Skip to main content
home-page

10 jaar Burgerbegroting: dat zijn 24.198 keer actieve deelnemers die samen keuzes maakten, online stemden of een project indienden.  

Bij de Burgerbegroting vinden we elke vorm van deelname belangrijk. De mensen die online klikken om het project van een buur of familielid aan extra stemmen te helpen, over de enthousiastelingen die meerdere keren naar onze bijeenkomsten komen tot de vrijwilligers die in onze klankbordgroep mee nadenken over de toekomst en werking van de Burgerbegroting. 

 

In dialoog tijdens Kick-off en Burgerbegrotingfestival

Onze Burgerbegroting focust op ontmoeting en dialoog. Met aantrekkelijke methodieken zoals speeddates, kaartjes en pokerfiches, stimuleren we de uitwisseling van ideeën en meningen. Onze aanpak is daarom zo laagdrempelig mogelijk, zonder voorwaarden.  

Onder alle actieve deelnemers door de jaren heen is de diversiteit van ons district altijd mooi aan bod gekomen. Van jong tot oud, van Syrische vaders tot Joods-orthodoxe moeders, van jeugdvereniging tot seniorenraad, van sportvereniging tot buurvrouwen, creatieve duizendpoten tot grote vzw’s: iedereen deed wel een keertje mee. Kennen jullie bijvoorbeeld de vrienden van de beiaard? Of wisten jullie dat we al eens een doventolk inschakelden zodat ook slechthorende inwoners konden deelnemen?  

 

Burgerbegroting komt naar je toe 

In het begin trokken de moeilijke woorden ‘bewonersparticipatie’ en ‘burgerbegroting’ vooral de heel actieve en geïnformeerde bewoners aan. Daarom gingen we elk jaar naar een doelgroep die we tot dan toe niet bereikten, om de Burgerbegroting bekend te maken: naar jongeren, mensen in armoede, of nieuwkomers. We werken ook samen met Atlas om drempels in taal en methodieken in kaart te brengen en aan te passen. We organiseren steeds meer momenten in de wijken, in buurthuizen of dienstencentra, bij verenigingen of Nederlandse taallessen.  Op die manier wordt de Burgerbegroting nog meer een project van àlle inwoners van district Antwerpen. 

Soms kwamen op één dag wel honderden mensen samen om ideeën te kiezen die ons district beter maakten, maar evengoed waren er vele gezellig momenten met een tiental buurtbewoners samen. Het grootste festival was in 2019 met maar liefst 900 deelnemers; in 2020 deden een recordaantal mensen online mee: zo’n 6.000.  

 

Online opstapje  

Ontmoeting, overleg en dialoog vormen de kern van onze Burgerbegroting. Toch hebben we gaandeweg ook elke stap digitaal aangeboden. Online meedoen is makkelijker: je kan thuis vanuit je zetel rustig lezen, kijken en kiezen. De Burgerbegroting bereikt zo meer mensen, die alvast kort kennismaken met de werkwijze en de mogelijkheden. Hopelijk gaan zij in een volgende editie zelf een idee indienen, of komen ze naar een live-moment!  

Tijdens corona was online ons redmiddel, want ontmoeting was onmogelijk. We schakelden noodgedwongen over op online stemmen. Toch brachten we ook tijdens die moeilijke periode een paar keer mensen samen, op het scherm weliswaar.

 

In de toekomst

  • Dien je idee in tussen 29 maart en 14 april
  • Stem online op de projecten vanaf 4 september
  • Kom naar het festival op 24 september!