home-page
Terug naar het overzicht

Sterke verenigingen en vrijwilligers - € 245.006

Telen en delen in't Hofke van Stuivenberg

Korte omschrijving

We maken van de tuinen van het Stuivenberg een plek waar iedereen van de buurt de handen vuil kan maken maar ook gewoon genieten in het groen.
Hiervoor zoeken we vele helpende vrijwilligers(-handen), via verenigingen en individuele buren. EXTRA: alles wat geteeld wordt, mag je meenemen!

Wat is het TOTALE budget voor jouw idee?

52000

Wie dient het idee in?

een vzw

Wat is de naam van de feitelijke vereniging of vzw?

atelier in het groen

Wie krijgt het budget?

de bewoner/organisatie krijgt het budget, want voert alles uit (in overleg met district)

In welke postcode(s) vindt jouw idee plaats? (meerdere keuzen mogelijk)

2060

Geef wat meer uitleg over de plaats.

Sinds de sluiting van het Stuivenberg ziekenhuis schreeuwt de buurt om initiatieven. 't Hofke van Stuivenberg is een plek waar iedereen van de buurt zich veilig voelt, geniet, leert en meehelpt.

Wat ga je doen en waarom?

We zijn nu reeds gestart met de samentuin 't Hofke van Stuivenberg (kant Lange Beeldekensstraat), momenteel 250 vierkante meter. Maar de bedoeling is dat we de hele tuin van de site langs de kant van de Pesthofstraat en Lange Beeldekensstraat onderhouden. De tuin gaat dus vergroten: we vermoeden een 700 vierkante meter. Via stellingen gaan we ook in de hoogte/ verticaal groenten, kruiden en bloemen kweken. In de winter kunnen we verder want we gaan niet enkel op hooibalen groenten, kruiden en bloemen kweken, maar ook mee de tuinen van de site onderhouden, zaken zoals een tuinhuis, toilet etc bouwen op de site en inzetten op kunst(educatieve) projecten.

 

We zoeken mensen, jong en oud, met een bijzondere kwetsbaarheid die graag komen tuinieren, maar ook bouwen en rond kunstprojecten werken. Op vaste weekdagen werken we samen met organisaties zoals Ligo en Atlas. Deze deelnemers zullen voornamelijk aanmoediging, zelfvertrouwen en taal- en talentontwikkelingssteun nodig hebben. Daarnaast organiseren we vaste open werkmomenten voor vrijwilligers uit de buurt.   Deze mogen/ kunnen ook aansluiten bij vormingstrajecten van organisaties in samenspraak met de organisaties. In de natuur werken, kunsteducatieve projecten opstarten, samen iets opbouwen zodat we mensen empoweren, zelfvertrouwen geven, rond talentontwikkeling werken. We hebben reeds een WhatsApp groep met 20 (+ 2 via mail) vrijwillige buurtbewoners, maar een vaste ploeg van 0 of meer vrijwilligers zou fijn zijn. Plus onze community waar iedereen bij kan aansluiten: al werkend, helpend of genietend. We hebben een goede kennis van onze buurt en al haar organisaties en actieve bewoners. Vrijwilligerswerk voor inburgeraars wordt verplicht vanaf september en wij bieden ook trajecten aan voor inburgeraars.

 

Vormingen: Met vormingen leiden we vrijwilligers op en leren we ze de plek beter kennen. Deze vormingen kunnen ze eventueel ook gebruiken in hun dagelijkse leven. We delen graag onze kennis met de buurt. Voorbeelden zijn: 

  • Groenten, kruiden en bloemen kweken op hooibalen van zaad tot plant
  • Wat kan je allemaal doen met groenten, kruiden en bloemen? Van een infuus tot hydrolaat tot eten en crèmes. Mensen in verbinding brengen met de natuur.
  • Samen iets bouwen met organisaties van a tot z
  • Kunstproject opstarten van a tot z

En dit alles steeds op maat van de deelnemers/ organisaties. 

 

Teambuildings: Elkaar en de plek beter leren kennen met teambuildings. De sociale cohesie van de vrijwilligersgroep en met uitbreiding de buurt versterken.

 

Betere inspraak/ communicatiekanalen: Om een zo groot mogelijk draagvlak in de buurt te creëren zetten we in op verspreiding via sociale media, een website en maandelijkse nieuwsbrieven. Het geeft een duidelijk beeld van wat er gebeurt in de 't Hofke (van Stuivenberg) en alle geïnteresseerden worden op de hoogte gebracht. Daarnaast blijft de goede oude mond-tot-mond-reclame en zichtbaarheid in het straatbeeld een essentieel middel om vrijwilligers te bereiken.  Ook met organisaties hebben we gemerkt dat Whatsapp een snel en handig medium is. We organiseren vaste dagen waarop we met de vrijwillige buurtbewoners werken en voorzien ook een krijtbord, online agenda/schrift waarop we achterlaten wat er gebeurd is en wat er nog moet gebeuren. In een tuin moet altijd wel iets gebeuren: water geven, (bij)kruid wieden, samenwerkingen onderhouden, toilet onderhouden, tuinhuis bouwen, telen,... Dat hebben we geleerd op de Kinderboerderij en leerden we zelf en via Mario Egas, die in verschillende samentuinen werkt.

 

Bedankingen: Graag leggen we de vrijwilligers voor hun hulp in de watten met bedankingsfeesten, souveniertjes uit de tuin, vrijwilliger van de maand, ...

Welke valkuilen zie je?

Vanwege het vrije, coöperatieve karakter kunnen vrijwilligers komen en gaan. De opdracht voor ons is om mensen te blijven enthousiasmeren en motiveren en om regelmaat te scheppen. 

We hebben natuurlijk geen controle over het weer. We zullen dag tot dag moeten bekijken wat we die dag kunnen doen. Een oplossing bestaat erin om een deel van de werking onder afdak te organiseren.

Welke stappen ga je zetten, wanneer en met wie?

1. Opzetten van samenwerkingen en behoeften van de vrijwilligers in kaart brengen
2. Vormingen voorbereiden en plannen
    >gedetailleerde planning: duur, inhoud, locatie en benodigde materialen
3. Werving van vrijwilligers
    >informatie verspreiden via sociale media, mond-tot-mond reclame en nieuwsbrieven
4. Uitvoering van de vormingen
    >op vast afgesproken momenten
    >ondersteuning en begeleiding aanbieden aan de vrijwilligers
5. Monitoring en evaluatie
    >regelmatig evalueren en feedbackmomenten voorzien met de vrijwilligers
6. Samenwerkingen en netwerken uitbreiden
    >impact van het project vergroten en nieuwe kansen creëren voor de vrijwilligers


Hoeveel budget heb je nodig voor investeringen?

6000

 

Geef wat meer uitleg over deze investeringen.

Een serre 


Hoeveel budget heb je nodig voor personeel (in dienstverband of freelance)?

44000

Geef wat meer uitleg over je personeelskosten.

We willen via de Burgerbegroting 1 persoon als vrijwilligerscoördinator aannemen met een 4/5de contract. Die persoon zal vrijwilligers werven en begeleiden, communicatiemateriaal vormgeven en - kanelalen uitbreiden (website, nieuwsbrieven, betalende sociale media), vormingen geven en deels coördineren van het totaalproject. 

Hoeveel zal er in TOTAAL gewerkt worden?

80% ofwel 4/5de (gemiddeld 30,4u/week)

Gedurende de hele periode


Hoeveel budget heb je nodig voor de werking? Bijvoorbeeld voor workshops, eten en drinken, promotie en communicatie, klein materiaal, vrijwilligers- of artiestenvergoedingen,…

2000

Geef wat meer uitleg over je werkingskosten.

  • 1 vaste vrijwilliger per week vergoeden = 41,48 per dag x 4 weken x 12 maanden =  ongeveer 1991.04 euro

Ondernemingsnummer | enkel nodig voor vzw’s

0783.284.007