Terug naar het overzicht

Mensen samenbrengen

Tuinieren vanuit alle windstreken 

Korte omschrijving

De recent aangelegde moestuinbakken aan buurthuis Unik dienen om buurtbewoners van verschillende culturen samen te brengen. Er worden recepten, gebruiken, verhalen en kruiden uit verschillende landen uitgewisseld. De hele wereld komt samen in de tuin. Een 3/10 VTE coördineert.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

22000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Unik

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Buurthuis Unik is een levendige ontmoetingsplaats waar buurtbewoners samenkomen. We organiseren activiteiten voor en door de buurt. Deze activiteiten zorgen voor verbinding en voor een versterkt wijkgevoel

Wat ga je doen en waarom?

Dit nieuwe project bouwt verder op de aanleg van  onze moestuin, onze Unik wereldkeuken en onze kookworkshops die we af en toe in het verleden gaven. De moestuin is een instrument om de mensen uit de buurt zonder tuin te laten genieten van onze moestuin, maar tegelijk ook verbindingen te leggen tussen verschillende culturen die de wijk rijk is. De oogst van de moestuin gebruiken we om elkaar te leren kennen, we wisselen verschillende gebruiken over de kruiden uit, we maken elkaars recepten met de groenten uit de tuin. We zoeken naar verhalen  en symbolen over de oogst in de tuin, in de verschillende culturele tradities. We zaaien en planten verschillende kruiden en groenten met diverse verhalen, we leren van elkaars gebruiken in de tuin en tuinieren samen. 

 

We komen minimaal tweewekelijks met zijn allen samen. Wanneer het plantseizoen is en ook de kookworkshops plaatsvinden, kan het zijn dat we wekelijks samen komen, de samenstelling van groepjes verandert dan naargelang van de activiteit. 

Concreet: tweewekelijks komen we met heel de groep van 10 tot 15 deelnemers samen om het project op te starten uit te werken, en op te volgen (vb: taakverdeling, het receptenboekje opmaken, het teelplan op te maken (eigenlijk 'projectbijeenkomsten" met de deelnemers) 

Daartussen is er nog praktisch, uitvoerend werk, zoals bijvoorbeeld het planten, het onderhouden, de kookworkshops,... De groepjes worden op basis van interesse interesse ingedeeld, en zij komen minimum wekelijks samen om hun taken uit te voeren. 

Welke valkuilen zie je?

Onze moestuin is beperkt, we zullen dus niet al onze ideeën kunnen uitvoeren. Het is een beperkte ruimte waarin verschillende mensen zullen samenwerken, er zullen goede afspraken nodig zijn. We hebben zowel mensen nodig die graag tuinieren als mensen die graag over culturele tradities uitwisselen. Dit hoeft niet noodzakelijk in dezelfde persoon, maar deze personen zullen wel goed moeten afstemmen.  Er zal dus veel aandacht en tijd moeten besteed worden aan een gerichte werving.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

  • wervingscampagne naar buurtbewoners in de buurt en organisaties uit de buurt (jan – maart)
  • samenkomsten met de groep, samen in de tuin werken, samen producten maken met de oogst van de tuin (april – juni)
  • nieuw zaaiplan maken in functie van diverse moestuin, workshops rond het gebruik van kruiden, zowel in gerechten als medicanaal of ceremonieel gebruik  (mei – oktober)
  • zaaien, planten (najaar)
  • receptenboekje uit verschillende culturen maken  (najaar)


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

4000

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

  • geleiding voor de druivenranken
  • klimplanten aan de luifels, opfrissen van het raamwerk waarrond ze zullen geleid worden (herstellen of vervangen van roestige en kapotte luifel) 
  • een toegankelijke trap op maat naar onze moestuin 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

16000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

De belangrijkste opdrachten: de werving, de groepswerking begeleiden, de werken aan de moestuin begeleiden, het verduurzamen van deze diverse tuiniergroep. De tuiniergroep een plek geven binnen de reguliere werking van Unik en afstemming realiseren.

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

30% ofwel 3/10de (gemiddeld 11,4u/week)

Het project loopt liefst gedurende een heel jaar


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

2000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Zaaigoed, receptenboekje, werkingskosten voor het maken van producten uit de moestuin, kookworkshop, tuinmateriaal 

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0755.912.288