Thema's kiezen: vraag & antwoord

Wie mag meedoen?

Alle inwoners van het district Antwerpen vanaf 13 jaar. Dit controleren we via je rijksregisternummer.

Hoeveel thema’s mag ik kiezen? 

Je mag 5 thema’s kiezen. Meer nog, je móet er 5 kiezen.

Hoe werkt het?

Er zijn 67 thema’s. Daaruit kies jij er 5. Hier leggen we uit hoe je dat doet. 

Tot wanneer kan ik thema's kiezen?

Je kan thema's kiezen van woensdag 20 januari tot maandag 1 maart (9u 's ochtends).

Kan ik mijn gekozen thema's achteraf wijzigen?

Neen. Als je op 'Keuze bevestigen' klikte, kan je jouw keuze daarna niet meer veranderen. Je kan ook maar één keer thema's kiezen.

Waarom moet ik mijn rijksregisternummer opgeven en is dat wel veilig?

Dit nummer wordt gebruikt om te zien of je inwoner van district Antwerpen bent. De nummers worden versleuteld en strikt volgens de GDPR-richtlijnen behandeld.

Kan ik in iemand anders zijn plaats stemmen?

Neen, je kan enkel je eigen stemmen uitbrengen. Je kan wel iemand anders helpen om met zijn of haar rijksregisternummer te stemmen, online of op papier.

Als ik nu thema's kies, moet ik dan aan alle stappen deelnemen?

Neen. Je mag dat helemaal zelf kiezen. Je mag aan één stap deelnemen, of aan drie, of aan alle stappen... in het begin van het jaar, of pas op het eind, online of live, of allebei. Dat beslis je helemaal zelf. Meedoen aan een stap verplicht je verder tot niets. Wij waarderen elke deelname, hoe klein of groot ook.

Ik vind mobiliteit, afval, of onderwijs belangrijk. Waarom kan ik die thema’s niet kiezen?

Dat is ingewikkeld en heeft te maken met de structuur van onze stad. De Stad Antwerpen bestaat uit 9 districten (Ekeren, Berchem, Borgerhout, Antwerpen, etc): elk district én de stad als geheel heeft een eigen bestuur (raad, college en burgemeester). Er is afgesproken wie welk werk doet (bevoegdheden). Het district is bevoegd voor heraanleg van straten en pleinen, groen, jeugd- en seniorenbeleid, sport, cultuur, verenigingen en bewonersgroepen. De stad is oa. bevoegd voor afval, veiligheid, mobiliteit en onderwijs. Meer uitleg vind je hier

De Burgerbegroting is een project van het district Antwerpen, met geld van het district, en gaat énkel over de bevoegdheden van het district. Die bevoegdheden zie je hier. Als je feedback wil geven over stedelijke bevoegdheden kan je daarvoor de stedelijke diensten contacteren die verantwoordelijk zijn (bijv. via info@antwerpen.be).

Waarom is het zo duur om een boom te planten?

Bomen zelf zijn helemaal niet zo duur: de meeste bomen van de juiste grootte kosten maar 200 euro. Een boom aanplanten in een stuk gras is dan ook makkelijk en goedkoop. Maar om te kunnen vergroenen in de meest verharde wijken moet een stuk openbaar domein worden opengebroken.  Om de bomen zo veel mogelijk kans te geven op een lang en gelukkig leven, zijn heel wat dingen nodig - en die maken het duur:

  • Voldoende doorwortelbare ruimte, liefst 16m³ per boom. Deze ruimte moet worden uitgebroken en uitgegraven, er moet onderzocht worden of er leidingen in de weg liggen en of die verlegd kunnen worden.
  • de staanplaats van een boom moet worden ingericht met potgrond, borduur, gietrand, boombeugels en boompalen. De ruimte rondom moet terug aangelegd worden.
  • Standaard worden jonge boompjes de eerste twee jaar enkele keren per jaar met 80l water begoten om hun kansen op overleving te garanderen.