Skip to main content
home-page

Stap 1: thema's kiezen en geld verdelen | Burgerbegroting Kick-off

In februari en maart kan jij samen met andere bewoners uit 24 thema's de 8 belangrijkste kiezen, én het geld over die 8 thema's verdelen.

24 thema's vatten alle bevoegdheden van het district samen: hier vind je ze. De Burgerbegroting beschikt elk jaar over 1,4 miljoen euro, die over die 8 thema's verdeeld moet worden.

Kom naar onze Kick-off!

Kick-off 3 beelden

We kiezen samen thema's en verdelen het geld op een boeiende zondagnamiddag, met lekkers! Kom meedoen! We starten met een heldere uitleg over de Burgerbegroting, de bevoegdheden en de begroting van de districtsraad. 

Via een speeddate-methodiek vertel je wat jij belangrijk vindt voor jouw buurt, en weeg je telkens thema's tegenover mekaar af. Na de optelling van alle scores zijn de 8 thema's gekozen!

Nadien verdeel je aan een tafel, samen met andere inwoners, het budget over deze 8 thema's. Hoe meer geld je inzet op een thema, hoe meer projecten binnen dat thema gerealiseerd kunnen worden. Je zit met 5 medebewoners aan een tafel, iedereen krijgt 10 pokerchips die elk 10.000 euro waard zijn. Iedereen mag zelf beslissen op welke thema's hij/zij de pokerchips inzet. Maar een budget voor een thema is pas goedgekeurd als

  • minstens 4 verschillende mensen het thema geld geven
  • en het in totaal minstens 60.000 euro toekennen

Als de pokerchips op alle tafels verdeeld zijn, wordt het gemiddelde van alle tafels berekend. Dan is duidelijk hoeveel geld elk thema krijgt tijdens het live moment.

Pokerfiches

Kies jouw thema's online!

Te weinig tijd of stormweer? Geen babysit of minder mobiel? Geen nood: je kan ook thuis online meedoen. Je kiest dan in je eentje vanuit je zetel acht thema's, en verdeelt het geld daarover. 

Je stemt telt minder zwaar door dan de live momenten, omdat we dialoog en ontmoeting erg belangrijk vinden. Maar toch beïnvloed je mee het resultaat, dus laat je stem horen!

Je kan één keer online meedoen. Als je jouw keuze hebt bevestigd, kan je ze niet meer wijzigen.

Spelregels

Lees hier de spelregels voor het kiezen van thema's en het verdelen van het geld, online en live tijdens de Kick-off.

Resultaat

We tellen de online stemmen samen met de resultaten van alle tafels op alle live momenten. De acht gekozen thema's liggen dan vast, samen met het budget voor het volgende jaar.

We versturen hierover een nieuwsbrief, schrijf je zeker in!

Vanaf dan kan je ideeën indienen.

Nog vragen?

Bekijk onze rubriek vraag en antwoord of contacteer ons.