Dankzij de Burgerbegroting kregen 238 pleintjes en straten in district Antwerpen een blijvende groene, sportieve of kunstzinnige toets.
Wat een enthousiasme om onze straten en pleinen nog aangenamer en aantrekkelijker te maken! Heel wat creatieve inwoners doen inspirerende voorstellen binnen thema’s als ‘cultuur in straten en op pleinen’, ‘kunst in het openbaar domeini, ‘aantrekkelijkere pleinen’, ‘groen in straten en op pleinen’, ‘ontmoeting in de buurt’ en ‘kindvriendelijke straten’.
Kleurrijk & artistiek
Twee grijze pleintjes kregen kleur door indrukwekkende schilderingen. In de Trapstraat gingen kinderen onder begeleiding van de gezusters Hirngespinst aan het ontwerpen en schilderen. Op het binnenplein in de Twee Netenstraat kwam een tafereel met zeedieren, geschilderd met thermische verf. De bedoeling was dat die zouden veranderen van kleur naargelang de schommelingen van de temperatuur, maar dat bleek alleen binnen te werken. Ruimte voor experiment betekent ook dat er al eens iets fout gaat!
Mozaïek blijkt een laagdrempelige manier om samen met bewoners de straten wat meer kleur te geven: zo kwamen er mozaïeken op Stuivenberg, in de Willibrordusbuurt, en op het Kiel. Ook de bestickering van nutskasten zorgde voor extra karakter in het straatbeeld. Aan De Studio kwam een verkeersremmende artistieke ingreep. Recent schilderde kunstenaar Bert Lezy de Driesnellenstraat, terwijl een andere artiest de Klipstraat extra kleur gaf samen met de kinderen uit de buurt.
Eén artistiek project maakten internationaal furore en haalde zelfs de Amerikaanse krant The Washington Post en het Indiase The New Indian Express! Artieste Elke Lemmens maakte in 20 voetschrapers kleine tafereeltjes over de bewoners. In volle corona-tijd werden ze een hype, waarbij mensen in hun buurt gingen wandelen om ze allemaal te zoeken. Ze kwamen op het journaal, en er kwam een podcast van! De vraag was niet bij te houden, en intussen zijn er ook kunstzinnige voetschrapers in andere delen van de stad, en zelfs in andere gemeenten!
Sport en spel
Er waren ook sportieve wensen: op Linkeroever kreeg Formaat vzw een pannaveldje en enkele fitnesstoestellen. Bij Onder Stroom vzw speel je tafeltennis op enkele knotsgekke pingpongtafels en op de Dageraadplaats kan je aan denksport doen aan een schaaktafel of twee.
Groene, klimaatrobuuste buurten
Bewoners willen hun buurt ook graag vergroenen: velen gingen aan de slag met bloementorens en bloembakken (al dan niet op wieltjes). De grootste bloembakken zijn tevens de eerste, en vind je op de Loosplaats: ze zijn maar liefst 150m² groot, bevatten 250 kubieke meter teelaarde en worden elk seizoen mooi beplant door de groendienst. De meeste plantenbakken vind je dan weer in de wijk Sint-Andries, waar er maar liefst 40 staan, die de bewoners zelf onderhouden. Onze inwoners gingen uiteraard ook aan de slag met structureler groen zoals boomvakken, geveltuintjes en ontharding: meer daarover in weetje #7.
Naast groen is ook water is belangrijk in de stad. Er kwam een drinkfontein op het De Coninckplein ter ere van Wiske Renoz (uitbaatster van café Non-Stop en drijvende kracht achter buurthuis deBuurt). Eén van haar heilige principes was ‘gratis drinkwater voor iedereen’: niet alleen in haar café, maar nu ook op het plein. Er kwam ook speelwater op de Dageraadplaats, en de buren van de Willibrorduswijk ontwierpen mobiele zittuintjes. Er gingen maar liefst 2.000 bloembollen de grond in aan de Blancefloerlaan, en cinema Klappei vergroende hun binnenplaats. Het meest benieuwd zijn we nu naar de groene arcaden van Fundament 2060 vzw in Antwerpen-Noord. De arcaden staan er al, en zijn een kunstwerk op zich. Maar binnenkort zouden ze voor het eerst begroeid moeten zijn met mooie klimplanten! Ga zeker eens kijken in de Van Kerckhovenstraat (postcode 2060) als ze in bloei zijn!
De laatste jaren nemen bewoners steeds meer ecologische initiatieven zoals het plaatsen van bijenhotels of regentonnen. Die regentonnen kan iedereen gebruiken om plantjes water te geven of de auto te wassen. De kleinste regentonnen staan op stoep aan de gevels van huizen. Je kan ze herkennen aan het mooie bloemvakje dat bovenop staat. Maar de grootste regenton staat in de kelder van Fundament 2060 vzw: die installatie kan maar liefst 10.000 liter regenwater opvangen.
Wat staat nog op de planning?
- Groene (Zuidervelo)DROOM
- Lindeboomstraat
- Greenfo Cyriel Buyssestraat
- Dambruggestraat
- Belgicaplein: bloementorens
- Verkeersremmende illusie
- Pak me dan als je kan
- Speelaanleiding Brialmontlei
- Een groen en gezellig station Antwerpen Dam
- Tribune aan skateplein PSN
- Anti-foutparkeer-bloemen-en-groenten
- De groene abdij van 't stad
- Een groendak op het De Coninckplein met gratis druiven
- Een groene Pionierstraat
- Groen in de Onderwijsstraat
- In plantenbakken groeien planten, errond groeit de buurt.
- Twee bakken met heesters en groen voor Groenhout