Hoe kan je projecten kiezen?

Kies jouw favoriete projecten

Als alle ingediende projecten uit stap 2 op punt staan, kunnen inwoners samen beslissen welke ideeën het volgende jaar uitgevoerd worden. Dat kan op twee manieren die je mag combineren. 

1. Kom naar het Burgerbegrotingsfestival

Op een zondag in september komen we samen om projecten te kiezen. Je zit met vijf andere inwoners aan tafel, en beslist over de projecten in overleg en consensus.

In 2024 vindt het Burgerbegrotingfestival plaats op zondag 22 september. Per gespreksronde beslis je over de projecten van twee thema's. Je kan meedoen aan meerdere rondes over verschillende thema's.  

Als een bepaald thema voldoende budget kreeg om er alle projecten mee te kunnen realiseren, dan moet er niet op de projecten gestemd worden. Dit thema wordt dan niet besproken tijdens het Burgerbegrotingfestival. Maar omdat achter alle projecten inwoners van het district moeten staan, hebben deze projecten online minstens 20 stemmen nodig om het jaar nadien uitgevoerd te worden.

2. Kies jouw projecten online

Je kan ook op je eentje meedoen, op computer of telefoon, vanuit je zetel, zonder overleg met anderen. Je stemt heeft dan minder gewicht dan een stem tijdens de live momenten, omdat we dialoog en ontmoeting erg belangrijk vinden. Maar toch beïnvloed je mee het resultaat, dus laat je zeker horen!

- Je kan alle projecten op onze website bekijken, of afdrukken via het boekje.

- Om te kunnen stemmen log je in met je rijksregisternummer - zo controleren we of je in het district woont en ouder bent dan 13.

- Stem op minstens 3 projecten - en op zoveel projecten als je wil.

Resultaat

De Burgerbegroting focust op beslissingen in dialoog met andere bewoners. Daarom beperken we het gewicht van de individuele stemmen tot 50% van het geheel. De mensen die samen met anderen beslissen, online of live, krijgen ook 50% van het gewicht.

Tijdens het festival tellen we de resultaten van alle tafels op, samen met de online stemmen. We maken de gekozen projecten meteen bekend aan het eind van elke ronde. Dan weten we welke ideeën volgend jaar zullen uitgevoerd worden! We versturen hierover een nieuwsbrief, schrijf je zeker in!

 

Nog vragen?

Bekijk onze rubriek vraag en antwoord of contacteer ons.