Skip to main content
home-page

1.391 nieuwe bomen én 9.161m² extra groen door de aanleg van gemeenschapstuinen, bloemenweides en geveltuintjes.  

Waar moeten we beginnen met het groenverhaal van de Burgerbegroting? Het is haast onmogelijk om hier alle straten op te sommen waar er kleine of grote perkjes zijn aangelegd, geveltuinen of groenslingers zijn geïnstalleerd, bomen zijn bijgekomen of samentuinen werden opgestart.  

 

Samentuinen & gemeenschapstuinen  

Het verhaal begint in 2015, toen er enkele gemeenschapstuinen werden opgestart zoals die van het Tampicoplein. Een gemeenschapstuin die nu nog steeds groeit en bloeit. In de jaren nadien zijn deze en andere samentuinen blijven indienen: om hagen te planten of fruitbomen, om een serre te plaatsen of een zonnepaneel te leggen voor verlichting, om houten plantbakken te kopen of te vernieuwen. Die tuinen liggen verspreid over heel district Antwerpen bij buurtcentra, scholen, woonzorgcentra, jeugdhuizen en actieve bewonersgroepen.

 

Véél nieuwe geveltuintjes en vergroening 

Het verhaal van de geveltuinen kende een mooie evolutie door de jaren heen. Zo startten we in 2016 met de plantpakketten van Natuurpunt die bewoners konden aanvragen om hun zelf aangelegde geveltuin te beplanten. Later ontzorgde Groot Licht vzw de bewoners, door de werken voor die geveltuintjes door een aannemer te laten uitvoeren. Aanvragen, kijken hoe anderen het werk doen, en genieten van het groen… heel simpel. En heel populair, want op twee jaar tijd legde Groot Licht zo 750 geveltuintjes aan! Ook de Gevelbrigade zette hierop in. Sindsdien kan elke bewoner nu gratis een geveltuin laten aanleggen door het district via Buurt in Bloei.

Heel wat bewoners ontfermden zich over boomvakken in hun straat: via de Burgerbegroting konden ze plantjes, materiaal en afscherming financieren. Vervolgens stonden ze zelf in voor het onderhoud. Ook dit kan je intussen bij het district regulier aanvragen via Buurt in Bloei. Organisaties zoals Klimplant vzw proberen om hele straten tegelijk te sensibiliseren rond groen: ze gaan deur aan deur om het aanbod van geveltuinen, boomvakken en groenslingers bekent te maken. Als veel buren tegelijk aanvragen doen, dan krijgt de straat een groene make-over!  

Chiro Lore vergroende haar speelterrein, en de scouts van Antwerpen Zuid hun voorgevel. In de Herstdeinstraat kwam ook een boom met een groen plantsoen errond. Bewoners vroegen en kregen een bloemenweide op de August Vermeylenlaan op Linkeroever. Tussen de Manchesterblokken werd ook een groot plantvak aangelegd. In het Hof van Leysen zorgde de Burgerbegroting voor nieuwe lage begroeiing, nadat die was platgelopen tijdens corona.

 

Meer bomen  

Sinds het thema ‘Meer bomen’ in 2019 werd toegevoegd, werd het elk jaar gekozen. In alle postcodes van ons district kwamen er snel nieuwe bomen bij. Er kwamen toekomstbomen in de Hertsdeinstraat en de Lange van Ruusbroeckstraat, 4 fruitbomen op Luchtbal Noord, en 5 op de Oudaan. In Park Spoor Noord was er behoefte aan meer schaduw en om dat mogelijk te maken kwamen er extra bomen. Binnenkort krijgt het park ook nog een klimboom.  

Comité Bump zorgde samen met Bos+ Vlaanderen voor een extra bosje op het Kiel: het Jan Ligthart Wonderwoudje. Maar een bijzondere vermelding willen we voorbehouden voor Plukgeluk, die op Linkeroever 5000m² grasland inrichten als een educatieve tuin. Eerst lag de focus op eetbaar groen, maar sinds de PFAS-vervuiling focussen ze meer op biodiversiteit. Honderden plantjes, struiken, hagen en bomen zijn de voorbije jaren geplant. Die moeten natuurlijk nog groeien, maar toch is er al heel wat te beleven. De leerlingen die er op bezoek komen, hebben ook geleerd om appelboompjes te enten. Nu die al wat groter zijn geworden, worden die uitgedeeld maar ook op (semi)publiek terrein geplant. Zo zijn er al heel wat scholen in ons district die appelbomen planten!  

 

Veel extraatjes

Groen in straten en op pleinen is ook het thema dat vaak de restmiddelen krijgt toegewezen. Als er ergens geld over is (omdat er bijvoorbeeld een project niet kan doorgaan of goedkoper wordt uitgevoerd), voert het district extra interventies rond groen uit.  

 

Wat brengt de toekomst?  

Er staan ook nog heel wat projecten op stapel, want het thema groen was de voorbije jaren zo populair dat onze ontwerpers het amper konden bijhouden. Staan nog op de planning: