Terug naar het overzicht

Sterke verenigingen en vrijwilligers - € 245.006

Telen en delen in 't Hofke van Stuivenberg

Korte omschrijving

Samentuin 't Hofke brengt nieuw leven in de prachtige tuin van het eeuwenoude Stuivenbergziekenhuis. Een buurtmoestuin die ook dient als ontmoetingsplek. Met een 4/5 VTE coördinator.

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

52000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

atelier in het groen

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Sinds de sluiting van het Stuivenbergziekenhuis schreeuwt de buurt om initiatieven.
't Hofke van Stuivenberg is een plek waar je veilig kan zijn, tuinieren, helpen, denken, leren, ... of gewoon genieten.

Iedereen is welkom!

Wat ga je doen en waarom?

Welkom bij samentuin, ‘t Hofke van Stuivenberg!

Wij zijn enthousiaste buurtbewoners die een moestuin zijn begonnen.
Ons hoofddoel: we willen de buurtbewoners met elkaar verbinden. In onze diverse buurt, waar verschillende subculturen naast elkaar leven, biedt de moestuin een unieke kans om elkaar te leren kennen, te leren van elkaar en samen te werken.

Onze tuin draait om verbinding, opgebouwd rond drie belangrijke pijlers:

1. Samenwerken: De moestuin is een ontmoetingsplaats waar jong en oud met elkaar in contact kunnen komen. Door samen te werken aan de tuin, creëren we een hechte gemeenschap waar iedereen zich veilig en welkom voelt.

2. Educatie: De tuin heeft ook een belangrijke educatieve functie. Mensen van alle leeftijden kunnen hier leren waar hun voedsel vandaan komt en hoe groenten groeien. Door samen te werken en te bouwen aan de tuin, krijgen we weer meer voeling met ons voedsel en leren we om er bewust mee om te gaan.

3. Experimenteren en
 spelen: De tuin is ook een plek voor experimenten en spel. Er worden spelletjesmiddagen georganiseerd met activiteiten zoals badminton, kubb, darts enallerlei balspelletjes.

Wij werken nauw samen met organisaties zoals LIGO en Atlas, waarbij deelnemers op vaste weekdagen steun krijgen en hun taal en talenten kunnen ontwikkelen. Daarnaast onderhouden we contacten met lokale scholen en buurtorganisaties. Scholen, organisaties en buurtbewoners kunnen doorheen de week op bezoek komen voor diverse educatieve activiteiten. Buiten school- of werkuren worden kinderen en buurtbewoners aangemoedigd om naar de tuin te komen voor workshops en vormingen zoals vogelhuisjes maken, ademhalingstechnieken en creatief kleuren. Buurtbewoners kunnen ook zelf workshops organiseren.

 

Groeiambities

Intro

De samentuin 't Hofke van Stuivenberg, gelegen ter hoogte van de Lange Beeldekensstraat 264, is gestart met een oppervlakte van 250 vierkante meter en wil uitbreiden met verticale (in de hoogte) teelt. Daarnaast willen we in de toekomst de volledige tuin onderhouden, die zich uitstrekt over ongeveer 700 vierkante meter langs de Pesthofstraat en de Lange Beeldekensstraat.

 

Ons initiatief zoekt deelnemers van alle leeftijden om samen in de natuur te werken, educatieve projecten te starten en een sterke gemeenschap te vormen waarin we mensen in hun kracht zetten en zelfvertrouwen opbouwen. Met reeds 30 geëngageerde buurtvrijwilligers staan we open voor iedereen die wil bijdragen, of het nu gaat om werk, hulp of simpelweg genieten van de tuin. Onze gemeenschap steunt op de kennis en betrokkenheid van de buurt en diverse organisaties.


Vorming
Vrijwilligers ontvangen een training en leren de tuin en haar mogelijkheden beter kennen, kennis die ook nuttig is in het dagelijks leven. Deze kennis omvat onder andere:

  • kweken van groenten, kruiden en bloemen op hooibalen, van zaad tot plant
  • gebruik van groenten, kruiden en bloemen voor oa infusies, hydrolaten, voeding en crème
  • verbinden van mensen met de natuur
  • samenwerken met de buurt en buurtorganisaties aan verschillende educatieve projecten

Alle activiteiten worden afgestemd op de behoeften van de deelnemers en de buurtorganisaties.

Teambuilding
Teambuildingactiviteiten worden georganiseerd om de onderlinge banden te versterken en de sociale cohesie binnen de vrijwilligersgroep en de buurt te bevorderen.

Communicatie en participatie
Om een breed draagvlak in de buurt te creëren, worden sociale media, een website en maandelijkse nieuwsbrieven ingezet. Deze communicatiekanalen zorgen ervoor dat alle geïnteresseerden op de hoogte blijven van de activiteiten en ontwikkelingen in 't Hofke van Stuivenberg. Mond-tot-mondreclame en zichtbaarheid in de buurt blijven eveneens cruciaal om vrijwilligers aan te trekken. Vaste werkdagen voor buurtvrijwilligers worden georganiseerd, en via een krijtbord en online agenda wordt bijgehouden wat er is gedaan en wat er nog moet gebeuren. In de tuin is altijd genoeg te doen: water geven, (bij)kruid wieden, samenwerkingen onderhouden, toiletten schoonmaken, een serre bouwen, gewassen telen,... en educatieve projecten uitvoeren.

Vrijwilligersondersteuning
Vrijwilligers belonen voor hun inzet met onder andere feestjes, tuinproducten als souvenirs, en de benoeming van een vrijwilliger van de maand.

Welke valkuilen zie je?

Vanwege het vrije, coöperatieve karakter kunnen vrijwilligers komen en gaan. De opdracht voor ons is om mensen te blijven enthousiasmeren en motiveren en om regelmaat te scheppen. 

We hebben natuurlijk geen controle over het weer. We zullen dag tot dag moeten bekijken wat we die dag kunnen doen. Een oplossing bestaat erin om een deel van de werking onder afdak te organiseren.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

1. Opzetten van samenwerkingen en behoeften van de vrijwilligers in kaart brengen
2. Vormingen voorbereiden en plannen
    > gedetailleerde planning: duur, inhoud, locatie en benodigde materialen
3. Werving van vrijwilligers
    > informatie verspreiden via sociale media, mond-tot-mond reclame en nieuwsbrieven
4. Uitvoering van de vormingen
    > op vast afgesproken momenten
    > ondersteuning en begeleiding aanbieden aan de vrijwilligers
5. Monitoring en evaluatie
    > regelmatig evalueren en feedbackmomenten voorzien met de vrijwilligers
6. Samenwerkingen en netwerken uitbreiden
    > impact van het project vergroten en nieuwe kansen creëren voor de vrijwilligers

7. Verduurzamen
    > tijdens het jaar middelen zoeken en/of methoden ontwikkelen om het project te bestendigen.


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

6000

 

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Een serre 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

44000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

We willen via de Burgerbegroting 1 persoon als vrijwilligerscoördinator aannemen met een 4/5de contract. Die persoon zal vrijwilligers werven en begeleiden, communicatiemateriaal vormgeven en -kanalen uitbreiden (website, nieuwsbrieven, betalende sociale media), vormingen geven en deels coördineren van het totaalproject. 

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

80% ofwel 4/5de (gemiddeld 30,4u/week)

Gedurende de hele periode


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

2000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

  • 1 vaste vrijwilliger per week vergoeden = 41,48 per dag x 4 weken x 12 maanden =  ongeveer 1.991 euro

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0783.284.007