoetingsplek. De moestuin en pluktuin zijn een mooie aanvulling en publiekstrekker om een fijne buurtdynamiek op gang te brengen.
Daarnaast blijft een groot deel van de tuin een groot open grasveld waar buurtevenementen kunnen plaatsvinden: filmavond in de zomer, Yoga sessies bij mooi weer, een buurt BBQ, … vele uiteenlopende buurtmomenten krijgen een plek in de tuin.
De tuin wordt opengesteld zodat mensen uit de onmiddellijke omgeving een extra groene ruimte ter beschikking hebben om te genieten, te ontmoeten, te oogsten, te rusten, te plukken en samen te werken. Deze drukke en dense buurt kan elke extra groene ruimte goed gebruiken. Zeker achter een
gevel in de Kerkstraat (een straat met veel sluipverkeer en dus ook luchtvervuiling en geluidsoverlast) is een groene rustige oase een verademing voor jong en oud.
We geven de plek een nieuwe betekenis die een grote meerwaarde is voor de buurt. Want een samentuin en pluktuin zijn meer dan een moestuin: het zijn voornamelijk plekken van verbinding waar buren aangemoedigd worden om al doende in gesprek te gaan. Zaaien, groeien, plukken, timmeren, oogsten, wieden, etc. zijn de hoofdactiviteiten, maar ook ontmoeten, leren, ontplooien, verbinden, dromen en samenwerken zijn de sleutelwoorden.
Ook via Soepbar 'De Pollepel' van Welzijnsvereniging Beschut Wonen Antwerpen zullen mensen kunnen genieten van deze rustige groene ‘hartelijke‘ plek, terwijl ze iets eten en/of drinken.
De doorgang naar de tuin achterin wordt verfraaid en vergroend zodat ook de Soepbar een mooiere omgeving krijgt.

Welke valkuilen zie je?

De tuin ligt omringd door huizen met toegang via een poort in de Kerkstraat. Vanuit de straat is de tuin dus niet zichtbaar waardoor workshops,  samenwerk-momenten, buurtevenementen nodig zijn om de plek kenbaar te maken bij het publiek.
Buurtcentrum Cortina en AC ‘t Lokaal van Beschut Wonen Antwerpen kunnen reclame maken via flyers, affiches, e.d.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Klimplant organiseert de publieksmomenten in samenwerking met Buurtcentrum Cortina, Parochie Sint-Willibrordus, Wijkcomité Willibrordus en Welzijnsvereniging Beschut Wonen Antwerpen. De publieksmomenten zijn gericht op alle bewoners van de hele wijk Willibrordus.
1. Tijdens een ontwerp-workshop verzamelen we alle dromen en zetten we die om in een realistisch plan voor de tuin. Iedereen uit de buurt is welkom om mee te dromen. We maken samen een ontwerp van de tuin: waar en hoe zien we de moestuin en de pluktuin? Hoe groot wordt de bloemenweide en waar zetten we picknicktafels? Timing: Februari
2. Tijdens een eerste bouw- en plantdag geven we de tuin met de buurt samen vorm. Timing: maart-april
3. Een eerste inhuldiging wordt uitgewerkt als een gezellig lentefeest voor de buurt. Timing: Mei
4. Aan de hand van drie uiteenlopende workshops gaan we op zoek naar buren en vrijwilligers die de tuin komen ontdekken. Zo bouwen we stilaan aan bekendheid en een groep vrijwilligers die tussendoor ook graag komen tuinieren en genieten van de groene oase. Timing: juni-september
5. Tussendoor kunnen er samenwerk-momenten worden georganiseerd.
6. Tijdens een tweede plantdag zorgen we voor een volledige en duurzame aanplant die de komende jaren verder kan groeien en ontwikkelen.Timing: Oktober


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

19000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

We investeren in een regenwateropvanginstallatie (1200€), meerjarig plantgoed (5000€), terrasmeubilair (2000€), hekwerk en stapstenen om de moestuin af te bakenen en te organiseren (2000€), 6 moestuinbakken (4000€), twee robuuste houten picknicktafels (1200€), houten rustbanken
(1000€) een grasmachine (600€), een uithangbord (600€) en een verticale plantenwand (1400€).


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

9825

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Klimplant vzw wordt ingeschakeld om de publieksmomenten te organiseren (het infomoment, de ontwerpworkshop, de plantdagen en extra workshops) en haar expertise in te zetten voor de ontwikkeling van de pluktuin en moestuin en de verticale plantenwand.

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

10% ofwel 1/10de (gemiddeld 3,8u/week)

0.1 FTE gedurende een jaar.


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

14175

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Algemeen: 4.355€ = bodemstalen, boom rooien, website, drukwerk, transport, huur/aankoop gereedschap, ...

Groen: 5.820€ = grond + grondverbeteraar, schors, plantgoed, bijenkasten, ... 

Publieksmomenten: 4.000€ = Catering, drukwerkn ...

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0823.280.174