home-page
Terug naar het overzicht

Mensen samenbrengen - € 175.860

'Over het muurtje'

Korte omschrijving

Binnen Unik laten we de culturele diversiteit van de wijk zien door een avond met demonstraties, culturen en lezingen over de verschillende landen van Unik aan te bieden. We deden al twee proefprojecten in Unik en willen dit graag verder uitbouwen.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

12000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Unik

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Buurthuis Unik is een levendige ontmoetingsplaats waar buurtbewoners samenkomen. We organiseren activiteiten voor en door de buurt. Deze activiteiten zorgen voor verbinding en voor een versterkt wijkg

Wat ga je doen en waarom?

Bij Unik merken we dat buurtbewoners graag van elkaar leren en ervaringen willen delen. Vooral omdat onze buurt zo divers is en de mensen trots zijn op hun eigen afkomst. Om deze culturele verrijking te delen en aan deze behoefte tegemoet te komen, organiseren we op een laagdrempelige manier culturele - uitwisseling -  avonden. 

Tijdens deze avonden delen mensen informatie over hun eigen cultuur en demonstreren ze bijvoorbeeld een typische dans , gerecht, gebruik, klederdracht. Het is een gelegenheid voor iedereen om meer te leren over de diverse culturen die onze buurt rijk is. 

We willen graag een platform bieden voor het uitwisselen van informatie over de diverse culturen binnen de buurt Markgrave -Brederode. Tijdens deze uitwisselingsavonden krijgt iedereen de kans om zijn of haar verhaal te delen.  Deze avonden weerspiegelen de  rijke diversiteit van onze wijk.

 

 

Welke valkuilen zie je?

Enkele valkuilen kunnen zijn dat er niet respectvol wordt omgegaan met de verschillende culturen die vertegenwoordigd worden tijdens deze avonden. We moeten ervoor zorgen dat stereotypen en generalisaties worden vermeden. Daarnaast kunnen de taalbarrières voor een mogelijke uitdaging zorgen. Eventueel, indien nodig moeten we zorgen voor vertalingen of tolken, we kunnen hierbij ook inclusieve communicatie aanmoedigen waarbij iedereen zich gehoord voelt. Bovendien moeten we zorgen voor een evenwichtige vertegenwoordiging. Dat alle culturen gelijkwaardig worden vertegenwoordigd tijdens deze avonden. Op zoek gaan naar een evenwichtige mix om alle deelnemers te betrekken kan hierbij een uitdaging zijn. Tenslotte kan het plannen en organiseren complex zijn, we zorgen hierbij voor een gedetailleerd plan en werken samen met een team om alles soepel te laten verlopen. Verder stimuleren we actieve deelname en betrokkenheid van onze deelnemers, door bijvoorbeeld vragen te laten stellen, discussie

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Stap 1: Een jaar programmatie maken, en mensen en samenwerkingen hiervoor in de wijk opzoeken – januari/februari/maart. We organiseren vijf avonden per jaar, dit wil zeggen dat we om de twee maanden een culturele avond organiseren.

Stap 2: De avonden voorbereiden met deze personen (powerpoint maken, voorbereidingen, demonstraties…).

Stap 3: Werving in de ruimere buurt, zodat er een evenwichtige vertegenwoordiging is. Daarnaast zorgen we voor promo om zo te zorgen voor een actieve deelname en betrokkenheid bij onze deelnemers.

Stap 4: Avonden organiseren (stoelen klaar zetten, beamer klaar zetten, spullen demonstreren voorzien, microfoon klaarzetten…)

Stap 5: Avonden evalueren, door bijvoorbeeld na te gaan wat er al goed verliep, wat liep er eventueel mis, waar liggen er nog kansen….

Stap 6: Opvolging door te werken aan nieuwe samenwerkingen of doorstroming te stimuleren naar andere werkingen, activiteiten of als vrijwilliger.

 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

0


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

10500

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

Eerste opdracht is werving, nu vertrekken we van bestaande culturen die we al bereiken, maar we bereiken lang niet iedereen.  Tweede opdracht: begeleiden van deze avonden en personen binnen de reguliere werking van Unik met cultuur-sensitieve insteek

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

20% ofwel 1/5de (gemiddeld 7,6u/week)

1/5 de een heel jaar door. Het personeel zal in Unik werken, we dienen met Unik ook een ander project in rond de wereldse moestuin, dit kan door één en dezelfde persoon uitgevoerd worden. In dat project vragen we 30% personeelsmiddelen 


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

1500

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Inzet van tolk indien nodig, eventuele kost voor live optreden, artistieke demonstratie, kost voor de kookdemonstratie. De burgerbegrotingsmiddelen worden ingezet om de avonden kwalitatief sterker te maken.

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0755.912.288