Projecten kiezen: vraag & antwoord

Wie mag stemmen?

Alle inwoners van het district Antwerpen (postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060) die 13 jaar of ouder zijn. Dat controleren we via je rijksregisternummer.

Waarom moet ik mijn rijksregisternummer opgeven en is dat wel veilig?

Dit nummer wordt gebruikt om te zien of je inwoner van district Antwerpen bent. De nummers worden versleuteld en strikt volgens de GDPR-richtlijnen behandeld.

Hoeveel stemmen mag ik uitbrengen?

Je moet op minstens 3 projecten stemmen, maar er is geen maximum. Elke inwoner kan dus stemmen op al zijn/haar favoriete projecten. Je kan wel maar één keer stemmen op één project. Het aantal projecten waarop je kan stemmen is onbeperkt.

Je kan ook in meerdere keren je stem uitbrengen. Meld je aan met je rijksregisternummer en je familienaam zoals die op je identiteitskaart staat, en je kan stemmen.

Kan ik een stem ongedaan maken?

Ja dat kan. Stem een tweede keer op het project waar je eerder al voor stemde en je stem is ongedaan gemaakt.

Maakt mijn project wel kans als ik geen grote achterban heb?

Zeker. Het is wat ingewikkeld, maar projecten met veel stemmen kunnen eruit vallen. En projecten met weinig stemmen kunnen opgepikt worden. We leggen dat hier in detail uit.

Mag ik nog meedoen aan het live stemmen als ik online gestemd heb?

Dit jaar is er door de coronamaatregelen geen Burgerbegrotingfestival en is er geen live stemming. De stemming is dus uitsluitend digitaal.

Kan ik in iemand anders zijn plaats stemmen?

Neen, je kan enkel je eigen stemmen uitbrengen. Je kan wel iemand anders helpen om met zijn of haar rijksregisternummer te stemmen, online of op papier.

Mag ik projecten kiezen als ik niet meegedaan heb aan vorige stappen?

Zeker. Je mag dat helemaal zelf kiezen. Je mag aan één stap deelnemen, of aan drie, of aan alle stappen... in het begin van het jaar, of pas op het eind, online of live, of allebei. Dat beslis je helemaal zelf. Meedoen aan een stap verplicht je verder tot niets. Wij waarderen elke deelname, hoe klein of groot ook.

Hoe werkt de stemmentelling?

Nadat je bent aangemeld kan je online op je favoriete projecten stemmen. Omdat dit jaar enkel digitaal gestemd kan worden, wegen alle stemmen even zwaar: 100%.

Wat als ik niet in het district Antwerpen woon?

Dan kan je niet stemmen op projecten. Enkel inwoners van district Antwerpen kunnen mee beslissen, omdat het gaat over belastingsgeld van het district. 

Wie kon er een idee indienen?

Iedereen kon een idee indienen, ook minderjarigen en niet-inwoners, in eigen naam of als vereniging. Dat gebeurde in stap 3: projecten indienen. Ook een leuk idee? Schrijf je in op onze nieuwsbrief om te weten vanaf wanneer je je project kan indienen!

Wanneer worden gekozen projecten uitgevoerd?

Als een project gekozen is, wordt het volgend jaar uitgevoerd.

Kan ik ergens terecht voor hulp of vragen?

Ja. Bij vragen kan je altijd contact opnemen via burgerbegroting@antwerpen.be of op 03 338 34 00.

Hoe zijn de 12 thema's gekozen?

De 12 thema's zijn gekozen tijdens de eerste stap van de Burgerbegroting. Inwoners van het district gingen met elkaar in gesprek over wat zij belangrijk vinden. Zij kozen dit jaar voor deze 12 thema's om de 1,4 miljoen van de Burgerbegroting aan te besteden.