home-page

In 157 projecten organiseerden inwoners en verenigingen waardevolle ontmoetingsmomenten in hun buurt.  

Wat zijn we toch een gezellig district vol boeiende mensen! Er zijn heel veel projecten om bewoners samen te brengen rond een buurt, thema, interesse, hobby of beleidsdomein. En die ontmoetingsmomenten gaan vaak gepaard met samen koken en eten. Of samen feesten en genieten.

 

 

Waar is dat feestje?  

Hier is dat feestje! Als we maar kunnen samenkomen… Er waren festivals op de Konijnenwei en in het Kielpark, maar ook verkleedfeestjes en interculturele kookpartijen. Kras Jeugdwerk nodigde alle buren van Den Dam uit voor hun happening en er waren Boerenmarkten op Sint-Andries. Het klimaatfestival van Troebel vzw heeft intussen al twee succesvolle edities achter de rug! De volkskeuken van Wijkcomité Willibrordus is intussen een klassieker, maar hun langste wijktafel (met maar liefst méér dan 400 buren) was een unieke prestatie. Tafels van Vrede ging zelfs een jaar lang feesten: zij deden mee aan feesten van allerlei culturen! De bewoners van Heder (mensen met een motorische en/of verstandelijke beperking) nodigden de hele buurt uit in hun gebouwen voor… je raadt het al… een feestje. 

 

Samen denken, praten of bewegen 

Soms ging het er ook wat rustiger aan toe… en heel af en toe zelfs ernstig! Er waren grote bijeenkomsten en kleine praatgroepjes die nadachten over het stadspark, over zorgzame straten en huiswerk, sportaanbod of textiel, over tuin- en energiestraten, over toegankelijke cultuur voor iedereen en regenwateropvang.  

Veel boeiende interesses ook: mensen kwamen samen rond huisdieren, koken, filosofie, opvoeding, verhalen, pottenbakken of gezelschapsspelen. Er werd geëxperimenteerd met ruilsystemen tussen buren en met een materialenbib. Er waren voorleesvrijwilligers en mensen met een hart voor huisdieren. Formaat vzw koppelde jongeren aan oudere mentoren, en Comité Bump sprak automobilisten in de file aan met een ludieke filebingo om over hun mobiliteitsgedrag na te denken. En ja, ook de mensen die graag paddenstoelen kweken konden hun hartje ophalen bij Fundament 2060 vzw!  

De jongeren van Kras Jeugdwerk Kiel brachten een bloemetje naar oudere buurtbewoners en Groot Licht vzw organiseerde een reeks avondwandelingen die meteen volgeboekt waren. Heel wat verenigingen gingen samen op uitstap, er kwam een welkomstpakket voor nieuwe buren en buren bouwden samen houten banken en bakken voor de wijk. Er werden nieuwe mensen uitgenodigd voor bestaande werkingen, er was aandacht voor eenzaamheid, en onbekende buren leerden elkaar kennen tijdens een detectivespel. Beerschot atletiekclub bracht mensen samen rond sporten en bewegen op het Kiel. Er werden wijkkrantjes bedacht, gedrukt en verdeeld. 

En soms moet ook de openbare ruimte wat gezelliger… In de Pyckestraat kwam een babbelstoel, bij Centrum De Wijk een publieke bakoven, er kwamen extra zitbanken en mensen bouwden terrassen in hun straat. Bij Onder Stroom kwamen er picknicktafels, en er werd zelfs een rondreizend voedselbos gesignaleerd! En zeiden we al dat er lekker gegeten wordt?  

 

Hart voor de buurt(bewoners) 

Buurtverenigingen zijn erg belangrijk voor de Burgerbegroting, en vice versa: buurtkring Hertoghe, wijkvereniging Klein Antwerpen, Buurtcentrum Cortina, bewonersgroep Helo, buurthuis deBuurt, buurtwerk De Stek, bewonersgroep de Glorianten, Centrum De Wijk en vele anderen die zich al jaren voor hun wijk inzetten. Voor hen startte de Burgerbegroting in 2015 met een inspiratiedag en de mogelijkheid om gecoacht te worden. In die 9 jaar zijn er ook buurtwerkingen opgestart met steun van de Burgerbegroting. We zijn bijzonder fier dat we een duwtje in de rug konden geven aan deze organisaties die intussen stevige boeiende werkingen zijn geworden zoals Commons Lab, Fundament 2060, buurthuis/wassalon Ons Huis, buurthuis Unik, Klimplant en Gasthuis 28

Doorheen de jaren kregen allerlei verenigingen ondersteuning voor activiteiten, vormingscursussen en bedankingsmomenten voor vrijwilligers. Zo gingen de vrijwilligers van de beiaard samen een dagje naar de zoo, waar ze achter de schermen mochten meekijken. Maar ze hadden som soms ook nood aan (verbeterde) infrastructuur en materiaal. De Burgerbegroting bood hulp bij kleine en grote ingrepen. Denk aan de aankoop van koffiemachines en keukengerief (meteen goed voor het kleinste project ooit: 250 euro voor een tweedehands koffiemachien en koelkast) of de uitvoering van renovatiewerken in een gebouw. Het project samentuinen zorgde voor tuinhuisjes, meubilair en serres zodat iedereen kon mee tuinieren. En met iedereen bedoelen we echt alle leeftijden: voor kindjes kwam er zelfs een modderkeuken bij Damhof.  


 

Wat brengt de toekomst?