Skip to main content
home-page

Projecten kiezen: vraag & antwoord

Wie mag mee stemmen?

Alle inwoners van district Antwerpen (postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060) die 13 jaar of ouder zijn. Dat controleren we via je rijksregisternummer.

Waarom moet ik mijn rijksregisternummer opgeven en is dat wel veilig?

Dit nummer wordt alleen gebruikt om te zien of je in district Antwerpen woont. De nummers worden versleuteld en strikt volgens de GDPR-richtlijnen behandeld.

Hoeveel stemmen mag ik online uitbrengen?

Je móet op minstens 3 projecten stemmen, maar er is geen maximum. Elke inwoner kan dus stemmen op al zijn of haar favoriete projecten. Je kan wel maar één keer stemmen op één project. Het aantal projecten waarop je kan stemmen is onbeperkt.

Je kan ook in meerdere keren je stem uitbrengen. Meld je aan met je rijksregisternummer en je kan stemmen. Kreeg je een brief op naam met een persoonlijke stemcode? Dan moet je aanmelden met jouw persoonlijke stemcode.

Kan ik een stem ongedaan maken?

Ja dat kan. Stem een tweede keer op het project waar je eerder al voor stemde en je stem is ongedaan gemaakt.

Maakt mijn project wel kans als ik geen grote achterban heb?

Zeker. Zet in op groepsgesprekken (live of online), want die stemmen wegen zwaarder. Maar ook projecten met weinig stemmen kunnen opgepikt worden. En projecten met veel stemmen kunnen eruit vallen. We leggen dat hier in detail uit.

Mag ik individueel online stemmen én deelnemen aan het Burgerbegrotingfestival?

Ja dat mag! Op deze manier geef je jouw stemmen het meeste gewicht.

Kan ik in iemand anders zijn plaats stemmen?

Neen, je kan enkel je eigen stemmen uitbrengen. Je kan wel iemand anders helpen om online met zijn of haar rijksregisternummer te stemmen.

Mag ik projecten kiezen als ik niet meegedaan heb aan vorige stappen?

Zeker! Je mag dat helemaal zelf kiezen. Je mag aan één stap deelnemen, of aan drie, of aan alle stappen... in het begin van het jaar, of pas op het eind, online of live, of allebei. Dat beslis je helemaal zelf. Meedoen aan een stap verplicht je verder tot niets. Wij waarderen elke deelname, hoe klein of groot ook.

Hoe werkt de stemmentelling?

De Burgerbegroting focust op beslissingen in dialoog met andere bewoners. Daarom beperken we het gewicht van de individuele stemmen tot 50% van het geheel. De mensen die samen met anderen beslissen tijdens het Burgerbegrotingfestival krijgen ook 50% van het gewicht.

Wat als ik niet in het district Antwerpen woon?

Dan kan je niet stemmen op projecten. Enkel inwoners van district Antwerpen kunnen mee beslissen, omdat het gaat over belastingsgeld van het district. 

Wie kon er een idee indienen?

Iedereen kon een idee indienen, ook minderjarigen en niet-inwoners, in eigen naam of als vereniging. Dat gebeurde in stap 2: projecten indienen. Heb jij ook een leuk idee? Schrijf je in op onze nieuwsbrief om te weten vanaf wanneer je je project kan indienen!

Wanneer worden gekozen projecten uitgevoerd?

Als een project gekozen is, wordt dit het volgende jaar uitgevoerd.

Hoe zijn hun budgetten bepaald?

De 8 thema's zijn gekozen tijdens de eerste stap van de Burgerbegroting. Ook over de budgetten van elk thema beslisten de inwoners van het district. Zij gingen met elkaar in gesprek en/of kozen online in hun eentje wat zij belangrijk vinden.