Terug naar het overzicht

Toegankelijke straten en pleinen - € 174.331

Minder-mobiel vriendelijke aanleg van ingang Hertogenpark

Korte omschrijving

Het Hertogenpark heeft een nieuwe ingang aan Residentie Hertogen. Hierdoor kunnen passanten kiezen voor een korte wandeling door het park om zo het oneffen stuk voetpad langs de muur in de Karel Oomsstraat te vermijden. Aanpassingen voor rolstoelgebruikers en buggy's blijven echter noodzakelijk.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

33000

Wie dient het idee in?

bewoner(s)

Wie krijgt het budget?

het district krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met bewoners)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2018

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Ingang Hertogenpark aan Residentie Hertogen, overkant van Albert Heijn. Deze plek is onlangs geopend voor publiek maar in de aanpalende omgeving liggen heel wat oneffenheden die aangepakt kunnen worden.

Wat ga je doen en waarom?

Aantrekkelijker en toegankelijker maken van nieuwe parkingang voor voetgangers, buggy's en elektrische rolstoelgebruikers. Tevens ook het groen stukje voor deze ingang opsmukken met extra zitmogelijkheden voor de bewoners, passanten al dan niet per rolstoel en studenten uit de aanpalende academie die er 's middags of tijdens een pauze graag vertoeven. Het stukje voetpad van de Karel Oomsstraat t.h.v. de residentie Hertoghe heeft wat straatstenen die voor struikelgevaar zorgen (putdeksel ligt hoger dan voetpad, zitbanken staan los,...). Dit struikelgevaar op het voetpad aanpakken. Het groene driehoekje met de mooie boom, dat net voor deze nieuwe ingang ligt, mee integreren met de nieuwe inkom van het park. Hier samen een groen pleintje van maken en waar mogelijk de stoep ontharden, want in de huidige situatie staan er steeds grote slijkplassen. Bij dit ontwerp de toegankelijkheid en het gebruiksgemak voor rolstoelgebruikers en buggy's laten primeren. Ook in het park zelf een rolstoel en buggyvriendelijk pad creëren naar de andere ingang / kruispunt Korte Lozannastraat en Karel Oomsstraat . Dit zou een alternatief moeten kunnen bieden aan de minder mobiele kinderen en jongeren van KOCA en de mama's en papa's met kinderwagen op weg naar de basisschool De Kolibri, zodat dit pad voor het voetpad aan de muur in de Karel Oomsstraat een altenatief kan bieden.

Spijtig dat er op de voormalige bedrijfssite van Minerva geen buggy's of rolstoelen werden gemaakt. Anderszijds kunnen we - de nutskasten maken er alvast een verwijzing naar - een verwijzing naar Minerva mee opnemen in het ontwerp van dit nieuwe groene - toegankelijke voor iedereen - plein en parkpad. 

Welke valkuilen zie je?

Bij het creëren van dit rustpunt voor het park rekening houden dat ook rolstoelgebruikers met hun begeleider op een zo natuurlijk mogelijke manier naast elkaar/over elkaar kunnen zitten.

District Antwerpen heeft dit idee gescreend op haalbaarheid, en zal er alles aan zal doen om het project te realiseren als het verkozen wordt. Het eindresultaat hangt echter af van een aantal zaken die nog moeten gebeuren na de stemming: technisch onderzoek (bv. ondergrondse leidingen, draaicirkels, garages en brandweer, terrasvergunningen etc), financiële haalbaarheid (bv. onvoorziene stijging prijzen) en praktische uitvoerbaarheid (beschikbaarheid aannemers en materialen, afstemming met andere werven). Daarom kan het eindresultaat afwijken van dit ingediende project, maar de indiener wordt op de hoogte gehouden. 

 


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

33000