Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page

Hoe kan je projecten kiezen?

Kies jouw favoriete projecten

Als alle ingediende projecten uit stap 2 op punt staan, kunnen inwoners samen beslissen welke ideeën het volgende jaar uitgevoerd worden. Dat kan op twee manieren die je mag combineren. Elke manier heeft 50% gewicht.

1. Kom naar het Burgerbegrotingsfestival

Op een zondag in september komen we samen om projecten te kiezen. Je zit met vijf andere inwoners aan tafel, en beslist over de projecten in overleg en consensus.

In 2023 vindt het Burgerbegrotingfestival plaats op zondag 24 september van 11 tot 15 uur in zaal Horta op Hopland. Per gespreksronde beslis je over de projecten van twee thema's. Je kan meedoen aan meerdere rondes over verschillende thema's.  

Voor het thema Betere voetpaden is er voldoende budget om alle projecten uit te voeren. Dit thema wordt niet besproken tijdens het Burgerbegrotingfestival. Maar omdat achter alle projecten inwoners van het district moeten staan, hebben deze projecten online minstens 20 stemmen nodig om volgend jaar uitgevoerd te worden.

2. Kies jouw projecten online

Je kan ook op je eentje meedoen, op computer of telefoon, vanuit je zetel, zonder overleg met anderen. Je stemt telt minder zwaar door dan stemmen tijdens de live momenten, omdat we dialoog en ontmoeting erg belangrijk vinden. Maar toch beïnvloed je mee het resultaat, dus laat je stem zeker horen!

- Je kan alle projecten op onze website bekijken, of afdrukken via het boekje.

- Om te kunnen stemmen log je in met je rijksregisternummer - zo controleren we of je in het district woont en ouder bent dan 13.

- Stem op minstens 3 projecten - en op zoveel projecten als je wil.

Ik doe mee!

Resultaat

De Burgerbegroting focust op beslissingen in dialoog met andere bewoners. Daarom beperken we het gewicht van de individuele stemmen tot 50% van het geheel. De mensen die samen met anderen beslissen, online of live, krijgen ook 50% van het gewicht.

Tijdens het festival tellen we de resultaten van alle tafels op, samen met de online stemmen. We maken de gekozen projecten meteen bekend aan het eind van elke ronde. Dan weten we welke ideeën volgend jaar zullen uitgevoerd worden! We versturen hierover een nieuwsbrief, schrijf je zeker in!

 

Nog vragen?

Bekijk onze rubriek vraag en antwoord of contacteer ons.