home-page
Terug naar het overzicht

Sterke verenigingen en vrijwilligers - € 245.006

Wijkkrant voor het Kiel

Korte omschrijving

Een wijkkrant verbindt bewoners en maakt ze trots op hun wijk. Binnen de werking van het BOK (Buurtoverleg Kiel) maken we in 2025 een eerste Kielse wijkkrant. We begeleiden geïnteresseerde vrijwilligers uit de wijk bij dit experiment.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

10410

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

Hop

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2020

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Het Kiel

Wat ga je doen en waarom?

We maken samen met burgers en vertegenwoordigers van buurtcomités en lokale organisaties een experimentele wijkkrant voor het Kiel. Dit gebeurt in het kader van het Buurtoverleg Kiel (BOK). 


De verhalen in een wijkkrant bevorderen de verbondenheid tussen de bewoners in de wijk en stimuleren hun betrokkenheid. Het brengt een soort fierheid over de buurt. De krant geeft impulsen voor een betere buurt en komt het welbevinden van de bewoners ten goede. Het maakproces bevordert de cohesie binnen het BOK en versterkt en verbreedt de werking van het Kielse buurtoverleg. 

 

We zetten de ervaring in die opgebouwd is in het burgerbegrotingsproject ‘Wijkkrantjes” van Commons Lab in 2021. Dezelfde personen trekken en begeleiden het project: Stijn Wens, Bavo Wouters, Christine Huyge. Zij zoeken medewerkers, brengen die samen, bewaken het proces van a tot z en leiden het maakproces van de krant in goede banen.


De distributie gebeurt in samenspraak met ontmoetingscentrum Nova. De wijkkrant van het Kiel wordt samen met de seizoenskalender van Nova verspreid.


Na de eerste krant hopen we vanuit het BOK verder te bouwen op die ervaring en de buurtkrant te bestendigen, ondersteund door het districtsfonds.

Welke valkuilen zie je?

Intensief project. 

De deelnemers moeten gemotiveerd blijven.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

Stap 1: Bekendmaking en toelichting van het project en oproep tot deelname. Doelgroep: leden van het BOK, vertegenwoordigers van organisaties en straatcomités, burgers van het Kiel, verhalenvertellers, burgerjournalisten, fotografen, creatievelingen allerhande …


Stap 2: Workshop 1: Infoavond: ontvangst - toelichten van het maakproces van een wijkkrant - uitleg over tekstvormen, doelgroepcommunicatie, beeldkeuze - samenstellen van een redactie - afspraken maken: wie doet wat tegen wanneer


Stap 3: Opvolging redacteurs, fotografen, illustratoren - tekstrevisie en eindredactie


Stap 4: Voorbereiding workshop 2: aanmaak tekstmateriaal, afdrukken beeldmateriaal


Stap 5: Workshop 2: We knutselen samen de krant in elkaar


Stap 6: Productie: drukklaar maken van de bestanden - productieopvolging - coördinatie - distributie (in samenspraak met ontmoetingscentrum Nova - verspreiding gebeurt samen met de seizoenskalender van Nova)


Stap 7: Voorstellen eindresultaat + toelichten van toekomstplannen + taart


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

10410

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

Coördinatie: 8.350 euro

Taart bij verschijning eerste wijkkrant: 100 euro 

Druk 11.000 exemplaren: 1.960 euro

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

1008.624.212