District Antwerpen heeft een warm hart! Doorheen de jaren werden er heel veel thema’s gekozen en projecten ingediend voor mensen die het wat moeilijker hebben: mensen met een handicap, mensen in armoede, nieuwkomers, kwetsbare senioren, psychiatrische patiënten of eenzame buren.
Zo werd tijdens de beginjaren het thema ‘langer thuis wonen’ meermaals gekozen. Lus vzw organiseerde sociale netwerken voor kwetsbare senioren, er kwamen extra opleidingen voor thuiscoaches, werden er zorgplanningen opgesteld. Er was veel aandacht voor een warme buurt, zodat eenzame mensen wat meer sociale contacten opbouwen. Een woonzorgcentrum ging met een oude tram op stap door de stad.
De Antwerpse verenigingen waar armen het woord nemen zijn al die jaren een belangrijke partner geweest: door oefensessies leerden we elkaar kennen, ze kwamen naar de inspraakmomenten en dienden belangrijke projecten in. Zo betrok Betonne Jeugd vzw (dak- en thuisloze) jongeren bij een competentie-atelier, een film, kunstworkshops en een radiostation in de buurt. Centrum Kauwenberg organiseerde computerlessen, een circus, klusworkshops en ging op kamp met kinderen en jongeren. Telkens met het doel om het talent van iedereen in de kijker te zetten en maximaal te ontplooien.
PSC - Open Huis organiseerde kookateliers en zorgde ervoor dat eenzame mensen een telefoontje kregen. Filet Divers zette een filmproject op poten en een dansreeks die ook drempels in kaart bracht. De sociale kruidenier gaf gezinnen in armoede extra ondersteuning om geen lege brooddozen op school te zien. De armoedeverenigingen zetten ook hun schouders onder de mobiele vrijetijdsloketten. Tal van buurtorganisaties, woonzorgcentra en scholen deden extra inspanningen om kwetsbare mensen te bereiken met een betaalbaar cultuuraanbod. Enkele voedselbedelingen konden hun onthaal of stockage-ruimte vernieuwen zodat mensen er op de beste manier geholpen worden.
De oorlog in Syrië maakte dat er ook in ons district Syrische nieuwkomers hun weg zochten. Al snel werd hun vereniging Tafels van vrede via de Burgerbegroting ondersteund met onder andere huiswerkbegeleiding en taallessen. Ze leerden ook het vrijetijdsaanbod voor jongeren en kinderen kennen zoals dat van de lokale scoutsverenigingen en ze startten het Jeugdhuis van Vrede op (zie ook weetje #5). Ze werden begeleid bij het opmaken van hun cv om passend werk te vinden. Ook Afrikaanse nieuwkomers werden ondersteund met studiebegeleiding en de Somalische gemeenschap zette een project op om nieuwkomers de weg te wijzen.
In 2023 staan er helaas geen projecten voor kwetsbare mensen op de planning. Maar misschien zorg jij daar mee voor? Stem nu nog op je favoriete thema’s!
Binnen andere thema’s worden er wel enkele projecten gerealiseerd die óók ten goede komen aan ontmoeting en zorgen voor extra kansen: