Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page

Thema's kiezen en geld verdelen online: vraag & antwoord

Wie mag meedoen?

Alle inwoners van het district Antwerpen vanaf 13 jaar. Dit controleren we via je rijksregisternummer.

Hoe werkt het?

Je kan stemmen op onze website. Er zijn 24 thema’s. Hieruit kies je samen 8 thema's.
Je beslist ook hoe 1,4 miljoen euro over die 8 thema’s verdeeld zal worden. 

Tot wanneer kan ik thema's kiezen en geld verdelen?

Je kan thema's kiezen van 1 februari tot en met 10 maart 2024.

Kan ik mijn gekozen thema's achteraf wijzigen?

Neen. Als je jouw keuze bevestigde, kan je ze daarna niet meer veranderen. Je kan maar één keer online thema's kiezen en geld verdelen.

Waarom moet ik mijn rijksregisternummer opgeven en is dat wel veilig?

Dit nummer wordt gebruikt om te zien of je inwoner van district Antwerpen bent. De nummers worden versleuteld en strikt volgens de GDPR-richtlijnen behandeld.

Kan ik in iemand anders zijn plaats kiezen?

Neen, je kan enkel je eigen stemmen uitbrengen. Je kan wel iemand anders helpen om online met zijn of haar rijksregisternummer te stemmen.

Als ik nu thema's kies en geld verdeel, moet ik dan aan alle stappen deelnemen?

Neen. Je mag dat helemaal zelf kiezen. Je mag aan één stap deelnemen, aan twee of aan alle stappen... in het begin van het jaar of pas op het einde, online of live of allebei. Dat beslis je helemaal zelf. Meedoen aan een stap verplicht je verder tot niets. Wij waarderen elke deelname, hoe klein of groot ook.

Ik vind mobiliteit, afval, of onderwijs belangrijk. Waarom kan ik die thema’s niet kiezen?

Dat is ingewikkeld en heeft te maken met de structuur van onze stad. De stad Antwerpen bestaat uit 9 districten (Ekeren, Berchem, Borgerhout, Antwerpen, etc): elk district én de stad als geheel heeft een eigen bestuur (districts- of gemeenteraad, college en burgemeester). Er is afgesproken wie welk werk doet (bevoegdheden). Het district is bevoegd voor heraanleg van straten en pleinen, groen, jeugd- en seniorenbeleid, sport, cultuur, verenigingen en bewonersgroepen. De stad is oa. bevoegd voor afval, veiligheid, mobiliteit en onderwijs. 

De Burgerbegroting is een project van het district Antwerpen, met geld van het district, en gaat alleen over de bevoegdheden van het district. Die bevoegdheden vind je hier. Als je feedback wil geven over stedelijke bevoegdheden kan je daarvoor de stedelijke diensten contacteren die verantwoordelijk zijn (bijv. via info@antwerpen.be).

In deze korte animatievideo verneem je wat district Antwerpen allemaal doet: