Skip to main content
home-page

De Burgerbegroting liet district Antwerpen bruisen door 140 festivals, buurtconcerten en voorstellingen te ondersteunen.  

Ons district houdt van kunst, cultuur en muziek! Van kleine, charmante projectjes tot grote, ambitieuze evenementen. Alles kwam de voorbije jaren aan bod.  

 

Vluggertjes en blijvers 

Het begon allemaal met ‘openbare vluggertjes’: mensen die bijvoorbeeld samen op de bus wachten werden onverwacht getrakteerd op een spontaan optreden. Ook veel andere projecten zijn uitgevoerd maar intussen niet meer te bewonderen. Zo maakte Madame Fortuna vzw een voorstelling samen met buurtbewoners, waarin theater, film, dans en muziek gecombineerd werden. Ze maakten eerst Klank van de stad en in 2020 Een stad voor iedereen en niemand… jammer genoeg voorbij maar op internet zijn er nog wel filmpjes te vinden. Maar er was ook kunst op minder gebruikelijke plekken, zoals in winkelvitrines. Of voor kleinschalige muziek-en kunstperformances voor de kinderen van Europark. Elcker-ik verzamelde verre verhalen van naaste buren uit hun diverse wijk in meerdere edities. Inspiration organiseerde een cultuuravond. De verhalenbakfiets reed rond om interculturele sprookjes en volksverhalen te delen. De Imagerie riep in 2019 op om de publieke ruimte te dekoloniseren. De gezusters Hirngespinst maakten kunstbakken voor performances, Ook jongeren en kwetsbare mensen werkten aan performances: die vind je terug onder weetje 4 en weetje 5.

Gelukkig zijn er ook kunstwerken die wel nog zichtbaar een meerwaarde zijn in ons district. Voor de deur van Jeugdhuis 2050 op Linkeroever bouwden jongeren van Formaat samen met een kunstenaar een houten kunstige kliminstallatie: mooi om naar te kijken, en ook nog eens leuk om op te spelen! Vandaag nog steeds te bewonderen! De voetschrapers zijn natuurlijk ook kleine kunstwerkjes, net zoals het pleintje van de trapstraat.

 

Na corona

Na corona werd de nood om te feesten dubbel zo groot. In 2021 en 2022 gingen er dan ook allerlei activiteiten door: Cult en Comedy organiseerde slam poetry en comedy voorstellingen met aanstormend talent, Filmhuis Klappei voorzag gratis concerten en filmvertoningen, Onder Stroom plande een reeks zomerse buurtconcerten en de Burgerbegroting droeg een centje bij aan het Babelfestival en het Zuiderburenfestival. Iets rustiger waren de poëziewandelingen op Linkeroever. Ook eerste editie van Damblues zag het levenslicht. 

Buurthuis Unik herdoopte zich tot Unik Artistik en Unik Musik, door laagdrempelige en gratis voorstellingen voor buurtbewoners te organiseren. Jonge kunstenares Selin Aydinol plande zes performances in de publieke ruimte en de jongeren van Karma bouwden een circulair monument als reflectie op de wereld. In Pleintjespret gingen een dichter en zanger wekelijks samen de straat op om korte voorstellingen te geven voor alle passanten. Fundament 2060 richtte in de catacomben van de Sint-Amanduskerk onder meer een concertruimte in.

 

In de toekomst?  

In 2023 staan er helaas geen projecten voor festivals of feesten op de planning.